[an error occurred while processing this directive]  

[an error occurred while processing this directive]  

I n t e r n e t   i z d a n j e

Sreda, 21. 1. 2004.

 
 
[an error occurred while processing this directive]

vesti dana

arhiva

vaša pisma

istorijat

redakcija

kontakt

pomoć

pišite nam


Požarevačka porodica Golić izrađuje bogomolje na originalan način

Manastiri od hleba

Seku delove i sastavljaju manastirske zidine i eksterijer, a ukrašavaju zrnima

Srpske bogomolje koje od hleba već godinama prave članovi požarevačke porodice Golić, ne samo da su maštovite i originalne nego su dobre i za jelo! U to se uverio i stručni žiri na Festivalu slava i preslava "Slavo Gastro" koji je održan u beogradskom hotelu "Interkontinental", u organizaciji Centra za unapređenje ugostiteljstva. Žiri je Goliće proglasio pobednicima i dobitnicima specijalne Diplome za "najbolje pripremljenu posnu slavsku srpsku trpezu". Nagradu je Bratislavu Goliću i njegovom sinu Goranu lično uručio predsednik Dragan Gligorijević.

- Naš slavski ručak smišljali smo danima - veli Bratislav. -Porodična manufaktura je, bogami, zasedala iz večeri u veče, ali se trud isplatio. Uz obaveznu sveću i slavsku ikonu za slavski ručak pripremili smo koljivo, domaće crveno vino, čorbu od ribe, posan pasulj prebranac, posne punjene paprike, pirinčane sarme, kupus salatu, ribu i dvadeset vrsta posnih kolača i sve to spravljeno je u ulju. Naša trpeza je imala simboličnu poruku "Posna jela za dug i zdrav život". Pokazali smo kroz svečanu trpezu i našu srpsku slavsku istoriju i tradiciju.

- Svi su bili gosti začuđeni tom našom idejom. Mislim da smo na taj način obavezali i druge da razmisle i počnu da se hrane zdravije nego do sad, da slave slavu onako kako to od vajkada nalažu pravoslavni običaji, da ne zaboravimo pretke koji su nama ostavili u amanet krsnu slavu, kao najveći porodični zalog

Originalan kult srpskog slavskog hleba u kome Golići nalaze posebno zadovoljstvo, pravo je remek-delo.
- Ma, ajte, ne preterujte, kakvo porodično remek- delo. To što radimo je ideja mog sina Gorana(17). Na Festivalu smo izložili taj veliki slavski kolač u obliku manastira dužine 70 , širine 80 i visine 40 santimetara i pobedili, mada nismo učestvovali zbog nagrade.

U kući Dobrnjca

Golići će u februaru od hleba sačiniti crkvu u Oplencu u kojoj su sahranjeni Karađorđevići, povodom 200 godina Prvog srpskog ustanka. U planu im je i gradnja hlebnog Hilandara. Prošle godine su otvorili "Srpski radio", njihova "Srpska kuća", stara 250 godina, u kojoj je živeo i poznati ustanik Petar Dobrnjac, mesto je gde se jednom nedeljno organizuju slikarske izložbe i pesničke večeri.

- Kreaciju hlebnog manastira smislili su supruga Svetlana i kćerka Gorana- dodaje Bratislav. - One su ispekle 35 manjih kolačića i od isečenih delova sagradile manastir u originalu. Za dekoraciju su koristile zob, bosiljak, lekovite trave, detelinu sa četiri lista, ruzmarin, bagrem . . .

Krst je urađen od slame. Unutrašnjost nagrađenog kolača u obliku manastirskog zdanja dekorisali su zrnima žita, kukuruza, pasulja i badnjaka.

Na izložbi u "Interkontinentalu" posetioci se dugo nisu usuđivali da probaju njihov slavski hlebni manastir. Pojeden je dosta kasnije, u slast, tek kad ga je Gordana raskršila i podelila gostima.

- Prvi su nam na nagradi čestitali naši kućni prijatelju, pesnik Dobrica Erić i pevač Rade Jorović - dodaje Svetlana od koje saznajemo da i u svojoj kući, za vreme slava, neretko svojim gostima priređuju slična iznenađenja. Od hlepčića često svoju slavsku trpezu ukrašavaju hlebnim crkvama, m šajkačama, šubarama, zvonarama, konacima, portama, i sve to od ražanog hleba.

TEKST I FOTO: DRAGAN STODIĆ


vesti po rubrikama

^ljudi i događaji

15:13h

Požarevačka porodica Golić izrađuje bogomolje na originalan način

15:40h

Zagrebački "Nacional" tvrdi da je otkrio tajnu čuvenog Brozovog prstena s brilijantom vrednog 250.000 dolara

16:08h

Deset godina se Dragi Đorđević bori da "dokaže istinu" o pogibiji oca u saobraćajnoj nesreći

16:34h

Prvi rođendan bebe rođene u snegu

   
 


     


FastCounter by LinkExchange