[an error occurred while processing this directive]  

[an error occurred while processing this directive]  

I n t e r n e t   i z d a n j e

Utorak, 20. 1. 2004.

 
 
[an error occurred while processing this directive]

vesti dana

arhiva

vaša pisma

istorijat

redakcija

kontakt

pomoć

pišite nam


Direktor "Galenike" Zvonko Ostojić uzvraća na zahteve za njegovu smenu

Smenjuju me kradljivci i dužnici

Sindikalci koji su krali lekove i država koja nam duguje za lekove traže moju smenu, tvrdi Ostojić

BEOGRAD - Nešto više od mesec dana pre donošenja odluke međunarodne Arbitraže u Parizu (očekuje se u martu) o sporu koji vode Republički zavod za zdravstveno osiguranje i ICN "Farmaceutikals", "slučaj Galenika" ponovo je dospeo u žižu interesovanja javnosti. Koji su stvarno razlozi sve žešćih međusobnih prozivki predstavnika "Galenike" i RZZO-a teško da i sud može da ustanovi, ali ovo "bure baruta" je buknulo baš kad se u Arbitražnom veću priprema završna reč posle koje bi konačno trebalo da se razjasni ko koliko udela u ovoj kompaniji ima, kolika je šteta, ko kome duguje, ko je kriv, ko će iza rešetaka…

Najpre su, pre nekoliko dana, predstavnici Samostalnog sindikata i UGS-a "Nezavisnost" zatražili od Upravnog odbora "Galenike" i RZZO-a kao većinskog vlasnika kompanije, smenu sadašnjeg direktora fabrike dr Zvonka Ostojića. Razlozi su, kako su tada objasnili, niske plate, šikaniranje radnika, pretnje otkazima, nepotpisivanje kolektivnog ugovora.

Bilo je tu i prozivki na račun direktora o tome kako nezakonito zakazuje izbore za organe upravljanja, pritiska radnike da potpišu peticiju kojom on od Zavoda traži svu dokumentaciju o toku spora sa "ICN-om" i tako dalje. Tom prilikom novinarima je podeljeno saopštenje Republičkog zavoda u kojem se navodi da "Zvonko Ostojić vodi kampanju da bi ostao na mestu generalnog direktora (inače, Ostojić je i vlasnika privatnog preduzeća), da bi zaštitio interese manjinskog akcionara ICN-a a protiv interesa Galenike AD, RZZO-a i Republike Srbije".

Bruto plata 26.000 dinara

Komentarišući zahtev sindikata za povećanje plata, Ostojić je rekao da je prosečna bruto zarada u "Galenici" 26.066 dinara, odnosno neto 18.046, što je za oko 60 odsto više od republičkog proseka. Od kad je on postao direktor dug kompanije smanjen je sa 71,8 miliona dolara na četiri miliona, a "Galeniku" list "Ekonomist" već dvaput proglašava za drugu po uspešnosti u Republici.

Uništavanje

Ostojić je pozvao državne organe da spreče uništavanje "Galenike" kao jedne od najuspešnijih firmi, koja je, kako je on juče rekao, "budzašto otišla u ruke ICN-u, a potom poklonjena državi."

Reagujući na ovakve prozivke, direktor Ostojić sazvao je juče konferenciju za novinare, opremljen pozamašnom dokumentacijom o mahinacijama sindikata u "Galenici", platama, profitu, kupoprodajnom ugovoru, šteti koju je Milan Panić, nekadašnji akcionar iz ICN "Famaceutikals" napravio našoj vodećoj farmaceutskoj kompaniji, spreman, kako je rekao, i za duel sa Mijatom Savićem, direktorom RZZO-a.

Po objašnjenju Ostojića, osnovni razlog zbog kojeg Republički zavod traži njegovu smenu je potraživanje "Galenike" od RZZO-a i tužbe koje je ova kompanija pokrenula protiv većinskog vlasnika.

- Savić je na ove tužbe reagovao u smislu "kako možeš da tužiš mene kad sam ti ja većinski vlasnik". Oni, jednostavno, moraju da plate "Galenici" lekove koje su uzeli (radi se o osnovnom dugu od oko 160 milijardi dolara, oko milijardu dinara novog duga, na šta je godišnja kamata oko 107 miliona dinara). Strah ih je i da ću podneti krivičnu prijavu protiv članova Upravnog odbora zbog toga što opstruiraju gradnju fabrike koju je "Galenika" u stanju da izgradi bez ičije pomoći. Samo zbog sedam meseci zadržavanja ovog projekta šteta je oko pet miliona evra - naveo je Ostojić.

Što se tiče zahteva sindikata "Galenike" za njegovu smenu, Ostojić kaže da je to, u stvari, zahtev, nekoliko sindikalnih predstavnika kojima je smetalo što je zabranio da se radnici, po prijemu u radni odnos, prisilno učlanjuju u Samostalni sindikat. Posle toga je broj članova sindikata smanjen za 70 odsto.

Šteta oko 600 miliona dolara?

Dr Zvonko Ostojić zapitao se juče zašto u ovaj spor Republičkog zavoda i ICN-a nisu uključeni najbolji pravni i ekonomski eksperti u državi, jer se, kako je naveo, "šteta koju su ICN i Panić napravili Srbiji procenjuje na oko 400 miliona dolara". Advokati RZZO-a procenili su da je "ICN Farmaceutikals" oštetio "Galeniku" za 274 miliona dolara, a po njegovom mišljenju ovoj sumi treba dodati bar još 405 miliona dolara koliko je ICN-ovu kompaniju Panić oštetio od 1991. do 1999.

- Zatim, nedavno je u saradnji sa policijom u "Galenici" otkrivena grupa koja je već duže krala lekove. Tom grupom rukovodio je predsednik Samostalnog sindikata "Galenike". Koliko sindikat brine o interesima radnika govori to što je deo rukovodstva "Nezavisnosti" insistirao na otpuštanju 400 radnika koji su članovi "ICN sindikata" i za čije je otpuštanje saglasnost dalo i Ministarstvo za rad, i to po spisku koji je sačinila dr Gordana Adamović, predsednica tog sindikata. Oni koji ostaju time bi dobili 40 odsto veće plate. Moj stav je bio da teret viška radnika treba da podnese onaj ko bude privatizaovao "Galeniku" - objasnio je Ostojić.

On je dodao i da se u peticiji, koju je uputio Zavodu, ne traži nikakva podrška, kako su predstavili sindikati, već je on samo tražio mod RZZO dokumentaciju o sporu, a laž je plasirana kako bi se direktor "Galenike" diskreditovao.

D. Stanimirović


vesti po rubrikama

^društvo

16:11h

U Nišu proširena istraga protiv kontroverznog biznismena Jovice Stefanovića Ninija

16:20h

Učenici iz Novog Begrada prva nagrada na Art olimpijadi za 2003.

16:28h

Direktor "Galenike" Zvonko Ostojić uzvraća na zahteve za njegovu smenu

16:35h

Predstavljena knjiga "Zločin u 19,30: Balkanski mediji u ratu i miru"

   


     


FastCounter by LinkExchange