[an error occurred while processing this directive]  

[an error occurred while processing this directive]  

I n t e r n e t   i z d a n j e

Utorak, 20. 1. 2004.

 
 
[an error occurred while processing this directive]

vesti dana

arhiva

vaša pisma

istorijat

redakcija

kontakt

pomoć

pišite nam


U Nišu proširena istraga protiv kontroverznog biznismena Jovice Stefanovića Ninija

Otporan i na "Sablju"

Četvrt miliona evra platio "slobodu" do okončanja istrage

NIŠ - Dok su pred kraj 2003. godine iz Zrenjanina stizale vesti o višednevnom štrajku radnika tamošnje "Jugoremedije", istražni sudija Okružnog suda u Nišu Nikola Dinić saopštio je da je proširio istragu protiv niškog biznismena Jovice Stefanovića Ninija, koji je osumnjičen za zloupotrebu službenog položaja i ovlašćenja u privredi, a inače je suvlasnik makedonske firme "Jaka 80", koja je avgusta 2002. godine postala većinski vlasnik zrenjaninske fabrike. Biznismen Stefanović je, posle međunarodne poternice i petogodišnjeg "izgnanstva" februara prošle godine, kupio sebi "slobodu do okončanja istrage" kaucijom od 250 hiljada evra. Najnovije proširenje istrage odnosi se na Stefanovićevo učešće u otkupu deonica niške AIK - banke.

Stefanović je široj javnosti poznat kao većinski vlasnik firme "Jaka 80", koja je sredinom 2.002 godine kupila 43 odsto kapitala zrenjaninske fabrike lekova "Jugoremedija" za 16 miliona evra. U toj fabrici radnici su krajem minule godine, zbog vlasničkih odnosa, organizovali višednevni štrajk, nateravši Stefanovića da pregovara s njima, makar privremeno ispuni njihove najvažnije zahteve i tako obezbedi da se radnici vrate na posao.

Trese se i "Medela"

Nakon više transakcija na Beogradskoj berzi biznismen Jovica Stefanović poseduje 45 odsto osnovne vrednosti Fabrike keksa "Medela" iz Vrbasa, čija je ukupna vrednost oko 142 miliona dinara. Ali je početkom ove godine došao u sukob s radnicima te fabrike i aktuelnim poslovodstvom, tvrdeći da je vlasnik 45 ukupnih, a ne osnovnih sredstava. Prošle sedmice bivši generalni direktor "Medele" upozorio je i na stranicama "Glasa" da Stefanović odbija da uđe u dokapitalizaciju, a da se i u ovoj fabrici ponavlja scenario iz "Jugoremedije", koja je, inače, većinski vlasnik Fabrike kozmetike i kućne hemije "Luksol" i veledrogerije "Vetfarm".

Inače, krajem 2002. godine Stefanović je pokušao da se pojavi na tenderu za kupovinu leskovačkog "Zdravlja", obraćajući se tim povodom pismom i ponudom ne samo srpskoj Agenciji za privatizaciju, nego i premijeru Đinđiću i ministru Vlahoviću. Ali njegova ponuda na raspisani tender stigla je, navodno, sa zakašnjenjem. Ili je Agencija za privatizaciju "izmislila kašnjenje" da bi izbegla kontroverznog biznismena. "Jaka 80" i Nini su za "Zdravlje", inače, nudili 10 miliona evra za 70 odsto kapitala, 30 miliona evra za dokapitalizaciju i 10 miliona bankarskih garancija, koje, inače, nisu tražene tenderskim oglasom. Generalni direktor "Jake" Ruben Gradovski bio je tada vrlo ljut na srpsku vladu, napominjući u izjavi za "Glas" da su on i većinski vlasnik njegove firme Stefanović hteli da od trougla "Jaka"-"Zdravlje"-"Jugoremedija" stvore balkanski farmakološki koncern svetskog kalibra.

Stefanović je iz egzila svoje finansijske transakcije u Srbiji nekoliko godina obavljao preko posrednika, jer se od 1998. godine nalazio u Makedoniji, nakon što je protiv njega podneta krivična prijava zbog sumnje za zloupotrebu službenog položaja prilikom poslovanja sa Fabrikom duvana (DIN), Srpskom komercijalnom bankom i još nekim firmama. Zbog toga je za njim raspisana i međunarodna poternica, ali je Stefanović uspeo da se skloni u Makedoniju. Međutim, njegova niška firma "Nini" nastavila je da posluje s lancem supermarketa, apoteka i prodavnicama kozmetike. "Glas" saznaje da je u Nišu već bio kupio plac od 18 hektara i počeo da gradi halu za buduću fabriku lekova.

Ostaće tajna kako je Stefanović u susednoj Makedoniji "na miru" poslovao kao lice sa međunarodne poternice i zašto srpske vlasti nisu od makedonske policije tražile njegovo izručenje. Nini se u Srbiju vratio februara prošle godine posle sumnjivih poslova i skopske afere sa nabavkom lekova sa makedonskim fondom zdravstvenog osiguranja. Nezvanični izvori kažu da je u Srbiji bio primoran da "kupi slobodu", jer je bio u opasnosti da je u Makedoniji izgubi.

Kontroverzni "Feniks"

U trenutku kada je, zbog poternice 1998. godine, morao da beži iz zemlje, Nini je u Beogradu od Privredne komore trebao da primi priznanje "Privrednik godine". Tokom vanrednog stanja u Srbiji, uvedenog nakon ubistva premijera Đinđića, a u tada aktuelnoj policijskoj akciji "Sablja" Nini je bio uhapšen 20. maja prošle godine. Niška policija nije tada potvrdila, ali nije ni demantovala vest da je Nini uhapšen akcijom Republičkog MUP-a. Njegov advokat LJiljana Živković je tada izjavila da veruje da taj atak "Sablje" na Ninija "nema veze sa prethodnom istragom koja se protiv njega vodi". A koliko je ostao u pritvoru i uz koje obrazloženje je pušten da se vrati u svoju "kaucijsku slobodu", javnosti nije nepoznato.

Vratio se u Niš uz kauciju od 250 hiljada evra koju je uplatio preko svog niškog advokata Ljiljane Živković, što mu je omogućilo privremeno "skidanje poternice" uz dalju odbranu sa slobode. U sudu su tada u izjavama za "Glas" prihvatanje kaucije objašnjavali činjenicom da su saslušani svi svedoci i da on na njih više nije mogao da "utiče", dok je na drugoj strani isticana potreba da se postupak protiv Stefanovića ubrza i okonča. I to "ubrzanje" istrage traje gotovo godinu dana, s tim što sada istražni sudija Okružnog suda Nikola Dinić potvrđuje za "Glas" da je istraga protiv Stefanovića "pri kraju", ali da je i proširena za deo koji se odnosi na kupovinu deonica AIK-banke.

Radi se o komplikovanoj i obimnoj dokumentaciji oko koje ima puno posla i za veštaka, ali u svakom slučaju istraga teče bez zastoja. A kada se istraga završi, predmet će biti dostavljen javnom tužiocu koji je dužan da se u roku od 15 dana izjasni o daljoj sudbini predmeta, rekao je još za "Glas" sudija Dinić.

Sudbina Stefanovića povodom ove istrage ničim neće ugroziti njegove vlasničke pozicije u preduzećima koja je već kupovao po Srbiji, jer ko ima para, može i dok je u zatvoru da posluje i kupuje akcije jer mu se ne uskraćuje poslovna sposobnost - reli su iskusni niški advokati povodom čitave priče o Stefanoviću.

Milorad Doderović


vesti po rubrikama

^društvo

16:11h

U Nišu proširena istraga protiv kontroverznog biznismena Jovice Stefanovića Ninija

16:20h

Učenici iz Novog Begrada prva nagrada na Art olimpijadi za 2003.

16:28h

Direktor "Galenike" Zvonko Ostojić uzvraća na zahteve za njegovu smenu

16:35h

Predstavljena knjiga "Zločin u 19,30: Balkanski mediji u ratu i miru"

   


     


FastCounter by LinkExchange