[an error occurred while processing this directive]  

[an error occurred while processing this directive]  

I n t e r n e t   i z d a n j e

Ponedeljak, 19. 1. 2004.

 
 
[an error occurred while processing this directive]

vesti dana

arhiva

vaša pisma

istorijat

redakcija

kontakt

pomoć

pišite nam


Bivši načelnik Generalštaba VJ uskoro u Hagu?

Momčilo Perišić
pozvan da svedoči

HAG - (Beta) - Tužilaštvo Haškog tribunala uputilo je poziv bivšem načelniku Generalštaba Vojske Jugoslavije, generalu Momčilu Perišiću da se kao svedok pojavi na suđenju Slobodanu Miloševiću, saznaje Beta u nezvaničnim izvorima u Hagu. Prema istim izvorima, upućenim u rad Tribunala, general Perišić bi se ubrzo mogao pojaviti pred sudskim većem predsedavajućeg Ričarda Meja, budući da je tužiocima za okončanje dokaznog postupka protiv Miloševića ostalo još 13 radnih dana.

Prošle nedelje, tužilac Džefri Najs zatražio je od sudija da odobre "siguran postupak" (safe conduct) za jednog od budućih svedoka. "Siguran postupak" podrazumeva garancije svedoku da ga holandske vlasti, postupajući po međunarodnim propisima, neće uhapsiti. Hrvatski sud osudio je 1996. generala Perišića u odsustvu na 20 godina zatvora zbog otvaranja artiljerijske vatre na Zadar 1991. godine.

Najs je najavio da će preko tog svedoka u dokazni materijal uvesti "veliki broj dokumenata". General Perišić bio je načelnik Generalštaba VJ od 1993. do 1998. godine. Na suđenju Miloševiću tužioci su do sada u više navrata, između ostalog, citirali pismo kojim je Perišić u jesen 1998. godine upozorio Miloševića da se trupe VJ na Kosovu zloupotrebljavaju i da se njima upravlja van regularnog lanca komande, uz zaobilaženje Generalštaba. Perišić je nedugo zatim smenjen.


vesti po rubrikama

^vesti

18:01h

Momčilo Perišić uskoro u Hagu?

18:08h

Danas Srpska pravoslavna crkva slavi Bogojavljenje

18:17h

Dunav u porastu

18:24h

Karakas: Gladni lopovi neće u zatvor?

18:31h

Francuzi kupuju zrenjaninsku mlekaru

18:39h

Počelo suđenje Majklu Džeksonu

18:48h

Bil Gejts "kupuje" komšiluk

18:57h

Hrvatski planinari poginuli u lavini

19:03h

Podgorica: U blokadi 3.500 preduzeća

   


     


FastCounter by LinkExchange