[an error occurred while processing this directive]  

[an error occurred while processing this directive]  

I n t e r n e t   i z d a n j e

Ponedeljak, 19. 1. 2004.

 
 
[an error occurred while processing this directive]

vesti dana

arhiva

vaša pisma

istorijat

redakcija

kontakt

pomoć

pišite nam


Pokrajinska vlada protiv predloga Republičkog ministarstva za zaštitu životne sredine

Rafinerija rizična lokacija

Predlog da se centar za sanaciju opasnog otpada gradi u krugu Novosadske rafinerije neprihvatljiv

NOVI SAD - Pokrajinska vlada se usprotivila predlogu republičkog ministarstva za zaštitu životne sredine, prema kojem bi nacionalni centar za sanaciju opasnog otpada bio izgrađen u krugu Novosadske rafinerije. Takav predlog je iznet u studiji o mogućim lokacijama budućeg centra, a kao konsultant u izradi projekta angažovana je francuska firma "Sofreko".

- Sama Rafinerija je na rizičnoj lokaciji, a bilo bi veoma opasno ukoliko bi se pored nje, kao što predviđa ova studija, dovozio, prerađivao i deponovao hemijski i medicinski otpad. Tu se nalazi i izvorište Ratno ostrvo, iz kojeg se obezbeđuje najveći deo gradskih potreba za pitkom vodom, a nedaleko su i stambene zgrade, pa bi izgradnja centra na toj lokaciji bila visokorizična po zdravlje stanovništva. Izvršno veće Vojvodine je zato odlučilo da ne prihvati izgradnju ovakvog centra na predviđenoj lokaciji - izjavila je pokrajinski sekretar za zaštitu životne sredine Ljiljana Čonkić.

Danas razgovori

Pokrajinski sekretar za zaštitu životne sredine Ljiljana Čonkić je najavila da će se o izboru lokacije budućeg centra za sanaciju fizičko-hemijskog otpada razgovarati danas u Ministarstvu za zaštitu životne sredine i da će predstavnici pokrajinske vlasti učestvovati u razgovoru. Ona međutim unapred tvrdi da pokrajinske vlasti, bez obzira na odluku Beograda, neće prihvatiti dozvoliti izgradnju centra pored Novosadske rafinerije.

Ona smatra da postupak izrade studije nije bio transparentan i kao dokaz navodi činjenicu da niko iz redova pokrajinih institucija nije bio uključen u taj projekat. Prema onom što piše u studiji, analizirano je ukupno deset lokacija u različitim delovima Srbije, a Novosadska rafinerija je dobila najviše bodova. Najviše bodova u rangiranju, bar prema onom što piše u studiji, Novosadskoj rafineriji je upisano zbog prednosti same lokacije i saglasnosti lokalnog stanovništva i lokalne samouprave.

Autori studije su zamislili da se pored Rafinerije sagrade postrojenja za fizičko-hemijski otpad, krematorijum i deponija na koju bi se mogao uskadištiti otpad u narednih 30 godina. U centru bi godišnje trebalo da se obradi oko 100.000 tona hemijskog i medicinskog otpada, a projektom nije predviđeno odlaganje bilo kakvog nuklearnog ili radioaktivnog materijala.

- Svesni smo da takav centar mora postojati ukoliko želimo da poštujemo zakone o zaštiti životne sredine kakve želimo da donesemo, ali lokacija mora pažljivo da se odabere. Novosadska rafinerija je ipak suviše rizično mesto za takve poduhvate. Bez obzira na sve, to ne bi smelo da prođe, jer zdravlje ljudi je najvažnije - naglašava Čonkićeva.

R. Kukobat


vesti po rubrikama

^Srbija

15:04h

Odbijen predlog da se centar za sanaciju opasnog otpada gradi u krugu Novosadske rafinerije

15:12h

Prijepolje i Nova Varoš bez poslanika u Skupštini Srbije

15:20h

Bolji dani za voćarstvo

15:29h

Borske rukometašice najuspešniji sportski kolektiv u Timočkoj krajini

15:36h

Obezbeđen deo novca za završetak radova na gasovodu Čačak - Užice

15:43h

Niš: Kadrovska previranja u gradskoj televiziji

15:50h

Niš: Udruženje akcionara DIN-a smatra da država "želi da ih opljačka"

15:57h

Kragujevac: Fluorescentni antifriz

16:04h

Bor: Zbog dnevnica u partiju

 
 


     


FastCounter by LinkExchange