[an error occurred while processing this directive]  

[an error occurred while processing this directive]  

I n t e r n e t   i z d a n j e

Ponedeljak, 19. 1. 2004.

 
 
[an error occurred while processing this directive]

vesti dana

arhiva

vaša pisma

istorijat

redakcija

kontakt

pomoć

pišite nam


Sead Habibović, jedini lekar na Pešteru, bio i babica i hirurg i kardilog i pedijatar

Porađao u kafani,
ušivao bez anestezije

Do pacijenta pešači i po deset kilometara, jer u selima žive mahom stari koji ne mogu da dođu do ambulante u Dugoj Poljani. Probleme rešava u hodu

Doktor Sead Habibović je lekar opšte prakse u ambulanti u Dugoj Poljani podno Peštera, ali silom prilika vrlo često bio je u prilici da se okuša kao babica i ginekolog, kardiolog, hirurg, pedijatar, jer je jedini u ovom planinskom kraju. Habibović svoje pacijente u selima na Pešteru i Goliji obilazi uglavnom pešice, jer su mnoga sela nepristupačna i leti, a tek zimi, kada snegovi napadaju skoro metar, ne pomaže nikakvo prevozno sredstvo.

- Nikada ni jednom pacijentu nije bilo ugroženo zdravlje ili život zbog mojih poteškoća s prevozom. Pešačim u proseku i po deset kilometara da bih nekome ukazao lekarsku pomoć. Ne znam ni sam kako, ali uvek stignem svuda na vreme. Nekada se radi o minutima, ali uvek nađem načina da spasim nečiji život, bilo kada i bilo gde. Dešava se da me pozovu u sred noći - ja sam im 24 časa na raspolaganju. Tako je to kada sam jedini na Pešteru i Goliji. Imao sam teških, skoro bezizlaznih situacija, kada mi čovek dođe sa rasečenom šakom, koju moram hitno da zašijem bez anestezije ili dete doživi fras, a ja moram da spasavam tu, na licu mesta, bez aparata i alata - kaže Habibović, koji živi i radi na Pešteru već trinaest godina.

Ambulanta u Dugoj Poljani pokriva ceo Pešter na kome živi oko 10.000 stanovnika. S obzirom na područje koje pokriva - Habibović ima najveći teren na Balkanu. U selima žive uglavnom stari, koji ne mogu da dođu do ambulante na lečenje.

- U praksi sam doživeo i mnogo teških, ali i srećnih trenutaka. Sećam se da je jedna žena dobila porođajne bolove u kafani za susednim stolom. Pritrčao sam i morao da joj pomognem da donese dete na svet u uslovima kakve medicina ne poznaje, ali srećom sve je dobro završeno. Dečak je sada već porastao i uvek se radujem kada ga sretnem. Čovek se vremenom srodi sa okolinom i ljudima koji tu žive, pa sam često i gost na slavama. Sećam se jednom da se domaćin razboleo. Pop, koji je takođe bio gost na slavi, videvši da je domaćinu pozlilo pitao je u šali: da li mogu ja da pomognem i ako ne onda on sigurno mora. Na sreću uspeo sam i slavlje se nastavilo - priseća se doktor Habibović.

Mnogo je takvih situacija kroz koje je morao da prođe Sead Habibović tokom svoje lekarske prakse, ali s ponosom ističe da mu nikada ni jedan pacijent nije umro. Lekarsku obuku savladao je na čuvenoj klinici "Anlave" u Beogradu, a spremnost za nemoguće uslove duguje doktoru Ivanoviću od koga je, kako kaže, mnogo naučio.

M. S.


vesti po rubrikama

^ljudi i događaji

16:24h

Naučnici se spore o mogućnosti naseljavanja Marsa u budućnosti

16:31h

Ribolovačka fešta na Trgu kosovskih junaka u Kruševcu

16:44h

Sead Habibović, jedini lekar na Pešteru, bio i babica i hirurg i kardilog i pedijatar

16:52h

U Singapuru uskoro ukidaju zabranu oralnog seksa

17:08h

U južnobanatskom mestu Alibunar održana Druga hajka na banatsko stepsku lisicu

   
 


     


FastCounter by LinkExchange