[an error occurred while processing this directive]  

[an error occurred while processing this directive]  

I n t e r n e t   i z d a n j e

Ponedeljak, 19. 1. 2004.

 
 
[an error occurred while processing this directive]

vesti dana

arhiva

vaša pisma

istorijat

redakcija

kontakt

pomoć

pišite nam


Zbog čega druga runda razgovora o vladi nije dala rezultate

Veliki apetit G17
uništio pregovore

Labusova stranka tražila mesto potpredsednika vlade, predsednika Skupštine Srbije, ministre finansija, saobraćaja, zdravlja, ministra za ekonomske odnose sa inostranstvom i guvernera NBS. Danas se nastavljaju konsultacije stranaka demokratskog bloka

BEOGRAD - Zbog megalomanskih zahteva G17 plus, kako "Glas" nezvanično saznaje, druga runda pregovora stranka demokratskog bloka je "propala". Iako se očekivalo da će na sastanku biti obelodanjeno ko će sedeti u budućoj vladi, domaćin i lider DSS Vojislav Koštunica došao je "s praznim papirom", kako bi se na sastanku dogovorili i podelili mesta.

Međutim, apetit najmlađe stranke u parlamentu bio je toliko veliki, kako tvrdi jedan od učesnika razgovora, tako da nije postignut dogovor. Oni su, kako kaže naš sagovornik, na čuđenje prisutnih, pored mesta potpredsednika vlade namenjeno lideru stranke Miroljubu Labusu, zatražili i mesto predsednika Skupštine Srbije, ministra finansija, ministra saobraćaja, ministra za ekonomske odnose sa inostranstvom, ministra zdravlja i guvernera NBS. Da podsetimo, ova stranka je dobila samo 34 mesta u parlamentu.

- To je nerealno, ako se gleda broj poslaničkih mesta koje su osvojili. Previše traže. Razgovori će se nastaviti danas i verujem da će se G17 urazumiti - rekao je za "Glas" naš izvor.

I DS možda u Vladi

Učesnici pregovora o formiranju nove vlade očekuju da DSS napravi čvrst sporazum sa DS, o podršci manjinskoj vladi. Ukoliko se dogovore o formiranju manjinske vlade, postoji mogućnost, kako saznajemo da DS naknadno uđe u tu vladu tako što bi dobila jedno potpredsedničko mesto. Takvu mogućnost o učešću DS u vladi nije isključio ni Koštunica, kada je posle sednice GO ove stranke, na pitanje novinara da li postoji mogućnost da im se kasnije priključi DS u vlasti, odgovorio "da je sve podložno promenama, pa i DS".

Miroljub Labus, predsednik G17 plus rekao je u petak, posle sastanka da je zadovoljan, da je razgovor bio konstruktivan i da je napravljen jedan korak, koji nije veliki, ali jeste korak u dobrom pravcu.

Na tom sastanku DS je po prvi put izrazila stav da hoće da uđe u vladu, za razliku od prethodnog, kada su sa rezervom govorili o učešću u budućoj izvršnoj vlasti.

Koalicija SPO-NS, zainteresovana je za mesto potpredsednika Vlade, koje bi pripalo Velimiru Iliću, šefa diplomatije namenjeno Vuku Draškoviću, kao i za ministarstva poljoprivrede, saobraćaja ili zdravlja i građevine.

Dragan Jovanović, generalni sekretar NS kaže da je GO stranke odlučio da prihvati Koštuničinu ponudu i uđe, bilo u manjinsku ili većinsku vladu, kao i da Velimiru Iliću pripadne mesto potpredsednika Vlade.

- U Vladi bi mesta trebalo da se dele proporcionalno i naša koalicija očekuje da dobije 20 odsto mesta u izvršnoj vlasti - istakao je Jovanović, uz napomenu da zahtevaju da niko od "ključnih" ministara prethodne Vlade ne dobije te funkcije.

Glavni odbor SPO izjasnio se juče za učešće koalicije u novoj vladi, uz ocenu da je daljnja opstrukcija na njenom formiranju, bilo kao većinske ili manjinske, nedopustiva.

Spremni za odgovornost

BEOGRAD (FoNet) - Predsednik DC Dragoljub Mićunović odbacio je sinoć tvrdnje da predstavnici izborne liste DS opstruišu razgovore o formiranju nove Vlade Srbije, ocenjujući da ostale tri strane u razgovorima traže podršku DS, ali žele da je drže što dalje od vlasti. "Mi smo spremni da preuzmemo odgovornost, ali uz određene uslove", rekao je Mićunović za RTS, objašnjavajući da je "cela stvar jednostavna, vladu mora da podrži većina od najmanje 126 poslanika u Skupštiništo je okreni, obrni - reč o većinskoj vladi, ili većinskoj podršci u Skupštini.

GO je zauzeo stav da je sada najvažnije izabrati predsednika, potpredsednika i radna tela republičkog parlamenta, posle čega bi novi predsednik Skupštine nastavio zvanične konsultacije oko sastava Vlade.

Na početku sednice GO, Vuk Drašković je rekao da je najvažnije da SPO uđe u vladu, bila ona manjinska ili većinska, kao i da su "neprihvatljive sve opstrukcije" koje u njenom formiranju vrši DS. On je ocenio da DS promenom stavova i odlaganjem odlučivanja o podršci vladi kupuje vreme i nastoji da sačuva kompletnu vlast u Srbiji.

- Nismo blizu dogovora zahvaljujući pre svega takvom stavu DS koji nema prava na ovakvu opstrukciju, koja ide dotle da tvrde da nećemo moći konstitusati parlament na Svetog Savu", rekao je Drašković.

On je ocenio, da zbog takvog stava u ovom trenutku nije jasno ne samo da li će vlada biti manjinska ili većinska, već i da li će je u dogledno vreme uopšte i biti.

Jedno je, za sada sigurno, pregovori stranaka demokratskog bloka biće nastavljeni danas i "biće intenzivirani".

D. Gavrilović - L. Čolić


vesti po rubrikama

^politika

16:50h

Veliki apetit G17 uništio pregovore o vladi

16:55h

Niške demokrate i zvanično predložile Živkovića za lidera DS-a

17:10h

Rada Trajković: Čović mora da ode

17:20h

Kadrovska rešenja i dalje problem u pregovorima oko Vlade

17:35h

Vukčević o aktivnostima organa SCG u prošloj i ovoj godini

17:45h

Finski patolog Ranta o "slučaju Račak": Ubijeno i više srpskih vojnika

 


     


FastCounter by LinkExchange