[an error occurred while processing this directive]  

[an error occurred while processing this directive]  

I n t e r n e t   i z d a n j e

Nedelja, 18. 1. 2004.

 
 
[an error occurred while processing this directive]

vesti dana

arhiva

vaša pisma

istorijat

redakcija

kontakt

pomoć

pišite nam


Povodom napada žene samoubice na graničnom prelazu u Erezu

Dobra volja ili prisila

Mnoge žene u radikalnim islamskim društvima šalju sinove u samoubilačke akcije ali i same ih izvršavaju. Ova poslednja je briznula u plač pre nego što je aktivirala eksploziv - ostavila je dvoje male dece za sobom

U napadu Palestinske samoubice u Erezu, glavnom graničnom prelazu između Izraela i pojasa Gaze, u sredu je poginulo četvoro Izraelaca. Bio je to prvi put da je teroristička organizacija Hamas, čiji je osnivač i duhovni lider šeik Ahmed Jasin, upotrebila ženu kao kamikazu. To nikako nije stalna praksa na Bliskom istoku, ali nije ni novina: prva je u "mučeničku" smrt ženu poslala grupa Islamski džihad. Njihova aktivistkinja je krajem januara 2002. godine raznela sebe i još jednog Izraelca u južnom Jerusalimu, a preko sto osoba tada je ranjeno. Tom trendu pridružile su se i Brigade mučenika Al Akse.

Duboko radikalizovano palestinsko društvo, koje uglavnom živi u bedi dok se njihov lider Jaser Arafat ubraja u najbogatije ljude na svetu, svakako je najplodnije tlo za bujanje tzv. islamskog terorizma. Danas je simbioza između terorističkih organizacija i Palestinske uprave tako snažna da mnogi analitičari smatraju da bi Arafat okrenuo grupe kao što su Islamski džihad i Hamas protiv sebe samo kad bi ozbiljno počeo da radi na miru s Izraelom.

Mnogi šahidi, iliti mučenici, bili su upravo iz redova Arafatovog Fataha. Fatah gleda na pripadnike Džihada, Brigada, Hamasa i drugih terorističkih organizacija kao na braću po oružju i veri. Postoje čak indicije da palestinske snage bezbednosti koordiniraju aktivnosti s njima.

Najbolja stvar

"Moji živi sinovi neće me zadužiti kod Boga kao moj sin mučenik. On će nam pomoći Sudnjega dana. Šta više mogu da tražim? Bog nam je obećao raj, ne želim ništa više. Njegovo mučeništvo je najbolja stvar koju je Mohamed učinio za mene", tvrdi Um Nidal, majka koja je svog sina pripremala za bombaški samoubilački napad.

Dalji scenario je krajnje predvidljiv jer je već viđen; izraelska vlada je blokirala palestinske teritorije, zapretila novom eliminacijom vođa palestinskih grupa i za eskalaciju nasilja rutinski optužila palestinske vlasti jer su učinile malo ili nimalo u obračunu s teroristima. Palestinske vlasti sa svoje strane isto tako rutinski optužuju Izrael zbog brutalnosti i napada na civilno palestinsko stanovništvo. Naravno da je takva situacija velika pobeda za Hamas, Džihad i slične. Većinu tih terorističkih organizacija dele nepomirljive razlike, ali ujedinjuje ih jedna jedina zajedničke stavke - ubijanje mirovnog procesa.

Po (zlo)upotrebi žena u terorističke svrhe za sada ipak prednjače Čečeni. Na fenomen žena samoubica javnosti je drastično skrenuta pažnja oktobra 2002. godine kada je pedeset naoružanih čečenskih terorista, žena i muškaraca, upala u moskovsko pozorište Dubrovka i zarobilo oko 800 osoba, zahtevajući povlačenje ruske vojske iz Čečenije. Svet su obišle slike takozvanih crnih udovica, zabrađenih Čečenki samoubica koje su sedele među zgranutim posetiocima pozorišta, opasane eksplozivom, jasno pokazujući da ih dilema "smrt ili život" više ne muči.

Jedan od lidera čečenskih separatista Šamilj Basajev formirao je samoubilačku grupu crnih udovica koje koristi za napade u trenutku za koji proceni da je zgodan da izazove pometnju u Rusiji. Petog decembra lane, dva dana uoči parlamentarnih izbora u Rusiji, tri žene samoubice i jedan muškarac izveli su samoubilački bombaški napad na putnički voz u južnoj Rusiji, u blizini granice sa Čečenijom. Poginulo je više od 40 osoba, dok je više od 200 povređeno. Samo nekoliko dana kasnije, 9. decembra, posle parlamentarnih izbora, dve žene kamikaze pokušale su da napadnu Dumu, donji dom ruskog parlamenta. Atentat se dogodio u centru Moskve kraj prestižnog hotela.

Radi se, kako se veruje, o ženama starim između 20 i 30 godina, suprugama ili bliskim srodnicima Čečena koji su poginuli u borbama protiv ruskih snaga bezbednosti. One su još od prošlog leta obučavane za ubilačke akcije, za "pojas šahida", odnosno pojas sa eksplozivom. Prema operativnim podacima kojima raspolažu specijalne službe Čečenske Republike, Basajev lično komanduje odredom "Rijaadus - salihijn" (crne udovice).

Svojevremeno je ruski list Izvestija pisao da one žive u planinama u kampovima terorista, gde su imale obuku postavljanja eksplozivnih sredstava, a nad njima je izvedena i psihološka obrada. Teško ih je otkriti zato što imaju nove ruske pasoše, dobijene redovnim putem u Čečeniji. A što se tiče same terorističke akcije, informacije ukazuju na to da tek na sam dan izvršenja zadatka žene-smrtnice dobijaju "pojas šahida" koji aktiviraju na mestu, predviđenom za terorističku samoubilačku akciju.

U globalu, savremene kamikaze nisu čečenski izum. Prvi put oni su se oglasili krajem Drugog svetskog rata, kada su se mladi japanski piloti avionima ustremljivali na američke ratne brodove i potapali ih. Poslednjih godina samoubice - bombe najčešće seju smrt na Bliskom istoku, ali će biti upamćene i spektakularne akcije rušenja kula Svetskog trgovinskog centra u Njujorku i zauzimanja pozorišta Dubrovka u Moskvi. Prošle godine su ubili više od sto osoba samo po autobusima i restoranima u Tel Avivu i Jerusalimu.
Najčešće se i ne saznaju imena tih ljudi. Jedan naknadno otkriveni video snimak pokazao je da među njima ima i maloletnih devojčica. Njih pre akcija podvrgavaju psihološkoj obradi, hipnozi, čak im se daju narkotici. Tokom pranja mozga, instruktori ubeđuju buduće mučenike da će prva kap krvi koju proliju oprati sve njihove grehe. Muškarci šahidi veruju da odlaze u raj gde ih čekaju 72 prelepe device. Kažu da su njihove beonjače belje od belog a zenice crnje od crnog.

Mali rat

Budući da se to događa pod prećutnim blagoslovom palestinskih vlasti, može se zaključiti da je najveće Arafatovo dostignuće to što je ujedinio sve Izraelce u nepoverenju prema Palestincima. To, opet, znači da je međunarodni mirovni plan "Mape puta ka miru" u najmanju ruku u komi, a reklo bi se da je na Bliskom istoku sada na delu ne palestinska intifada, nego nešto daleko opasnije, što bi vojni analitičari opisali kao rat niskog intenziteta.

Čak se negde pojavila informacija da je jedan šahid svoj polni organ dobro umotao pre samoubilačkog napada, valjda da bi ga sačuvao za sve te silne device. Pretpostavljam da je nešto drugačije sa ženama samoubicama koje teško da bi primamio prizor devica koje ih čekaju. Ali one, kao i njihove muške kolege, dobijaju oprost grehova, a imaju pravo i da pozovu 70 rođaka u raj. Osim toga, posle samoubilačkih akcija rođaci "mučenika" dobijaju finansijsku i drugu pomoć, dovoljnu da im olakša svakodnevnu bedu. U očima istomišljenika, ove kamikaze su heroji koji se na svoj način bore za slobodu i nezavisnost.

Pre dve godine dobila sam od ambasade Izraela u Beogradu video snimak reportaže u kojoj se propagiraju palestinske terorističke akcije. Reportažu je emitovala televizija ANN sa sedištem u Londonu čiji je vlasnik Rifat al Asad, stric sadašnjeg predsednika Sirije Bašara al Asada kog je Bašarev otac Hafeza proterao iz zemlje. U reportaži se veliča jedan od bombaša samoubica Mohamed Fartah i njegova, kako islamski fanatici veruju, žrtva. Mohameda Fartaha je za samoubilačku akciju pripremila njegova majka, na čijem se kazivanju i bazira reportaža.

"Ja sam naterala sina da priđe džihadu u ime Boga. Naša religija zahteva to od nas. Bilo bi grešno sažaljevati ga i tražiti od njega da to ne čini. Ja ne mogu da slušam svoje majčinske instinkte, moram da žrtvujem svoja majčinska osećanja zbog nečeg važnijeg. To sve ima veze sa mojim majčinskim osećanjima. Ja volim svog sina. Moram da izaberem najbolje za njega. Ovaj život nije najvažniji, sledeći život pruža večitu sreću. Ako volim svog sina, moram da izaberem tu sreću. Želela sam da bude ubijen na licu mesta. Da je bio ranjen ili uhapšen, njegov život bi bio veoma težak. Mnogo bi patio", svedočila je u kameru Mohamedova majka Um Nidal.

"Strpljenje i otpor su dve kruna na glavi Um Nidal. Nidal inače znači "borba". To je borbeno ime. Ona predstavlja palestinsku borbu i heroizam. Ona je majka mučenika i zarobljenika", govori se dalje u reportaži i poučava da je uloga majke više od toga da kuva i pere. Ona je detetova prva škola ako ga hrani stavovima i uči da čini dobra dela, to islam nagrađuje, ako ga tako uči, dete će sigurno otići u raj.

Ali Palestinka koja je raznela sebe i još četvoro Izraelaca u Erezu u sredu nije tipičan primer ekstremizmom indoktrinirane palestinske žene. Tražila je da uđe u Izrael da bi joj u tamošnjoj bolnici bila ukazana medicinska pomoć, a kad je izraelska žena vojnik počela da je pregleda, briznula je u plač i aktivirala pojas sa eksplozivom koji joj je bio privezan za telo. Kada se uz to zna da je bila stara samo 22 godine i da je kod kuće ostavila dvoje male dece, postavlja se pitanje koliko je njeno žrtvovanje bilo dobrovoljno. Nama ostaje samo da nagađamo ko ju je i kako primorao da ostavi rodbini svoju decu i ubije se.

Nasilje nad ženama i devojkama predstavlja najopštiji oblik kršenja ljudskih prava i prevazilazi kulturne, verske, političke i ekonomske granice. Trgovina ženama, nasilna prostitucija, bračno nasilje, obrezivanje ženske dece u pojedinim afričkim zemljama, prisiljavanje da se žrtvuju u ime vere, samo su deo nasilja nad ženama, kojeg nisu pošteđene ni najrazvijenije zemlje sveta a kamo li nerazvijene.

Sve ove vrste nasilja deli samo tanka linija koju određuje uglavnom društveni, ideološki i kulturni milje. I dok moćne zemlje, kao što su SAD, planiraju da osvoje svemir, ima se utisak da i na Zemlji imamo mnogo nerešenih problema kao što je na primer zloupotreba žena koje, inače, čine više od polovine svetskog stanovništva. I još nešto: današnji terorista može da bude svako - biznismen, žena, čak i dete. I ako ugledate trudnicu kako ulazi u avion, ne mora da znači da je ona zaista trudna. Možda oko svog stomaka nosi pojas s eksplozivom. Nikad se ne zna.

Vesna Popović


vesti po rubrikama

^svet

16:26h

Napad žene samoubice na graničnom prelazu u Erezu - dobra volja ili prisila?

16:39h

O načinu kontrole libijskog nuklearnog oružja

16:51h

SAD spremne na delimične ustupke iračkim šiitima

17:03h

Ministri Nemačke, Francuske i Poljske o evropskom ustavu

17:14h

UN: Nijedna strana na Bliskom istoku nije voljna da preuzme rizik za uspostavljanje mira

17:22h

Četiri osobe stradale od gripa u Vijetnamu

        


FastCounter by LinkExchange