[an error occurred while processing this directive]  

[an error occurred while processing this directive]  

I n t e r n e t   i z d a n j e

Nedelja, 18. 1. 2004.

 
 
[an error occurred while processing this directive]

vesti dana

arhiva

vaša pisma

istorijat

redakcija

kontakt

pomoć

pišite nam


Trijumfalni nastup Yeah Yeah Yeahs u njujorškom Hamerštajn Balrumu

Moralni pobednici

Posle ogromnog uspeha njihovog debija "Fever to Tell" (Interscope), koji je u brojnim godinjšim anketama proglašen za najbolji album 2003, članovi njujorškog post-pank sastava Yeah Yeah Yeahs našli su se pred izazovom velikih koncertnih hala. Protekle nedelje održali su prvi "veliki" njujorški koncert u džinovskoj sali Hamerštajn Balrum prošle nedelje.

Nastup je ocenjen kao totalni trijumf, zahvaljujući scenskim ludorijama pevačice Karen Ou koja se ponašala "kao da je sama u spavaćoj sobi", navodi kritičar "Njujork Tajmsa". Karen je bacala mikrofone u publiku, rušila pojačala i provocirala publiku najavama tipa: "Naša sledeća pesma se zove "Moderna romansa"...vidite, ne postoji nikakva moderna romansa niti iko ima vremena za nju". Dok je bubnjar Brajen Čejs ispaljivao rudimentarne tribalne ritmove, potpuno u maniru ranih "Sijuksi" i "Kiling Džouk", gitarista Nik Ziner se u potpunosti nadovezao na strategiju "buka kao katarza" i atonalne rifove karakteristične za prvi talas britanskog post-panka.

Za razliku od Džeka Vajta iz "Vajt Strajps", Ziner ne konstatuje bluz rifove i gitarske trikove hard-rok ere, generišući bizarnu fuziju minimalizma i mikrofonije. Za nepune dve godine, koliko zvanično postoje, Yeah, Yeah, Yeahs" su transmutirali od malog podrumarskog sastava u vodeće svetsko ime američkog novog roka.

Rekonstruišući u totalu i koncept i stajling ranih "Sijuksi & Benšiz", ovaj sastav dovodi u pitanje i vaše poimanje originalnosti. Ono što rade je već viđeno ali njihova muzika isijava takav stepen energije, inteligencije i strasti da konkurencija jednostavno nema šanse.

Za razliku od Sijuksi, Karen je originalna divlja devojka koju je baš briga za mišljenje njujorškog džet-seta i art krugova. U moru bljutavih MTV pop-bendova i hard-rok imbecilština tipa The Darkness, Yeah, Yeah, Yeahs su apsolutni moralni pobednici, budući da se jedini usuđuju da zaigraju na kartu originalnog post-panka koji je otvoreno prezirao sve oveštale rok-klišee.

Ukoliko uspeju da probiju mrežu velikih koncertnih sala, to neće biti rasprodaja već veliki evolutivni skok za današnju rok-scenu koja boluje od nekrofilne nostalgije i ciklične depresije. Samo napred! Jea! Jea! Jea!

S. Đ. M.


vesti po rubrikama

^glasno

17:04h

Trijumfalni nastup Yeah Yeah Yeahs u njujorškom Hamerštajn Balrumu

17:12h

Hard-kor žurka u Klubu DOB-a

17:21h

Svetska premijera novog hita kompanije "Volt Dizni"

17:29h

Piksiz ponovo na okupu

17:37h

Hip hop mogul na bilbordu

   


     


FastCounter by LinkExchange