[an error occurred while processing this directive]  

[an error occurred while processing this directive]  

I n t e r n e t   i z d a n j e

Nedelja, 18. 1. 2004.

 
 
[an error occurred while processing this directive]

vesti dana

arhiva

vaša pisma

istorijat

redakcija

kontakt

pomoć

pišite nam


U Velikom bačkom kanalu izbegli kontrolu otpadnih voda

Na vladi da ubedi privredu

VRBAS (Beta) - Fabrike čije se otpadne vode izlivaju u Veliki bački kanal opstruirale su postupak snimanja kvaliteta otpadnih voda i uzimanja uzoraka, rekao je odbornik vrbaške opštine Miodrag Jovović.

Na izlivima voda gotovo svih fabrika, prema njegovim rečima, dodavane su veće količine čiste vode, čime je opstruiran kvalitet ili je smanjivan obim proizvodnje što je dovelo do smanjenja otpadnih voda.
- Zagađivači nisu mogli da sakriju ni da se postojeće mogućnosti za prečišćavanje otpadnih voda ne koriste. Utvrđeno je da 'Karneks' ne koristi svoje uređaje za prečišćavanje otpadnih voda i da šećerana 'Bačka' zagađenu vodu od pranja repe ispušta direktno u vodotokove, a ne u svoja taložna polja", istakao je Jovović.

Takva situacija je, prema njegovim rečima, proizvela nezadovoljstvo norveškog partnera koji je hteo da prekine rad na ovom projektu, dok se ne obezbede uslovi da se na njemu može nesmetano raditi. Projekat, u vrednosti od 1,5 miliona evra, finansira Ministarstvo inostranih poslova Norveške, sprovodi ga Norveški institut za vode NIVA, a poslove projekta vodi Finn Medbo.

Prema Jovovićevim rečima postoje "mehanizmi da se privreda prisili na saradnju", ali to ne zavisi od lokalne samouprave već, od Vlade Srbije i Ministarstva za poljoprivredu, jer nije usvojen Zakon o zaštiti životne sredine.
- Ministarstvo za poljoprivredu ima Zakon o zaštiti voda i putem tog zakona moguće je intervenisati - dodao je Jovović.
Rukovodstva fabrika koje svoje otpadne vode izlivaju u Veliki bački kanal nisu želela da odgovaraju na novinarska pitanja, obrazlažući svoju odluku nedostatkom ovlašćenja i informacija.


vesti po rubrikama

^društvo

16:16h

U Velikom bačkom kanalu izbegli kontrolu otpadnih voda

16:24h

Zbog "izazivanja verske i rasne mržnje, kao i verske podele"

16:31h

Ne postoji rizik od ptičjeg gripa

16:38h

Institut za zaštitu zdravlja Srbije "Batut": Grip ipak u slabijem izdanju

16:45h

Zoran Dragišić: Prodaja zastarelog oružja

16:54h

Povodom tvrdnji da Radio na FPN radi nelegalno

   


     


FastCounter by LinkExchange