[an error occurred while processing this directive]  

[an error occurred while processing this directive]  

I n t e r n e t   i z d a n j e

Nedelja, 18. 1. 2004.

 
 
[an error occurred while processing this directive]

vesti dana

arhiva

vaša pisma

istorijat

redakcija

kontakt

pomoć

pišite nam


Doveden u pitanje prijem Hrvatske u EU 2007.

Gotovina "koči" Hrvatsku

ZAGREB (FoNet) - Hrvatski general Ante Gotovina, optužen pred Haškim tribunalom za ratne zločine, mogao bi ozbiljno da ugrozi nameru Hrvatske da postane član Evropske unije, ocenjuje nemačka agencija DPA i napominje da Britanija i Holandija uslovljavaju dalje približavanje Zagreba EU izručivanjem odbeglog generala sudu u Hagu.

Predsednik Evropske komisije Romano Prodi poručio je ove nedelje u Briselu hrvatskom premijeru Ivi Sanaderu da će EU moći da se izjasni o kandidaturi Hrvatske tek pošto Sporazum o stabilizaciji i pridruživanju ratifikuje svih 15 zemalja članica.

Veliki problem

Evropska komisija bi trebalo da se izjasni o kandidaturi Hrvatske ovog proleća i, ukoliko slučaj Gotovina do tada ne bude rešen, sasvim je izvesno da se Hrvatska suočava sa odlaganjem prijema u EU, pošto će kasnije morati da traži saglasnost i 10 novih članica. U tom slučaju, Hrvatska bi mogla da zaboravi svoje ambicije da se uključi u EU 2007. godine, kada se očekuje da će punopravni članovi ove integracije postati Bugarska i Rumunija.

Sanader, koji je preuzeo dužnost 23. decembra, želi da uvede Hrvatsku u EU, ali hapšenje Gotovine ili njegovo navođenje da se dobrovoljno preda Hagu nije lak zadatak, ocenjuje DPA i ukazuje da je donedavni premijer Ivica Račan ovaj "vrući krompir" prepustio nasledniku.

Nemačka agencija precizira da je reforma pravosuđa, takođe, jedan od prioriteta, kao i da Hrvatska mora rešiti granične probleme sa Slovenijom. Osim toga, Hrvatska mora garantovati sva građanska prava i povraćaj imovine pripadnicima nacionalnih manjina, pre svega Srbima izbeglim u velikom broju u vreme oružanog sukoba.

Mada politički analitičari pretpostavljaju da Brisel verovato neće insistirati da Hrvatska ispuni sve preduslove, oni ističu da će hapšenje Gotovine i saradnja Zagreba sa Haškim tribunalom sigurno biti imperativ.


vesti po rubrikama

^balkan

16:10h

Gregori Kopli: "Bivši američki predsednik Bil Klinton odgovoran je za dolazak mudžahedina u BiH"

16:18h

Doveden u pitanje prijem Hrvatske u EU 2007.

   


     


FastCounter by LinkExchange