[an error occurred while processing this directive]  

[an error occurred while processing this directive]  

I n t e r n e t   i z d a n j e

Subota, 17. 1. 2004.

 
 
[an error occurred while processing this directive]

vesti dana

arhiva

vaša pisma

istorijat

redakcija

kontakt

pomoć

pišite nam


Ekskluzivno: Kurt Valdhajm u svetlu dokumenata CIA (22)

Šta piše u tajnom dokumentu

Ovaj izveštaj sadrži detalje osoba poznatih Kirhneru

Draga gospođice Ridžvej, pišem sa poštovanjem prema Verbalnoj noti od austrijske ambasade američkom Stejt Departmentu datiranoj 22. oktobra 1987, kopija je dostavljena u Tab A. Kao što znate, ova nota traži pristup OSS dokumentu datiranom 26. aprila 1945. godine, koji je bio identifikovan u odgovoru i odbijen u celosti izvesnom broju zahteva po Aktu o slobodi informacija (FOIA), za bilo kakvu informaciju u vezi austrijskog saveznog predsednika Kurta Valdhajma. Osnova ovog odbijanja bila je izuzetak o Aktu o slobodi informacija. b(1) (klasifikacija - informacija strane vlade) i b(3) (obaveštajni izvori i metodi).

Posle odgovarajuće koordinacije sa izvorom ovog dokumenta, savezničkom vladom, kopija odgovarajuće veličine je omogućena u Tab B za vašu informaciju. Ovaj dokument zadržava svoju klasifikaciju TAJNOG i ne može biti stavljen na raspolaganje ili da se njegov sadržaj saopšti bilo kojoj partiji bez odobrenja Centralne obaveštajne Agencije.

Na kraju, za Vaš odgovor na austrijski zahtev, redigovana kopija najvažnijeg dela nalazi se u Tab C, kako biste prosledili austrijskoj ambasadi. Vlada Austrije treba da bude savetovana da ova forma dokumenta zadržava svoju klasifikaciju TAJNOG i ne može biti stavljen na raspolaganje njegov sadržaj niti saopšten bilo kojoj partiji bez odobrenja SAD. I dalje, Stejt Department NE bi trebalo da saopšti identitet izvora ovog dokumenta.

Pitajte slobodno

Ako se pojave bilo kakva pitanja, molim Vas nemojte oklevati da me kontaktirate na (sledi prazan prostor u zagradi, očigledno izredigovani deo teksta uz dodano veliko slovo A) ili obezbedite (ponovo identičan slučaj sa prethodnom zagradom: prazan prostor i uokvireno slovo A).

Li S. Striklend,
Koordinator privatnosti i inforamcija CIA
Ovaj dokument takođe je dostavljen ambasadoru Mortonu Abramovicu, pomoćniku državnog sekretara za Obaveštajne službe i istraživanja Stejt Departmenta SAD, soba 6531 u Vašingtonu, D. C. 20520. Konačno, u CIA su dali zeleno svetlo da se "otpusti" jedan deo famoznog OSS dokumenta od 26 aprila 1945. Pismo, memorandum za Koordinatora informacija i privatnosti stigao je od šefa evropske divizije CIA, ali je u zagradi izbrisano ime, iz razumljivih razloga. Predmet se odnosi na otpuštanje informacije. Evo dokumenta koji počinje većim praznim prostorom u zagradi...

Od Obaveštajne službe srednjeg istoka (S. I. M. E, dela Britanske obaveštajne služe M6) i prosleđen je Kancelariji strateških službi (to je, zapravo, OSS, prethodnica CIA, prim. aut) je dobijeno odobrenje da prosledi S. I. M. E. izveštaj broj 4 od 26. aprila 1945. Stejt Departmentu. Kopija ovog dokumenta sa identifikujućim podacima izvora je dodata zbog ovog razloga. Možete informisati Stejt Department da je dokument dobijen "od savezničke vlade".

Opet sledi veći prazan prostor u zagradi.
... je takođe odobrio otpuštanje paragrafa 236 i 237, stranice broj 47 austrijskoj vladi. Dok (sada sledi zagrada iz koje je izbrisano ime) nema primedbi da se Austrijancima kaže da je informacija dobijena "od savezničke vlade", mi bismo više voleli da se paragraf prenese bez ikakvih objašnjenja.

Ovaj dokument nema nikakvih potpisa. Ima samo dve velike otvorene zagrade bez imena, datiran je 7. januar 1988. i potvrđeno je da je mikrofilmovan. Odgovor relativno brz, posle dva i po meseca.

Sedam sekcija

Konačno, evo tog famoznog dokumenta na kome je stavljen žig da nije prikladan za mikrofilmovanje. To je kopija broj 13, koja je 27. jula 1945. dostavljena OSS, a gornjem delu dominira slobodni rukopis na kome je upisano vreme 5.20 časova. To je, dakle, izveštaj broj 4, koji sadrži ime Hans Jirgen Kirhner, po nacionalnosti Nemac. U dokumentu se kaže:

Ovaj izveštaj sadrži detalje osoba (skoro svi Abver) poznatih Kirhneru. Iz praktičnih razloga osobe su grupisane u sedam sekcija.

Divizija Brandenburg

B.O.K.V. (Viša vojna komanda, prim. aut.), Berlin
Miscellaneous Abver osoblje
Abver grupa u Atini
Abver grupa u Solunu i na ostrvima
Abver grupa 152
Miscellaneous
Dalje se navodi šta koji odeljak sadrži. I konačno, pod rednim brojem 236, sa parafom, napravljenim očigledno levom rukom, stoji nadporučnik Valdhajm.

Piše: Danko R. Vasović
Sutra: Dokument kao potvrda


vesti po rubrikama

^feljton

15:28h

Ekskluzivno: Kurt Valdhajm u svetlu dokumenata CIA (22)

15:40h

Al Kaida u Bosni i Hercegovini (5)

   


     


FastCounter by LinkExchange