[an error occurred while processing this directive]  

[an error occurred while processing this directive]  

I n t e r n e t   i z d a n j e

Petak, 16. 1. 2004.

 
 
[an error occurred while processing this directive]

vesti dana

arhiva

vaša pisma

istorijat

redakcija

kontakt

pomoć

pišite nam


Ekskluzivno: Kurt Valdhajm u svetlu dokumenata CIA (21)

Učestvovao u napadu na Francusku

U priču se umešala i Austrijska ambasada

Valdhajmov otac je na kratko bio uhapšen od nacističkog režima, ali je kasnije pušten.
Po početku rata 1939. Valdhajm je bio regrutovan u nemačku armiju (Vermaht) služio je kao štabni obaveštajni oficir u činu poručnika, dodeljen 45-oj pešadijskoj divizhiji. Ova divizija je bila aktivna u Poljskoj kampanji (septembar 1939) i u napadu na Francusku (maj 1940). vratila se na istok u junu 1941. pošto je bio ranjen u nogu u borbama na Istočnom frontu.

Nema ničeg što bi sugerisalo da dok je bio u ovoj jedinici da je Valdhajm učestvovao bilo direktno ili indirektno u antijevrejskim/antipartizanskim aktivnostima nemačkih timova za uništavanje. (Neverovatno netačna tvrdnja jer je poznato da je Valdhajm bio odlikovan istočnom medaljom, vojničkim odlikovanjem Trećeg rajha za uspešne borbe, koje uključuju i masakre lokalnog stanovništva u Sovjetskom Savezu 1941. godine, zbog čega je njegov komandant fon Panvic javno obešen na Crvenom trgu odmah posle rata, prim. a.)
Duga karijera

Valdhajmov oporavak trajao je skoro godinu dana. Bio je oslobođen vojnih dužnosti kada se oporavio i vratio da studira pravo u Beču. On je doktorirao pravo 1946. i sledeće godine počeo svoju diplomatksu karijeru u Ministarstvu spoljnih poslova.

Navodne tvrdnje da je Valdhajm bio nacista postojale su i ranije. Oficir Direktorijuma operacija sa kojim je ovo istraživanje koordinisano ustanovio je da ranija istraživanja ovog pitanja, a i posebno provera arhive nacističke partije koja se čuva u berlinskom dokumentacionom centru nije uspela da ustanovi nikakvu vezu između Valdhajma sa Nacionalnom socijalističkom partijom (NSPD, poznata Hitlerova nacistička partija). Štaviše, činjenica da je on uživao javnu karijeru od nekih 35 godina bez da je ikada bio izložen od pojedinac ili grupa sa anti-nacističkim osećanjima sugeriše da takve tvrdnje nemaju zapravo osnova.

Ispod te informacije u desnom donjem uglu stoje dve zagrad eu kojima su imena izbrisana.
Taj dokumenat je overen od službenika čije je ime izbrisano u zagradi pa je sve zavedeno pod šifrom CLBU (prazan prostor u zagradi) (26. maj 1994).

Sve je zasnovano na: 201-806881 (to je šifrovani naziv za Valdhajma u arhivi CIA) i sve je dostavljeno u dosije u (prazan prostor u zagradi) h-ref: 201-896881.

Sve je dostasvljeno nadležnim službama za Evropu na dva mesta gde su u zagradi izbrisana imena i obavljena distribucija na nadležne adrese.

Ovaj tajni Memorandum CIA, relativno je sažeta hronologija "problema" koje je CIA imala sa onim akoji su tražili dokumenta CIA o Valdhajmu. Međutim, zanimljivo je da taj Memorandum na kraju u delu koji se bavi i govori o hronologiji vojne karijere Kurta Valdhajma ili nema informacije, ili u svemu podržava Valdhajmovu redigovanu biografiju iz koje su nestale njegove ključne ratne godine od 1942. do kraja rata, pa je tako nestalo i njegovo prisustvo i aktivnost u Jugoslaviji, konkretno u Pljevljima i na Kozari, obeležena masakrima i streljanjima, kao i aktivnost 1943. i 1944. u Grčkoj, koja je bila praćena streljanjima, kao i poslednjih pet meseci rata kada se vojna gurpa E povlačila iz Grčke i ostavljala pravu pustoš u Jugoslaviji obeleženu brojnim streljanjima, zbog čega je Valdhajm i stavljen na A listu osumnjičenih za ratne zločine UN.

Tako je u zatvorenim kanalima, onima o kojima štampa ne piše, i u koje obično nema uvid i informacije, u središtu pažnje bio famozni dokumenat i austrijska ambasada u Vašingtonu preduzela je sve korake ne bi li došla do tajnog OSS dokumenta od 26. aprila 1945. godine. O tome svedoči Verbalna nota Stejt Departmentu 22. oktobra 1987. godine. Evo dokumenta u celini koji potvrđuje da je sve ostalo u tajnosti:

Verbalna nota

Ambasada Austrije izražava komplimente Stejt Departmentu i ima čast da izvesti o komunikaciji sa CIA u vezi izveštaja OSS, datiranog 26. aprila 1945. koji spominje ime austrijskog saveznog predsednika Kurta Valdhajma. Ambasada bi bila zahvalna ako bi ovaj klasifikovani izveštaj bio stavljen na raspolaganje ambasadi što je pre moguće. U slučaju da je potrebna posebna procedura da bi se dobio ovaj izveštaj, ambasada bi bila zahvalna ako bi Sejt Department mogao da informiše ambasadu koji su potrebni koraci da se preduzmu.

Ambasada Austrije koristi i ovu priliku da ponovi američkom Sejt Departmentu uveravanja najvišeg poštovanja.
Gospodin S. Striklend koordinator informacija CIA uputio je posle dve nedelje pismo odgovor Stejt Departmentu u vezi austrijske Verbalne note. Pismo je upućeno na adresu pomoćnika državnog sekretara SAD za evropske i kanadske poslove, ambasadora Rozen L. Ridžvej u američkom Stejt Departmentu, soba 6.228 u Vašingtonu.

Piše: Danko R. Vasović
Sutra: Šta piše u tajnom dokumentu


vesti po rubrikama

^feljton

17:13h

Ekskluzivno: Kurt Valdhajm u svetlu dokumenata CIA (21)

17:26h

Al Kaida u Bosni i Hercegovini (4)

 


     


FastCounter by LinkExchange