[an error occurred while processing this directive]  

[an error occurred while processing this directive]  

I n t e r n e t   i z d a n j e

Petak, 16. 1. 2004.

 
 
[an error occurred while processing this directive]

vesti dana

arhiva

vaša pisma

istorijat

redakcija

kontakt

pomoć

pišite nam


U "Agroživu" tvrde da nemaju veze s trovanjem dece u zemunskim vrtićima

Naši pilići su zdravi

BEOGRAD - Predstavnici kompanije "Agroživ", koja je, inače, glavni snabdevač pilećim mesom predškolskih ustanova u Beogradu, vojske, studentskih centara, bolnica i drugih ustanova u Republici, demantovali su juče da imaju ikakve veze sa trovanjem salmonelom dece u zemunskim vrtićima. Oni su negirali i podatke, koje je nekoliko dana uoči praznika zvanično saopštilo crnogorsko Ministarstvo zdravlja, o tome kako je određena količina mesa iz "Agroživa", isporučena ovoj republici, uništena jer je meso bilo zaraženo ešerihijom koli i salmonelom.

Iako superanaliza uzoraka svežeg pilećeg mesa koje je poslato za Crnu Goru nije završena i nije potvrđeno da li u tom mesu ima bakterija, a analizu radi Institut za tehnologiju mesa Beograd, predstavnici kompanije su ipak sazvali konferenciju za novinare da bi "saopštili istinu". S obzirom na to da je saopštenje o uništavanju mesa stiglo iz državne institucije, ovakvi podaci nisu izazivali sumnju kod javnosti, ali u "Agroživu" odgovorno tvrde da je vest neistinita, jer su "lično utvrdili da u Crnoj Gori nije uništen nijedan gram mesa, nego je sve otišlo u prodaju i konzumirano je pre nego što je izdato saopštenje".

Boško Diviki, direktor prodaje u "Agroživu", napomenuo je da oni neće tužiti crnogorsko Ministarstvo zdravlja, jer "ova kompanija ne želi rat, iako je već pobednik". Diviki je istakao da je meso za Crnu Goru otišlo 26. 12, a 25. 12. je ovoj kompaniji u zvaničnoj poseti bila i pokrajinska sanitarna inspekcija i u pilićima iz serije koja je otišla za Crnu Goru nije pronašla nijednu bakteriju.

On je priznao da je ova kompanija zbog slučaja "zemunskih vrtića" i "uništavanja mesa u Crnoj Gori" imala gubitak, pa čak i nekoliko dana pauze u klanju živine.

Krempita, a ne piletina

Iako su već svima poznati podaci Gradskog zavoda o tome kako je salmonelozu u vrtićima izazvala krempita, a ne piletina iz "Agroživa", ono što je pobudilo interesovanje javnosti i medija jesu podaci Zavoda koji su tom prilikom otkriveni, a to je da su u dva uzorka pilećeg mesa u vrtićima pronađene ešerihija koli i salmonela B, koja nije uzročnik epidemije. U "Agroživu" svoju nevinost u ovoj situaciji brane time što su iz istog kontigenta sveže pileće meso isporučili zemunskim vrtićima i Institutu za zaštitu zdravlja majke i deteta.

D. Stanimirović


vesti po rubrikama

^društvo

16:17h

Otapanje snega i jake kiše napravile haos u Evropi

16:25h

Prognoza vremena RHMZ: Kiša, sneg, minus…

16:33h

Ne stišava se b(r)uka oko hapšenja vladike Jovana u Makedoniji

16:41h

BU prihvatio predlog o civilnom služenju vojnog roka

16:50h

Ustavni sud Srbije odbio predlog Advokatske komore

16:59h

Milisav Todorović: Nisam vozio otrov po Srbiji

17:06h

Veće Univerziteta u Beogradu: U reformu ne ići naglavačke

17:17h

U "Agroživu" tvrde da nemaju veze s trovanjem dece u zemunskim vrtićima

23:40h

Trajkovski odbio da primi patrijarha Pavla

 


     


FastCounter by LinkExchange