[an error occurred while processing this directive]  

[an error occurred while processing this directive]  

I n t e r n e t   i z d a n j e

Petak, 16. 1. 2004.

 
 
[an error occurred while processing this directive]

vesti dana

arhiva

vaša pisma

istorijat

redakcija

kontakt

pomoć

pišite nam


Veće Univerziteta u Beogradu

U reformu ne ići naglavačke

BEOGRAD - Kakav je status Nacrta zakona BU koji je pre dva meseca usvojen na Nastavno naučnom veću Univerziteta u Beogradu? Ovo pitanje je postavljeno na jučerašnjoj sednici Nastavno naučnog veća Univerziteta u Beogradu, uz komentar da je taj dokument tada bio iznuđen i, pošto se radio u velikoj žurbi, u nekim delovima je ostao nedorečen.

Rektor Marija Bogdanović je rekla da je Radna grupa BU nastavila da radi na Nacrtu i da će taj tekst, kad bude gotov, ići na javnu raspravu. Ona je takođe pomenula da u Ministarstvu prosvete insistiraju da dokument prođe kroz Republički savet za razvoj visokog obrazovanja,kako bi se utvrdio konačan predlog za buduću vladu. Sednica će, po njenim rečima, biti održana u ponedeljak, ali su se članovi Radne grupe BU već dogovorili da ne prihvate dokument Ministarstva prosvete u kome su zastupljena i neka rešenja BU.

Moli za pomoć

Dekan Ekonomskog fakulteta Božidar Cerović požalio se juče na kolege sa Ekonomskog fakulteta iz Kragujevca jer na neformalan način pokušavaju da otvore istureno odeljenje u Beogradu, tako što će se povezati sa Poslovnom školom i upisivati njihov diplomce direktno na četvrtu godinu studija. Uz opasku da je to čisto komercijalni potez, dr Cerović moli za pomoć i razgovor na univerzitetskom nivou između Beograda i Kragujevca.

Redovni profesor Hemijskog fakulteta Radomir Saičić pobrao je aplauz kad je rekao da sistem racionalizacije univerziteta mora da pođe od toga da BU ne može da se stavi u isti koš sa ostalim univerzitetima i da ne treba da prihvati "inicijativa i manijakalni tempo Ministarstva i zbog toga što BU mora da zadrži svoju liderski ulogu".

- Mi nismo dužni da naglavačke uđemo u reformu, za to imamo vremena, do 2010. Mi želimo promene, ali nećemo samoubilački ulaziti u promene koje će nas upropastiti, pogotovu što se u Ministarstvu trude da nas izjednače sa ostalima, pa i sa onima koji ima samo nekoliko skamija i prostorija - smatra dr Saičić.

Rasprava o novom zakonu o univerzitetu usledila je posle uvodnog slova prorektora BU Bogdana Đuričića o otvorenim pitanjima reforme nastave od 2004. do 2010. On smatra da Univerzitet u Beogradu mora da ima doktorske studije, jer bi u protivnom izgubio identitet, a da bi ih zadržao, mora da se povezuje sa naučno-istraživačkim institucijama i da agresivnije nudi kvalitetne doktorske studije. Dr Đuričić ocenjuje da je vreme za reforme, ali da se najpre o svemu razgovara promišljeno i odmereno. - Jer mi smo BU, uvek smo bili prvi i nameravamo da tako i ostane - poručio je prorektor Đuričić.

O. Nikolić


vesti po rubrikama

^društvo

16:17h

Otapanje snega i jake kiše napravile haos u Evropi

16:25h

Prognoza vremena RHMZ: Kiša, sneg, minus…

16:33h

Ne stišava se b(r)uka oko hapšenja vladike Jovana u Makedoniji

16:41h

BU prihvatio predlog o civilnom služenju vojnog roka

16:50h

Ustavni sud Srbije odbio predlog Advokatske komore

16:59h

Milisav Todorović: Nisam vozio otrov po Srbiji

17:06h

Veće Univerziteta u Beogradu: U reformu ne ići naglavačke

17:17h

U "Agroživu" tvrde da nemaju veze s trovanjem dece u zemunskim vrtićima

23:40h

Trajkovski odbio da primi patrijarha Pavla

 


     


FastCounter by LinkExchange