[an error occurred while processing this directive]  

[an error occurred while processing this directive]  

I n t e r n e t   i z d a n j e

Petak, 16. 1. 2004.

 
 
[an error occurred while processing this directive]

vesti dana

arhiva

vaša pisma

istorijat

redakcija

kontakt

pomoć

pišite nam


Ustavni sud Srbije odbio predlog Advokatske komore

Sudija "čašćava" blažom kaznom

BEOGRAD - Ustavni sud Srbije odbio je predlog Advokatske komore Srbije za ocenu ustavnosti člana 4 stav 3 Krivičnog zakona Srbije prema kojem se izvršiocu teškog krivičnog dela može izreći kazna od 40 godina zatvora iako je u vreme kada je počinio zločin bila propisana smrtna kazna.

Sudije su odluku donele jednoglasno, a u referatu je objašnjeno da neke zakonske odredbe, ako to zahteva opšti interes utvrđen u postupku donošenja zakona, mogu imati povratno dejstvo. Primedba Advokatske komore Srbije je bila da sporne odredba ima povratno dejstvo i da omogućava da se onima koji su izvršili krivično delo u periodu od 17. novembra 2001. godine do 9. marta 2002. godine umesto smrtne izrekne kazna od 40 godina zatvora, koja u ovom slučaju nije najblaža.

Cela zavrzlama je u tome što je, kako kažu advokati, u pomenutom periodu prema saveznom zakonu najblaža kazna bila 15 godina, a ne 40 godina zatvora. Međutim, stav suda je da je to manje bitno u ovoj pravnoj stvari i da spornom odredbom sudije nisu ograničene da primene blaži zakon po učinioca, a na njima je i odluka kako će propise primeniti.

Sud je juče raspravljao i o brojnim žalbama sudija i tužilaca protiv odluka Narodne skupštine o njihovom razrešenju sudijske dužnosti. Svi ovi zahtevi su odbijeni, a ostaje pitanje zašto se zakonodavac odlučio da u vreme vanrednog stanja praktično ukine pravo žalbe sudijama.

Ustavni sud je odbacio i inicijativu za utvrđivanje ustavnosti nekih članova Zakona o izboru predsednika republike koji se tiču broja potrebnih potpisa za kandidovanje za tu funkciju.

Zaključeno je da se odredba o prikupljanju 10.000 potpisa za kandidovanje za mesto predsednika republike nalazi u Ustavu Srbije, kao i da su obrasci koji se koriste za proces kandidovanja proistekli iz zakona koji se tom oblašću bavi.
Za savetnika Ustavnog suda Srbije izabran je sudija Zoran Reljić.

I. Stojković


vesti po rubrikama

^društvo

16:17h

Otapanje snega i jake kiše napravile haos u Evropi

16:25h

Prognoza vremena RHMZ: Kiša, sneg, minus…

16:33h

Ne stišava se b(r)uka oko hapšenja vladike Jovana u Makedoniji

16:41h

BU prihvatio predlog o civilnom služenju vojnog roka

16:50h

Ustavni sud Srbije odbio predlog Advokatske komore

16:59h

Milisav Todorović: Nisam vozio otrov po Srbiji

17:06h

Veće Univerziteta u Beogradu: U reformu ne ići naglavačke

17:17h

U "Agroživu" tvrde da nemaju veze s trovanjem dece u zemunskim vrtićima

23:40h

Trajkovski odbio da primi patrijarha Pavla

 


     


FastCounter by LinkExchange