[an error occurred while processing this directive]  

[an error occurred while processing this directive]  

I n t e r n e t   i z d a n j e

Petak, 16. 1. 2004.

 
 
[an error occurred while processing this directive]

vesti dana

arhiva

vaša pisma

istorijat

redakcija

kontakt

pomoć

pišite nam


Ne stišava se b(r)uka oko hapšenja vladike Jovana u Makedoniji

Državno ili crkveno pitanje

Vladika još u pritvoru, o slučaju u makedonskom parlamentu

BEOGRAD - Vladika niški Irinej juče želeo da za Fonet komentariše nezvanične informacije da će makedonske vlasti odbiti da iz pritvora puste egzarha srpskog Jovana, kao i da neće primiti predstavnike SPC na razgovor, ali je ocenio da bi delegacija SPC trebalo da se sastane sa predstavnicima makedonske vlasti kako bi im objasnila svoje stavove.

Srpska pravoslavna crkva je, kako su objavili pojedini mediji, pozivajući se na izvore iz kabineta predsednika Makedonije Borisa Trajkovskog, juče i zvanično trebalo da dobije odgovor na zahtev patrijarha srpskog Pavla da makedonske vlasti puste iz pritvora vladiku Jovana i da na razgovor prime delegaciju SPC.

- Mi smo i dalje otvoreni za razgovore sa predstavnicima MPC. Želimo, takođe, da pošaljemo našu delegaciju da razgovara sa vlastima u Makedoniji i da im objasne stav SPC. A da li će oni to prihvatiti to zavisi od njih, a ne od nas - rekao je vladika Irinej.

Štite se kako mogu

Makedonski premijer Branko Crvenkovski izjavio je za skopsku televiziju "A1" da je "vlada iskoristila sva ustavna i zakonska ovlašćenja za dalju zaštitu MPC od provokativnih upada SPC".

U međuvremenu u svom najnovijem saopštenju SPC konstatuje da se "vlasti bivše jugoslovenske republike Makedonije i raskolnički Sinod u Skoplju i dalje utrkuju ko će više doprineti nezapamćenom i za civilizovani svet nepoznatom progonu svojih građana, samo zato što žele da se mole ili bogosluže u crkvi koja je kanonski priznata i u liturgijskom je jedinstvu sa svim pravoslavnim crkvama u svetu".

Inače, predlog Deklaracije za podršku Svetom arhijerejskom sinodu Makedonske pravoslavne crkve povodom najnovijeg napada Srpske pravoslavne crkve trebalo je juče da se nađe na dnevnom redu sednice makedonskog parlamenta. Kako javlja Makfaks, Deklaracija o zaštiti MPC posledica je odmetništva dvojice igumana i grupe monaha i monahinja četiri manastira MPC u autonomnu Ohridsku arhiepiskopiju, kojom rukovodi srpski egzarh u Makedoniji Jovan, a koji se trenutno nalazi na izdržavanju mere pritvora u bitoljskom zatvoru u trajanju od 30 dana.


vesti po rubrikama

^društvo

16:17h

Otapanje snega i jake kiše napravile haos u Evropi

16:25h

Prognoza vremena RHMZ: Kiša, sneg, minus…

16:33h

Ne stišava se b(r)uka oko hapšenja vladike Jovana u Makedoniji

16:41h

BU prihvatio predlog o civilnom služenju vojnog roka

16:50h

Ustavni sud Srbije odbio predlog Advokatske komore

16:59h

Milisav Todorović: Nisam vozio otrov po Srbiji

17:06h

Veće Univerziteta u Beogradu: U reformu ne ići naglavačke

17:17h

U "Agroživu" tvrde da nemaju veze s trovanjem dece u zemunskim vrtićima

23:40h

Trajkovski odbio da primi patrijarha Pavla

 


     


FastCounter by LinkExchange