[an error occurred while processing this directive]  

[an error occurred while processing this directive]  

I n t e r n e t   i z d a n j e

Petak, 16. 1. 2004.

 
 
[an error occurred while processing this directive]

vesti dana

arhiva

vaša pisma

istorijat

redakcija

kontakt

pomoć

pišite nam


Otapanje snega i jake kiše napravile haos u Nemačkoj, Austriji, Češkoj i Slovačkoj

Kod nas neće biti poplava

Vodostaj Dunava na delu kroz našu zemlju u blagom je porastu

BEOGRAD - Otapanje snega i jače kiše na teritoriji Nemačke, Austrije, Češke i Slovačke izazvalo je velike poplave u ovom podneblju. U Nemačkoj, pogođenoj poplavama i jakim orkanskim vetrovima, dvoje ljudi je već izgubilo život.

U ovoj zemlji su zbog ovakvih vremenskih prilika (palo više od 150 litara kiše po kvadratnom metru) poplavljene ulice, otežan je saobraćaj, učestali odroni zemlje, a sve to je još pojačano i orkanskim vetrom, čija je brzina povremeno iznosila i 180 kilometara na sat.

Vrh vodnog talasa zabeležen je juče ujutru kod Bratislave pri vodostaju od 571 centimetar, ali ipak, prema hidrološkoj prognozi našeg Republičkog hidrometeorološkog zavoda, ovakva situacija na severu ne bi mogla ozbiljnije da ugrozi stanje vodostaja naših reka.

- Na delu Dunava kroz našu zemlju vodostaji su u manjem porastu, ali se i dalje nalaze u domenu niskih i srednje niskih za mesec januar. Narednih dana očekuje se porast i na najuzvodnijem profilu na ulasku Dunava u našu zemlju, kod hidrološke stanice Bezdan, vrh talasa očekuje se 20. januara. Tada bi vodostaj mogao da bude 360 centimetara, što je u svakom slučaju za metar i 90 centimetara ispod nivoa kada se preduzimaju mere redovne odbrane od poplava - kažu u Odeljenju za prognozu voda Republičkog hidrometeorološkog zavoda.

Vrh talasa kod hidrološke stanice Novi Sad očekuje se između 22. i 23. januara, kada bi vodostaj mogao da bude od 300 do 320 centimetara, što je opet ispod nivoa za preduzimanje mera redovne odbrane od poplava koji je na ovoj tački 450 centimetara.

U Odeljenju za prognoze napominju, dakle, da ovaj očekivani talas neće biti ni blizu preduzimanja mera redovne odbrane od poplava kada se prelazi u prvi stepen pripravnosti, odnosno budnijeg osmatranja, a kamoli nivoa mera vanredne odbrane od poplava. Da podsetimo, u stanju vanredne odbrane od poplava bili smo avgusta 2002, kada je na Bezdanu nivo Dunava išao do 700 centimetara, a sada se ne očekuje da se slična situacija ponovi.

Na slivu Kolubare vodostaji su u većem porastu, ali se ipak ne očekuje da maksimalni vodostaji pređu nivo za preduzimanje mera redovne odbrane od poplava. Na slivu Jadra, čiji su vodostaji u umerenom porastu, ne predviđa se da će se reka izliti iz osnovnog korita. Slična situacija je i sa slivovima Tise, banatskih vodotoka i Velike Morave, čiji su vodostaji u umerenom porastu, ali se one očekuje prevazilaženje nivoa za preduzimanje mera redovne odbrane od poplava.

D. Stanimirović


vesti po rubrikama

^društvo

16:17h

Otapanje snega i jake kiše napravile haos u Evropi

16:25h

Prognoza vremena RHMZ: Kiša, sneg, minus…

16:33h

Ne stišava se b(r)uka oko hapšenja vladike Jovana u Makedoniji

16:41h

BU prihvatio predlog o civilnom služenju vojnog roka

16:50h

Ustavni sud Srbije odbio predlog Advokatske komore

16:59h

Milisav Todorović: Nisam vozio otrov po Srbiji

17:06h

Veće Univerziteta u Beogradu: U reformu ne ići naglavačke

17:17h

U "Agroživu" tvrde da nemaju veze s trovanjem dece u zemunskim vrtićima

23:40h

Trajkovski odbio da primi patrijarha Pavla

 


     


FastCounter by LinkExchange