GLAS JAVNOSTI  

Izdaje NIP „GLAS” a.d.
„GLAS JAVNOSTI“ d.d.

Vlajkovićeva br. 8, Beograd, Jugoslavija

 

I n t e r n e t   i z d a n j e

 
 

Glas javnosti 24 sata sa Vama... najnovije vesti iz zemlje i sveta...

 

 

 


vesti dana

arhiva

vaša pisma

istorijat

redakcija

kontakt

pomoć

pišite nam


Links

Srpsko nasleđe

Glas nedelje

SINA

SNAGA

PISMA

 


DOPUNA

Ko je ukinuo monarhiju?

Nisu Srbi referendumom ukinuli monarhiju već Josip Broz

Razna pisma se mogu pročitati u ovoj našoj rubrici - od izuzetno vrednih i korisnih do onih nešto drugačijih. U ove druge spada i pismo o važnoj dilemi - grb ili monarhija, odnosno grb ili kruna? Kako to ovi pojmovi isključuju jedan drugoga ostaje, za sada, tajna.

Već ozbiljnije deluje stav da Prestolonasledniku ne treba dozvoliti da tek tako "zasedne" na presto zbog mnogih "činjenica i stotina prepreka", a prema "Novostima" i istinitom feljtonu" u tim novinama. Nisam čitao feljton, a u pismu našeg čitaoca ne nađoh ni jednu od pomenutih "činjenica". Bilo bi dobro da se bar neke navedu za one koji su propustili feljton ili "Novosti" u životu nisu otvorili. Umesto toga, nude se teze da se Karađorđevići samo svađaju, da, stoga, ne mogu da "izmire narod", da će monarhija rasturiti ovo što samo najveći optimisti smatraju ozbiljnom državom, a i da monarhija donosi "nepoznanice". Nepoznanica nema, jer je dobro poznato kako smo prošli zadnjih pola veka u Republici.

Šta ćemo sa referendumom? Nije volja naroda, ma koliko uvek bila važna i legalna, baš uvek u skladu sa interesima tog istog naroda i njegove države. Setimo se 27. marta 1941. godine. Nisu Srbi referendumom ukinuli monarhiju, nego su to uradili Titovi komunisti potpomognuti ruskim tenkovima, ćoravim kutijama, terorom Ozne, surovim egzekucijama bez suda (preporučujem feljton na tu temu, ali u "Glasu") i potpuno nelegalnim izborima. Pa gde to ima da iz neprava proizilazi pravo? Toga nema još od vremena Rimljana koji su tu pravnu dilemu rešili još u pretprošlom milenijumu. U tom svetlu i preporuka Prestolonasledniku da se drži samo "kristalno čistih radnji" je sasvim neumesna.

Njegova Svetost, patrijarh srpski gospodin Pavle, isto tako se meša u volju naroda! Onima koji to ne znaju treba reći da je naša Crkva nacionalna i da joj je, pored religijske, svetosavlje i srpstvo vrlo važna odrednica. Srpska crkva i srpski narod su nedeljivi, jedno bez drugoga ne može postojati. Patrijarh srpski je duhovni otac svog naroda i dužnost mu je da kaže deci svojoj šta je najbolje, ako već ona sama to ne mogu da shvate.

Tvrdnja da je Srbija uvek gubitnik bez obzira ko u njoj vladao je, na sreću, daleko od istine. Bar do sada, Srbija je jedino bila gubitnik dok je bila komunistička republika u vreme Tita i njegovih naslednika. Za to vreme su upravo oni koji su Srbima ukinuli monarhiju proćerdali sve što su prethodne kneževine i monarhije i obe srpske dinastije stekle za svoj narod.

Miodrag Spajić,
Beograd


DRAMA

Kuća gori baba se češlja

Svi smo videli kako se mlada prenemaže kad ide na venčanje

Ovo što naše stranke rade u postizbornom periodu, čista je bruka kako za same stranke tako i za ovu zemlju u koju su uprte oči i Istoka i Zapada.

Videli smo i radikale i socijaliste na delu - sankcije, inflacija, ratovi, bombardovanje, to je bilo i ne ponovilo se, rekli ste vi koji ste preuzeli vlast 5. oktobra, a sada ne znate šta treba da radite. Dobili ste na izborima, tzv. demokratski blok u parlamentu ima većinu i može da formira vladu, ali...

Sada treba u više krugova da se gospoda dogovore da li će biti koaliciona, manjinska, većinska, sa podrškom i sve same gluposti oko sastava vlade. Po mom mišljenju tzv. demokratama se ne radi. Niko neće da preuzme odgovornost u smislu podizanja standarda i oživljavanja privrede, pa onda je najlakše filozofirati. Ovaj neće sa onim, onaj hoće sa onim, neće ovo, hoće ono, a oni ćute sa stane i čekaju svoj momenat i da pokažu kako opet treba ići u izolaciju, kako ponovo mogu da nam uvedu sankcije i da šalju mladiće, šta ja znam, na Ogulin i Viroviticu.

Gospodo "demokrate", formirajte vladu između sebe (sve četiri grupacije) i zasučite rukave. Da li je vama stvarno stalo ko će biti ministar, a ko potpredsednik vlade, a ko će...
"I dok kuća gori, baba češlja kosu" - dakle, šta očekujete na sledećim izborima, ma kad oni bili.

Velibor Stanojlović, penzioner,
Valjevo


POGLED

Crne rupe Mortona Abramovica

Članak objavljen ovih dana u našoj štampi, sa naslovom "Preteće crne rupe" ,u autorskom članku objavljenom u "Vašington postu" od strane gospodina Mortona Abramovica naveo me je da "odreagujem" i iznesem neko svoje viđenje slike o Srbiji koju je on prezentovao američkoj javnosti.

Naime, apsolutno nije uspešna američko-evropska saradnja na Kosovu i Metohiji niti sada trpi neuspeh zbog izborne pobede ekstremne nacionalističke partije. Taj neuspeh je nastao momentom dolaska KFOR-a na Kosmet kada je ta srpska pokrajina bačena u stanje divljaštva, što se tiče odnosa prema Srbima, ostalom nealbanskom življu i njihovoj imovini.

Čak su i italijanski fašisti za vreme Drugog svetskog rata pokušavali da spreče ustaški genocid nad Srbima, za razliku od današnjeg KFOR-a koji je sa 50.000 "do zuba" ili tačnije "do neba" naoružanih vojnika nemo posmatrao (i posmatra) progon, ubistva, paljevine kuća i crkava, raskopavanje grobalja i grobova, otmice i sl.

Međutim, možda je čovek mislio na uspešnu saradnju sa terorističkom OVK i aktivnostima na njenom preobražaju u tzv. Zaštitni korpus, na saradnju sa susednom Albanijom i kosmetskom garniturom jastrebova na otvaranju (poništavanju) granice sa Srbijom, na rezultate finansijske, materijalne, stručne i kadrovske podrške na poslovima jačanja, prenosa ovlašćenja na albanske institucije i pripremu az proglašavanje nezavisnosti Kosmeta.

Nisam baš siguran da je stranka, za koju glasa više od jedne trećine naroda, ekstremno nacionalistička, čijeg je šefa on već osudio i proglasio ratnim zločincem. Ali, ako su radikali ekstremni nacionalisti sa ratnim zločincem na čelu, šta li je onda Hašim Tači i njegova ordija? Šta li je i kako se nazivaju Ramuš Haradinaj sa svojom ekipom? Šta li je onaj krezubi monstrum sa kolekcijom odsečenih srpskih glava? Agim Čeku i mnogi drugi, da ne idemo zapadnije? Morao bi gospodin Abramovic prethodno da raščisti sa tim kategorijama, pa kad mu se razbistri u glavi, da piše političke analize i pouke.

Što se tiče "zadaha Miloševićevog režima" dobrim delom je zasluga i onih koje gosp. Abramovic zastupa. Pitanje vraćanja suvereniteta nad Kosmetom je lažna dilema. Sve što je oteto, mora da se vrati, to zna i najgori student prve godine prava. Posebno što nijedna država stvorena na tolikom nasilju, krvi i ljudskom poniženju, ne može dugo opstati. Nemojte samo bombama da nas učite demokratiji i da nas tojagom terate u raj.

Šta se to tako stravično, u međuvremenu, dogodilo u Srbiji da nas gosp. Abramovic tako drastično okvalifikuje? Pa, narod je samo ispostavio račun!

Tomica Babić,
Beograd


POJAVA

Svaka vaška obaška

Ko će tolike sujete i političke veličine nahraniti?

Kada bi čovek i poverovao, što tvrdi Kristina Galjak i njeni istomišljenici u Srbiji, da su birači imali na umu "Demokratski blok" od četiri stranke, koje su se otimale svim sredstvima da upravo birači njih glasaju, jer je to jedina istina, kako bi, posle podele mandata, mogla da se proguta priča da su birači ustvari imali na umu "Demokratski blok " od 11 stranaka, i to: DSS (51), NDS (2), DS (24), GSS (5), DC (5), "Lista za Sandžak" (2), SDU (1), G17 plus (29), SPD (5), SPO (13) i NS (9). Pa ispade SPS velika stranka, čak i ako "Slobodi" da 5 mandata.

Kako će se tolike sujete i veličine nahraniti, kako će funkcionisati ti toliki spojevi nespojivog, verovatno znaju samo evropske laboratorije, valjda su to modelirali i testirali, ali ja se bojim da će oni to, eksperimentalno, utvrditi na licu mesta, onako uživo, bez anestezije, a kada ćemo se mi urazumiti, ispoštovati narod, državu, sebe i rezultate izbora, sasvim je neizvesno, ali da ćemo kola složno odgurati još dalje u provaliju, više je nego izvesno.

Zašto se od čiste situacije pravi kriza, Evorpa to sigurno zna, ali zašto to rade Srbi, pa iako imali neke lične, sujete i umišljenosti, videli su, savršeno jasno, oni koji su hteli i mogli da vide. Da se okrenemo sebi, narodu, međusobnoj toleranciji i uzajamnom poštovanju, to se još nije u Srbiji videlo. Da li se čudo može dogoditi? Nažalost, izgleda da ne!

Dragan Vidaković,
Čačak


PROTEST

Cinizam Biljane Vučo

Zaista neverovatno, krajnje cinički i klevetnički uvredljivo zvuči izjava poznate "pobornice za ljudska prava" Kovačević Vučo da prilikom nasiloničkog i razbojničkog upada u kuće rodbine Radovana Karadžića nisu po njoj "bila ugrožena ničija ljudska prava".

Pa šta je po toj gospođi trebalo još učiniti pa da ista budu ugrožena možda da poubijaju celu porodicu po "Zapadnom demokratskom principu" kako su oni uostalom to radili 1999. u Srbiji (doduše sa pristojne distance) ili sada u Iraku gde su u agresivnom ratu zločinački ubili preko 10.000 iračkih civila, preko 2.500 ubijenih civila u Panami, Somaliji, da ne nabrajam dalje spisak je podugačak...

Pobornice za "ljudska prava" a la Kovačević Vučo, Nataša Kandić i Sonja Biserko su odavno poznate po svojim izvitoperenim i krajnje jednostranim komentarima po kome su Srbi krivi za sve (to im je u opisu radnog mesta) ali se nadam da to zaista više neće moći da prođe kao do sada jer nijedna zemlja u svetu koja drži do sebe (pre svega taj isti "demokratski Zapad") ne bi to nikada i nikome dozvolio..., te stoga ne treba to da dozvoli ni Srbija.

Mihailo Stevanović,
Beograd


UPOZORENJE

Činjenice opominju

"Poražavajuće činjenice", "Glas" 5.1.2004.

Kada je reč o broju Srba u Hrvatskoj (avnojske granice) mislim da treba poći od popisa stanovništva iz 1981. godine. Prema popisu koji je vršen 1991. godine treba biti krajnje oprezan. Naime, to je vreme kada je u Hrvatskoj HDZ već bio na vlasti, vreme nakon što su Srbi u Hrvatskoj već bili izbačeni iz Ustava Hrvatske kao konstitutivan i ravnopravan narod sa hrvatskim narodom (22. decembra 1990. godine) i "pretvoreni" u nacionalnu manjinu.

Dakle, prema popisu iz 1981. godine u Hrvatskoj živelo 531.502 stanovnika koji su se izjasnili kao Srbi, i 379.057 koji su se izjasnili kao Jugosloveni. Poznato je da su se kao Jugosloveni izjašnjavali gotovo isključivo Srbi. Zbroj 531.502 i 379.057 daje brojku od 910.559. Logično je zaključiti da je taj broj početkom 1991. godine, na početku tragedije Srba u Hrvatskoj, bio veći. Verovatno se neće mnogo pogrešiti ako se uzme da je taj broj bio negde blizu jedan milion. Ako je podatak profesora Livade da je u Hrvatskoj 2001. godine ostao samo 201.631 Srbin ( a nema razloga da se u podatak sumnja), onda se jasno vide razmere tragedije.

Dr Milan Tepavac,
Beograd