[an error occurred while processing this directive]  

[an error occurred while processing this directive]  

I n t e r n e t   i z d a n j e

Četvrtak, 15. 1. 2004.

 
 
[an error occurred while processing this directive]

vesti dana

arhiva

vaša pisma

istorijat

redakcija

kontakt

pomoć

pišite nam


Portugalska pevačica Maria Žoao 27. januara u Centru "Sava"

Portugal, Afrika, džez...

Prava forma za fuziju džeza i tradicionalne portugalske muzike

Maria Žoao, portugalska pevačica mozambičkog porekla poznata po nesvakidašnjim glasovnim improvizacijama, nastupiće 27. januara u beogradskom Centru "Sava". Mada je našoj publici praktično nepoznata, Maria Žoao uživa status vrlo jedinstvene pojave na savremenoj evropskoj muzičkoj sceni.

Album Sol (iz 1991.) koji je snimila sa grupom Cal Viva naznačio je usmerenje ka traženju prave forme za fuziju džeza i tradicionalne portugalske muzike. Od 1994. godine objavljuje za poznatu izdavačku kuću Verve - na albumu Dancas (1994) prati je njen dugogodišnji saradnik Mario Lagina, dok na albumu Fabula (1996) gostuju i Manu Kače, Ralf Tauner i Dino Saluci. Album Cor (1998), objavljen povodom 500 godina dolaska Vaska de Game u Indiju, inspirisan je i posvećen kulturama Indije i Mozambika i na njemu je, pored ostalih, gostovao indijski perkusionista Trilok Gurtu. Naredne godine sa Hanoverskom filharmonijom snima album Lobos, Raposas e Coiotes, koji kritičari smatraju najuspešnijim ostvarenjem Marie Žoao i Maria Lagine.

Zaboravlja tekstove, ali ne i muziku

Muzikom je počela da sebavi gotovo slučajno, pevajući pesme Bili Holidej, EleFicdžerald, Beti Karter. Na jednom od prvih koncerata sa pratećom grupom zaboravila je tekstove, bila je prinuđena da improvizuje, ali nastup prolazi odlično i taj detalj na neki način predodređuje dalji tok njene karijere. Relativno brzo kreće u solističke projekte, ali sve vreme sarađuje sa muzičarima različitih usmerenja i bekgraunda.

Pre tri godine oni su oformili kvartet Mumandji, što na džangana jeziku (koji potiče iz Mozambika) znači portugalsko-evropski, i ubrzo objavili živi album.
Koncert Marie Žoao i njenog sastava na čelu sa Mariom Laginom prošlog oktobra u Skoplju pomalo neočekivano se ispostavio kao udarni koncert vrlo jakog Skopskog džez festivala. Više od hiljadu ljudi u Univerzalnoj sali stojećim ovacijama je pozdravljalo portugalsku pevačicu, a atmosfera je bila takva da je koncert mogao da traje i čitavu noć. Valjda će i u Beogradu da se ponovi delić te atmosfere...

G. J.


vesti po rubrikama

^kultura

16:20h

Portugalska pevačica Maria Žoao 27. januara u Centru "Sava"

16:49h

Nagrada "Lazar Trifunović" za 2003. Svetlani Racanović

16:37h

Teksaški masakr motornom testerom

16:45h

Knjiga eseja Tanja Kragujević predstavljena kod Sterije

16:53h

Predstava "Profesionalac" Dušana Kovačevića u Parizu

17:01h

U galeriji ULUS otvorena izložba Milenka Mihajlovića

   


     


FastCounter by LinkExchange