[an error occurred while processing this directive]  

[an error occurred while processing this directive]  

I n t e r n e t   i z d a n j e

Četvrtak, 15. 1. 2004.

 
 
[an error occurred while processing this directive]

vesti dana

arhiva

vaša pisma

istorijat

redakcija

kontakt

pomoć

pišite nam


Advokat Rajna Andrić o posledicama revizije privatizacije

Pravni haos, a Srbija
bez stranih ulaganja

BEOGRAD - Još tokom političke kampanje pred decembarske izbore za republički parlament predstavnici pojedinih političkih stranaka iznosili su različite stavove o sprovođenju privatizacije u Srbiji, a bilo je i nekih najava da bi moglo doći do revizije pojedinih sumnjivih postupaka pa možda i celovite provere primene Zakona o privatizaciji.

Niz primedbi povodom postupka privatizacije izneli su i članovi Saveta za borbu protiv korupcije o čemu svedoči i izveštaj u kojem se pominje da nije utvrđeno da li se iza fiktivnog kupca skrivaju i of-šor kompanije, te da ni Ministarstvo ni Agencija nemaju pregled da li je i koliko "prljavog novca" i nelegalno stečenog kapitala upotrebljeno za kupovinu društvenih firmi i da li dolazi do privredne rehabilitacije predstavnika bivšeg režima.

Revizija celokupne privatizacije je malo verovatna i nerealna kao projekat, a šta bi ona u suštini značila za "Glas" komentariše advokat Rajna Andrić:

- Sigurno je da bi to izazvalo pravni haos. To bi zaustavilo proces privatizacije i dovelo nas u opasnost da ostanemo bez neophodnih stranih investicija. Revizija u pojedinačnim slučajevima bila bi moguća samo, ako je tokom privatizacije takvih preduzeća prekršena procedura, bilo nečeg sumnjivog ili rađeno suprotnosti sa zakonom. Donošenje zakona ili nekih odredbi sa retroaktivnim dejstvom osudio bi svaki pravnik. Sa druge strane postoji mogućnost da se neke odredbe zakona koriguju, dođe do nekih izmena, ali to će zavisiti od nove vlasti i dogovora oko ovog značajnog pitanja. Naravno, ideja o celovitoj reviziji nije utemeljena na realnim parametrima i toga su svi svesni. Sumnjam da bi se neko odlučio na ovakav korak.

Ustavnom sud Srbije upućene su brojne inicijative za ocenu ustavnosti pojedinih odredbi Zakona o privatizaciji, što otežava rad na ovom predmetu. Naravno, zahtevi sa statusom predloga prema proceduri zahtevaju upućivanje na odgovor Narodnoj skupštini Srbije.

Slobodan Vučetić, predsednik Ustavnog suda, objasnio je da su dovedene u pitanje i neke veoma važne odredbe Zakona.
- Naravno, o našoj odluci ne možemo govoriti unapred, ali ukoliko bi se desilo da neke odredbe budu ukinute odlukom suda samo oni subjekti koji smatraju da su ovim članovima zakona oštećeni mogli bi tražiti da se otklone posledice nastale zbog neustavnih odredbi - rekao je Vučetić. I pored toga što se mnoge važne odredbe osporavaju Zakon ne može biti doveden u pitanje u celini.

Na pitanje da li bi nekim propisom sa retroaktivnim dejstvom mogla biti dovedena u pitanje privatizacija, Vučetić je podsetio da je 1992-93. tadašnja vlast upravo donela neke odluke sa retroaktivnim dejstvom.
- Ipak, moram da kažem da je prethodno neophodno utvrditi da postoji opšti interes da se tako nešto učini. Naravno, nova vlast može se odlučiti za određene izmene i dopune zakona, ali to treba prepustiti njoj. U toku je završna faza u obradi ovoga predmeta u našem sudu - izjavio je Vučetić.

I. Stojković


vesti po rubrikama

^društvo

16:02h

Prof. dr Ivan Butković sa Instituta "Banjica" uhapšen zbog mita

16:10h

Briga za decu bez roditelja: Hraniteljstvo u radni staž

16:17h

Boban Miletić Bapsi pisao Svetozaru Maroviću

16:25h

Generalni štrajk zaposlenih u preduzeću "Avala guma"

16:33h

Aleksandar Vlahović o izveštaju Antikorupcijskog saveta o privatizaciji u Srbiji

16:41h

Vojvodina finansira političke stranke

16:50h

Advokat Rajna Andrić o posledicama revizije privatizacije

16:58h

Advokat Milenko Radić: Zakon donet u skladu s Ustavom

   


     


FastCounter by LinkExchange