[an error occurred while processing this directive]  

[an error occurred while processing this directive]  

I n t e r n e t   i z d a n j e

Četvrtak, 15. 1. 2004.

 
 
[an error occurred while processing this directive]

vesti dana

arhiva

vaša pisma

istorijat

redakcija

kontakt

pomoć

pišite nam


Pokrajina finansira političke stranke

Na budžetu čak i bez izbora

NOVI SAD - U skladu sa odredbama novog Zakona o finansiranju političkih partija, u odluci o privremenom finansiranju pokrajinskih organa vlasti, predviđena su i sredstva za političke partije koje učestvuju u radu Skupštine Vojvodine. Prema toj odluci, u prva tri meseca ove godine, političke stranke iz pokrajinskog budžeta mogu dobiti nešto više od milion dinara, pod uslovom da se u tome periodu raspišu izbori za pokrajinski parlament, dok će u suprotnom, ako ne bude izbora, za finansiranje rada partija iz pokrajinske kase biti izdvojeno oko 730.000 dinara.

- Prema zakonskim odredbama, za finansiranje redovnog rada političkih organizacija, izdvaja se 0,1 odsto od budžeta teritorijalne autonomije, a za predizborne kampanje 0,05 procenata. Sredstva se prebacuju do desetog u mesecu, a za prethodni mesec - objasnila je Zorica Vukobrat iz pokrajinskog Sekretarijata za finansije.

Odluka o raspodeli sredstava predviđa da 30 odsto od ukupne sume ravnopravno dele sva stranke koje učestvuju u radu Skupštine Vojvodine (po 13.000 dinara mesečno), dok se ostatak raspodeljuje u skladu sa brojem poslanika u pokrajinskom parlamentu. Prema odluci o raspodeli sredstava za predizbornu kampanju, 20 odsto izdvojenih sredstava se deli između svih podnosilaca listi, dok se ostale tri četvrtine para raspodeljuju prema osvojenim glasovima.

Na osnovu izbora 2000. godine, u pokrajinski parlament je, zahvaljujući DOS-u, ušlo čak 18 političkih partija, a s obzirom na to da je u međuvremenu došlo do podela u nekim partijama (Socijaldemokratija, Reformisti...), broj partija koje imaju svoje članove u Skupštini premašio je 20.

R. K.


vesti po rubrikama

^društvo

16:02h

Prof. dr Ivan Butković sa Instituta "Banjica" uhapšen zbog mita

16:10h

Briga za decu bez roditelja: Hraniteljstvo u radni staž

16:17h

Boban Miletić Bapsi pisao Svetozaru Maroviću

16:25h

Generalni štrajk zaposlenih u preduzeću "Avala guma"

16:33h

Aleksandar Vlahović o izveštaju Antikorupcijskog saveta o privatizaciji u Srbiji

16:41h

Vojvodina finansira političke stranke

16:50h

Advokat Rajna Andrić o posledicama revizije privatizacije

16:58h

Advokat Milenko Radić: Zakon donet u skladu s Ustavom

   


     


FastCounter by LinkExchange