[an error occurred while processing this directive]  

[an error occurred while processing this directive]  

I n t e r n e t   i z d a n j e

Četvrtak, 15. 1. 2004.

 
 
[an error occurred while processing this directive]

vesti dana

arhiva

vaša pisma

istorijat

redakcija

kontakt

pomoć

pišite nam


Aleksandar Vlahović o izveštaju Antikorupcijskog saveta o privatizaciji u Srbiji

Loš signal inostranstvu

Nepotrebno dovođenje u sumnju svih dosadašnjih privatizacija

BEOGRAD - Aleksandar Vlahović, ministar za privatizaciju i privredu, juče je priznao da im je Savet za korupciju dostavio svoj izveštaj o procesu privatizacije još krajem decembra, ali je ipak izrazio iznenađenje što ga je pre dva dana ovo vladino telo dostavilo medijima a da nije pre toga sačekalo da o iznetim primedbama svoju reč prvo da resorno ministarstvo i Agencija za privatizaciju.

Savet za borbu protiv korupcije je u svom izveštaju naveo da su najčešće zloupotrebe u privatizaciji favorizovanje kupaca, izbegavanje konkurencije, kao i nedovoljan uvid u poreklo novca kojim se plaćaju firme u postupku aukcijske i tenderske privatizacije. Savet se posebno bavio i nezakonitim sprovođenjem stečajnih postupaka, kao i maratonskim vođenjem ovih postupaka.

U izveštaju, koji je pripremila profesor Zagorka Golubović, je navedeno više primera sumnjivih privatizacija, kao što je slučaj preduzeća "Transport" iz Kragujevca, "Jedinstvo" iz Apatina, Beogradske pekarske industrije, "15 septembra " iz Valjeva, kamenoloma Straževica, "Mitrosa" iz Sremske Mitrovice, "Mlekare" iz Užica, preduzeća "Jelen Do". "Semena" iz Beograda, kao i berzanska kupovina akcija "Pekabete" od strane kompanije "Delta".

Vlahović, međutim, na jučerašnjoj konferenciji za novinare nije želeo da komentariše ove pojedinačne slučaje, ali je podsetio da je njegovo ministarstvo u nekoliko navrata zahtevalo od Saveta da se bavi kako postupkom privatizacije u celini tako i svim preduzećima koji su izazvali znatiželju javnosti. On je rekao da na njihovu inicijativu Savet nije odgovorio, da bi tek u decembru održano nekoliko sastanaka sa Zagorkom Golubovićem, kao i da se tada predočeni podaci nalaze u izveštaju Saveta.

Odbacio kritiku

Vlahović je odbacio i kritiku Saveta da sindikat nema mogućnost kontrole postupka privatizacije, dodajući da, prema zakonu, reprezentativnom sindikatu mora biti samo dostavljena inicijativa za privatizaciju. On je negirao da postoji netransparentnost u rangiranju ponuda na tenderu, napomenuvši da svi učesnici, kad otkupe tendersku dokumentaciju, tačno znaju na koji način će njihove ponude biti rangirane.

- Generalna tvrdnja Saveta da je privatizacija potpuno izdvojena iz kompletnog projekta svojinske transformacije teško je argumentovano kritikovati, jer za takvu tvrdnju nisu iznete i činjenice. Ovde je reč samo o konstataciji, tim pre što je vlada uvek isticala da je privatizacija samo jedna od strategija izgradnje privatne svojine, a da, pored nje, postoje i strategija razvoja malih i srednjih preduzeća, kao i unapređenje tržišnog i poslovnog ambijenta za veći priliv stranih investicija - precizirao je Vlahović na konferenciji za novinare. On se posebno kritikovao tvrdnju Saveta za borbu protiv korupcije da su pojedine odredbe Zakona o privatizaciji neustavne, pri čemu je generalno osporio ingerenciju Saveta u ovoj oblasti jer je reč o pitanjima za koje je nadležan isključivo Ustavni sud Srbije.

- I dosad je bilo više zahteva građana i pojedinih udruženja za ispitivanje ustavnosti Zakona o privatizaciji, ali ni u jednom od ovih slučajeva Ustavni sud nije utvrdio da je bilo koja od odredbi ili zakon u celini, suprotan važećem Ustavu Srbije - precizirao je Vlahović. On je kritikovao i tvrdnju Saveta da se ruši ustavni princip ravnopravnosti svih oblik svojine, zato što istovremeno nije u izveštaju navedena i ustavna odredba obaveznosti privatne svojine.

I pored neargumentovane kritike, ovaj deo izveštaja nije nimalo bezopasan zato što su svetski mediji ovom delu posvetili posebnu pažnju - rekao je Vlahović, dodajući da su na ovaj način nepotrebno dovedeni u sumnju svi dosadašnji procesi privatizacije. Ministar je odbacio i sve ostale tvrdnje Saveta za borbu protiv korupcije, smatrajući da se ne može govoriti o nedemokratskom koncepciji privatizacije zato što, navodno, Vlada Srbije, umesto Skupštine, u potpunosti kontroliše ovaj proces. On je podsetio da sprovođenje zakona u ovoj oblasti obavlja Agencija za privatizaciju, kao i da poseban Odbor za privatizaciju Republičke skupštine dobija mesečne izveštaje na razmatranje.

- Ne treba otvarati priču o dodatnoj kontroli postupka u oko 1.080 dosad privatizovanih preduzeća, tim pre što je načelan stav resornog ministarstva da svi procesi moraju da se obave isključivo u skladu sa zakonom, kao i da će svi suprotni slučajevi biti oštro sankcionisani - rekao je Vlahović. On je pri tom odbacio mogućnost da Skupština preuzme veću kontrolnu ulogu nad procesom privatizacije.

- To bi značilo da se Skupštini da izvršna funkcija što bi zahtevalo ne samo izmenu Zakona o privatizaciji, već bi dovelo i do sukoba između zakonodavne funkcije oličene u parlamentu i izvršne vlasti koju ima resorno ministarstvo i Agencija za privatizaciju - ocenio je Vlahović.

Z. Mihajlović


vesti po rubrikama

^društvo

16:02h

Prof. dr Ivan Butković sa Instituta "Banjica" uhapšen zbog mita

16:10h

Briga za decu bez roditelja: Hraniteljstvo u radni staž

16:17h

Boban Miletić Bapsi pisao Svetozaru Maroviću

16:25h

Generalni štrajk zaposlenih u preduzeću "Avala guma"

16:33h

Aleksandar Vlahović o izveštaju Antikorupcijskog saveta o privatizaciji u Srbiji

16:41h

Vojvodina finansira političke stranke

16:50h

Advokat Rajna Andrić o posledicama revizije privatizacije

16:58h

Advokat Milenko Radić: Zakon donet u skladu s Ustavom

   


     


FastCounter by LinkExchange