[an error occurred while processing this directive]  

[an error occurred while processing this directive]  

I n t e r n e t   i z d a n j e

Sreda, 14. 1. 2004.

 
 
[an error occurred while processing this directive]

vesti dana

arhiva

vaša pisma

istorijat

redakcija

kontakt

pomoć

pišite nam


Reforme Vojske Srbije i Crne Gore biće završene za sedam godina

Nova vojska 2010. godine

U prvoj fazi Generalštab Vojske SCG, Obaveštajna i Uprava bezbednosti pretpočinjeni Ministarstvu odbrane. Nisu usvojena osnovna strategijska i doktrinarna dokumenta

Vojska SCG napustila je pet garnizonskih mesta u Srbiji, iz upotrebe je povučeno 210 tenkova, 80 hiljada komada pešadijskog naoružanja, 72 oklopnih transportera, 152 haubice, 36 topova… - ovo su samo neki od rezultata prve faze reformi Vojske SCG koja bi trebalo da se završi do 2010. godine.

U izveštaju Generalštaba o planu reformi navodi se da će se prva faza završiti ove godine, druga će trajati naredne dve godine, dok će treća, poslednja etapa reformi trajati od 2007. do 2010. godine, kada će, kako se očekuje, državna zajednica (ako je do tada bude) dobiti potpuno novu vojsku.

Prva faza reformi obuhvata promene u Ministarstvu odbrane i Generalštabu, izradu normativnih i doktrinarnih dokumenata kao i organizacijske promene na taktičkom nivou. U narednoj fazi, kako je predviđeno, obaviće se organizacijska dogradnja strategijskog nivoa, racionalizacija komandi na operativnom nivou i formiranje komande logistike i oslobađanje pojedinih objekata infrastrukture. U završnoj fazi biće okončana modernizacija i rasformiranje pojedinih komandi korpusa.

Manje vojnika

Do kraja prve faze reforme biće smanjem broj vojnika sa 99 hiljada na 76 hiljada u mirnodopskom stanju, odnosno sa 345 hiljada na 255 hiljada u slučaju ratnog stanja.

Granica ustupljena Crnoj Gori

U toku je ustupanje poslova obezbeđenja državne granice u Crnoj Gori i ovoj republici biće ustupljeno 419 kilometara granice na kopnu, 153 kilometara morske granice i 39 karaula. Na ovaj način biće oslobođeno 1.750 formacijskih mesta - 70 oficira, 259 podoficira, 18 civilnih lica, 353 vojnika po ugovoru i 1.050 vojnika.

Protekle godine Generalštab Vojske SCG je pretpočinjen Ministarstvu odbrane, a isto je urađeno i sa Obaveštajnom i Upravom bezbednosti, koje su potom preformirane u Vojnoobaveštajnu i Vojnobezbednosnu agenciju. Takođe su rasformirani pojedini školski centri, granične jedinice u Crnoj Gori i niz drugih jedinica, formiran je Nacionalni centar za mirovne misije a realizovane su i druge organizacijsko- mobilizacijske promene.

Budući da još uvek nisu usvojena osnovna strategijska i doktrinarna dokumenta - strategija odbrane, vojna doktrina i zakoni o odbrani i vojsci - odlučeno je da se brže nastave promene na taktičkom nivou. U ovoj fazi rasformirano je 19 jedinica koje nemaju adekvatnu namenu i koje su opremljene zastarelim sredstvima ratne tehnike, dok je 15 vojnih jedinica preformirano.

Vojska SCG je i pored limitiranog finansiranja uspela da modernizuje oružje - metak kalibra 5, 56 milimetara, dalekometnu pušku 12, 7 milimetara, automatski bacač granata od 30 milimetara, modifikovan je raketni sistem PVO C 125 M "Neva", a u planu za ovu godinu je, pored ostalog, razvoj mitraljeza 12, 7 milimetara "Kojot" i automata od 9 milimetara za jedinice specijalne namene.

P. PAŠIĆ


vesti po rubrikama

^tema

17:15h

Reforme Vojske Srbije i Crne Gore biće završene za sedam godina

17:30h

Demokratska stranka Srbije pred sudbonosnim odlukama

   


     


FastCounter by LinkExchange