[an error occurred while processing this directive]  

[an error occurred while processing this directive]  

I n t e r n e t   i z d a n j e

Sreda, 14. 1. 2004.

 
 
[an error occurred while processing this directive]

vesti dana

arhiva

vaša pisma

istorijat

redakcija

kontakt

pomoć

pišite nam


Ministarstvo finansija SAD traži pokretanje istrage protiv Pola O'Nila

"Cena lojalnosti"

Optužbe koje je izneo bivši ministar finansija stvaraju imidž Buša kao praznoglavog i ratobornog predsednika, piše Fajnenšel tajms

VAŠINGTON (Tanjug, FoNet) - Američko ministarstvo finansija je zatražilo pokretanje zvanične istrage kako bi se utvrdilo da li je bivši ministar finansija Pol O'Nil prekršio pravila o čuvanju tajne u knjizi o unutrašnjem funkcionisanju administracije predsednika Džordža Buša.

Prilikom predstavljanja knjige "Cena lojalnosti", O'Nil je u emisiji TV mreže Si-Bi-Es pokazao dokument sa oznakom "tajna". Povodom te televizijske emisije "dostavili smo zahtev (za istragom) kancelariji generalnog inspektora ministarstva finansija", izjavio je portparol ministarstva Rob Nikols.

Strateška greška

Ratni koledž vojske SAD kritikovao je rat protiv Iraka kao stratešku grešku, ocenjujući da je globalni rat protiv terorizma, koji vodi administracija predsednika Džordža Buša, možda neodrživ, prenosi Bi-Bi-Si. Autor izveštaja, vanredni profesor na prestižnom koledžu u Pensilvaniji akademik Džefri Rekord, je invaziju na Irak nazvao nepotrebnim ratom po izboru i ukazao na problem gomilanja ciljeva, od uništenja Al Kaide, do sprečavanja širenja oružja za masovno uništenje. Zvaničnici američkog Ministarstva odbrane odbacili su taj izvještaj, napomenuvši da on ne predstavlja stav vojske SAD.

U knjizi koju je napisao bivši novinar Vol strit džornala Ron Saskind, i za koju su izvor bile izjave O'Nila, bivši ministar finansija je otkrio dosad nepoznate pojedinosti o unutrašnjem funkcionisanju administracije predsednika Buša. Između ostalog, on je uporedio Bušovo ponašanje na sastancima vlade sa "slepcem u sobi punoj gluvih ljudi", ističući da predsednik nije ohrabrivao razmenu ideja i debatu. Svoje tvrdnje Pol O'Nil je potkrepio sa skoro 19.000 internih dokumenta, rekao je Ron Saskind.

O'Nil, koji tvrdi da je uklanjane režima Sadama Huseina bilo od prvih dana cilj Bušove administracije, izjavio je za nedeljnik Tajm da nikada nije video pravi dokaz o postojanju oružja za masovno uništavanje u Iraku. Ali portparol američkog predsednika Skot Meklelan odbacio je O'Nilove tvrdnje da je Buš bio rešen da izvrši invaziju na Irak mnogo pre terorističkih napada 11. septembra 2001. godine.

O'Nil, koji je smenjen sa funkcije ministra u decembru 2002. godine, postao je prvi značajni član Bušove administracije koji je napao predsednika.

Britanski Fajnešel tajms ocenjuje da optužbe, koje je izneo O'Nil, u američkoj javnosti "stvaraju imidž Buša kao praznoglavog i ratobornog predsednika koji održava nezdrave veze sa velikim korporacijama".


vesti po rubrikama

^svet

16:47h

Ministarstvo finansija SAD traži pokretanje istrage protiv Pola O'Nila

16:55h

U Iraku oboren još jedan američki helikopter

17:02h

Zaoštrava se unutrašnja kriza u Iranu

17:13h

Sirija odbacila poziv Izraela

17:24h

Završen samit Organizacije američkih država

17:32h

"Doktor Smrt" se obesio u zatvoru

      


FastCounter by LinkExchange