[an error occurred while processing this directive]  

[an error occurred while processing this directive]  

I n t e r n e t   i z d a n j e

Sreda, 14. 1. 2004.

 
 
[an error occurred while processing this directive]

vesti dana

arhiva

vaša pisma

istorijat

redakcija

kontakt

pomoć

pišite nam


Miroslav Nikolić trener Apolona, o gastarbajterskim danima i novim vetrovima u našoj košarci

Umesto da mole mladi
odbijaju plavi dres

Uvek sam bio za Milana Babića od koga očekujem čvrstu ruku i povratak autoriteta Savezu

Posle četrdeset godina u našoj košarci i Miroslav Nikolić se upustio u gastarbajterske vode. Čovek koji uvek ima reč više od drugih, trener koji se ne libi da progovori kada drugi ne smeju ni da gledaju, preuzeo je grčki Apolon u situaciji kada mnogi nisu hteli ni da turistički razmišljaju o Patri, a kamoli da u svoje ruke uzmu vruć kesten i poslednje mesto na tabeli.

- Tačno je da prvi put radim preko granice, ali do sada nisam ni imao potrebe da idem iz zemlje. Uvek sam vodio naše klubove, dovoljno jake da se bore za šampionsku titulu. Evo, sad sam u Apolonu, a odlučio sam da prihvatim poziv iz jednostavnog razloga: bolje da radim, nego da sedim u Beogradu - poručuje iz Patre Miroslav Nikolić.

Gde je teže raditi, kod nas ili u Grčkoj?
- Radi se isto kao i kod nas, vrlo profesionalno. Problem predstavljaju ovi Amerikanci. Solidni su igrači, ali ne slušaju, bez timskog duha su i samo jure statistiku.

I vaš prethodnik Darko Ruso se žalio na njih?
- Znaš kako? Amer ide kući kad mu se ćefne. Treba biti fleksibilan, a mi Srbi smo tvrdoglavi, pa tako u krug. Uostalom da nismo takvi ne bi bili najbolji u Evropi. Preterujem ja malo, ali borba s njima je večita.

Koje su ambicije vašeg kluba?
- Naš cilj je opstanak. Kada sam došao imali smo samo jednu pobedu. Vezali smo nekoliko i već je lakše, ali još uvek grcamo. Svaka utakmica je derbi. Svi klubovi su slabiji nego prethodnih godina, pre svega zbog manjih budžeta. Eto i Panatinaikos jedva pobeđuje i to pre svega zahvaljujući Željku Obradoviću. U stvari, sve se svodi na Amerikance. Ako promašiš pri odabiru, ništa ne valja. Teško je naći dobrog stranca u sred sezone, a upravo oni donose prevagu.

Pregovarao sa Gurovićem

Miroslav Nikolić je prošle sezone sedeo na klupi Vojvodine, ekipe koja je ove sezone napravila možda i najskuplju ekipu na našim prostorima.
- Mi smo prošle sezone promašili Amerikance i posle nije bilo pomoći. Sada su napravili zaista dobru ekipu. Milan Gurović za mene ne predstavlja nikakvo iznenađenje, pošto sam pregovarao s njim još prošle sezone. Nažalost, dogovorio se s Špancima tako da nije stigao u Novi Sad. Na spisku mojih želja bio je i Predrag Šuput, koji je takođe stigao ove sezone.

Pretpostavljamo da ne poznajete dobro grčku košarku, da li je to hendikep za vas?
- Jeste opterećenje, ali tu su Dragan Šakota i Željko Obradović. Dosta mi pomažu, pričamo i uvek su tu da reše svaku moju nepoznanicu.

U ekipi imate i dva "domaća" igrača, Ratka Vardu i Vladu Kuzmanovića. Kako igraju?
- Dobro. Varda je uvek starter, dosta ga forsiram i sve je bolji. Često ima problema sa ličnim greškama i kada je leđima okrenut košu. Što se tiče Vlade, šta da vam kažem. On je moj igrač i naši se košarkaški putevi stalno ukrštaju. Trenirao sam ga šest godina i na njega uvek mogu da se oslonim.

Za predsednika KS SCG izabran je Milan Babić. Kako komentarišete njegovu inaguaraciju?
- Uvek sam bio za njega i za Nebojšu Čovića. Provereni ljudi koji vole košarku. Od Babića očekujem tvrdu ruku i da vrati autoritet Savezu. Pre svega očekujem da se reši pitanje mladih igrača. Ne smeju oni da odbiju da igraju za reprezentaciju, treba da mole.

Ovde se dosta priča o budućem sastavu Stručnog saveta. Da li vas je neko kontaktirao po tom pitanju?
- Ne. Verovatno me izbegavaju pošto sam ja previše direktan, mada možda su i trebali nešto da me pitaju posle toliko osvojenih titula.

Po nekim nezvaničnim informacijama "Glasa" novi sastav činiće: Svetislav Pešić, Ranko Žeravica, Boža Maljković, Željko Obradović i Dušan Ivković.
- Tu nemam šta da se bunim i šta god da oni odluče ja se slažem. Verujem da će oni vratiti autoritet Savezu, naravno ako se bude slušala njihova reč.

Pratite li igre vašeg bivšeg kluba Partizana u Evroligi i da li vas njihovi rezultati iznenađuju?
- Imam satelit tako da gledam skoro sve utakmice. Ne vidim tu nikakvo iznenađenje. Igraju disciplinovano, organizovano, kolega Vujošević forsira mladog Kostu Perovića i to je sve u redu i sve stoji. Ali, ulazili smo mi i pre među šesnaest, pa i za vreme mog mandata na crno-beloj klupi. Klubovi nisu više tako jaki kao prethodnih godina i za mene će biti iznenađenje ako stignu do fajnal-fora- zaključio je Miroslav Muta Nikolić.

Možda će i mene paradajzom!

Miroslav Nikolić nikako ne voli Jadransku ligu.
- Uvek ću biti protiv Jadranske lige, mada može da se desi da i ja jednog dana vodim neku ekipu u ovom regionalnom takmičenju.
Zaštu uvek protiv?
- Ne vidim logiku da ja punim hale po Hrvatskoj i Sloveniji, a oni da me gađaju paradajzima. Mislim da je za srpsku košarku bolje da punimo dvoranu u Nišu ili Subotici. Ako već treba da postoji neka druga liga, to treba da bude Balkanska. Tri kluba iz Grčke, dva iz Hrvatske, po jedan iz Slovenije i Makedonije i mi. Šta će nama neki Široki ili Banatsko novo selo- pita se Nikolić.

D. DRAGIĆ


vesti po rubrikama

^sport

15:20h

Miroslav Nikolić trener Apolona, o gastarbajterskim danima i novim vetrovima u našoj košarci

15:25h

Huan Veron i njegova porodica jedva izvukli živu glavu

15:30h

Posetioci zvaničnog sajta UEFA izabrali idealan tim u 2003. godini

15:45h

Na klupskom sajtu Partizana posetioci "rešetali" Vladimira Vermezovića sa 250 pitanja

15:55h

U četvrtak počinju eliminacione borbe na bokserskom turniru "Beogradski pobednik"

16:00h

Iskusni defanzivac Zoran Mirković na raskrsnici

16:10h

Veselin Vujović, na turniru u Moskvi uočio brojne slabosti plavih

16:20h

Prvi zadatak novog igrača Partizan da popravi šut za tri poena

16:25h

Dalas posle produžetaka slavio u Medison Skver Gardenu

16:35h

Odbojkaši Crvene zvezde danas dočekuju belgijski Roselar (18)

21:30h

Crvena zvezda putuje u Antaliju

23:15h

Refleks pobedom nad Huventudom obezbedio prvo mesto u grupi

23:20h

Zvezda pobedila Alikante - 81:78

 


     


FastCounter by LinkExchange