[an error occurred while processing this directive]  

[an error occurred while processing this directive]  

I n t e r n e t   i z d a n j e

Sreda, 14. 1. 2004.

 
 
[an error occurred while processing this directive]

vesti dana

arhiva

vaša pisma

istorijat

redakcija

kontakt

pomoć

pišite nam


Sudbina mitropolita Jovana u Makedoniji pokrenulo mnoga pitanja

Hapšenje vladike produbilo
sukob dve crkve

Nema dokaza o raspirivanju verske, rasne i nacionalne mržnje, tvrdi advokat Vojislav Nedić

BEOGRAD - Krivično pravnih elemenata za vođenje krivičnog postupka protiv egzarha autonomne Ohridske arhiepiskopije, mitropolita velesko povardarskog Gospodina Jovana, sudeći prema informacijama dostupnim javnosti, nema - izjavio je juče za "Glas" advokat Vojislav Nedić, predsednik Advokatske komore Beograda.

Sud u Bitolju odredio je pritvor od 30 vladici Jovanu i pokrenuo protiv njega istragu zbog izazivanja "nacionalne, verske i rasne mržnje" zbog sumnje da bi mogao pobeći u inostranstvo ili ponoviti krivično delo. U saopštenju Srpske pravoslavne crkve se navodi da je mitropolit Jovan "na montiranom suđenju, 31. oktobra, 2003. godine, već osuđen na godinu dana zatvora, uslovno na dve godine". Starešina Ohridske arhiepiskopije uhapšen je istog dana kada je saopštio da je postignuto kanonsko jedinstvo sa još tri manastira u Makedoniji. Vladiku Jovana je poglavar SPC patrijarh Pavle imenovao za svog egzarha u Makedoniji.

- Samo saopštavanje da je postignuto kanonsko jedinstvo sa još tri manastira u Makedoniji ne može se tumačiti kao raspirivanje nacionalne, verske i rasne mržnje jer ono ne znači i negativan odnos prema vernicima iste ili bilo koje druge veroispovesti - objasnio je Nedić.

Tu nema posla za državu

Šef diplomatije Srbije i Crne Gore Goran Svilanović u izjavi za Tanjug povodom hapšenja vladike Jovana u Bitolju, rekao je da odnose između SPC i MPC regulišu one same da i tu nema prostora za državu. On je posebno naglasio da se radi se o državljanima Makedonije, pa u tom slučaju Ministarstvo za spoljne poslove Srbije i Crne Gore nema nikakvu nadležnost.

(Beta)

Traži oslobađanje

Patrijarh SPC Pavle zatražio je puštanje na slobodu vladike Jovana, a u pismu predsedniku Makedonije Borisu Trajkovskom zahtevao je susret delegacije SPC sa makedonskim predsednikom, javila je RTS. U delegaciji, bi prema navodima RTS-a, trebalo da budu episkopi SPC-a Amfilohije i Irinej. SPC i MPC vode višedecenijski spor oko statusa makedonske crkve. Patrijarh srpski Pavle pozvao je za Božić pravoslavno sveštenstvo i vernike u Makedoniji da stupe u kanonsko i liturgijsko jedinstvo sa SPC.

(Beta)

Postoje dve različite informacije o hapšenju vladike Jovana. Prema informaciji makedonskog MUP-a, on je uhapšen dok je bogoslužio u svom stanu u Bitolju, a policija je podnela prijave zbog remećenja javnog reda protiv još 11 osoba, četiri sveštenika i sedam kaluđerica. Oni su oslobođeni, pošto im je istekao policijski pritvor od 24 sata. Portparol sinoda MPC vladika Timotej izjavio je da kaluđeri koji su se priklonili vladici Jovanu mogu stupati u kanonsko jedinstvo "s kim god žele", ali da su sami manastiri isključivo vlasništvo Makedonske pravoslavne crkve.

Ali, SPC je saopštila da je vladika Jovan uhapšen u kapeli Vaskrsenja Gospodnjeg u Bitolju, dok je služio svetu liturgiju, a zajedno sa njim uhapšen je i episkop Marko, trideset monaha i monahinja i jedan broj vernika.

- Sama izjava portparola sinoda Makedonske pravoslavne crkve vladike Timoteja da oni koji koji su se priklonili Jovanu mogu stupati u kanonsko jedinstvo "s kim god žele" ukazuju da ovde nema ni govora o raspirivanju nacionalne i verske mržnje. Smatram da u celom slučaju ima dosta politizacije. Čak sve i da su se sveštenici i ljudi istih verskih ubeđenja okupili u stanu ne znači nikakvo ugrožavanje javnog reda i mira - objasnio je Nedić.

Hapšenje u kapeli koja je verski objekat nema nikakvog smisla. Sve i kada bi neko iskoristio da tu i na tom mestu širi versku mržnju logično bi bilo hapšenje van verskog objekta. Za sada ni u jednom zvaničnom saopštenju MPC, MUP-a niti državnih zvaničnika i organa Republike Makedonije nije jasno navedeno na koji je to način vladika Jovan izvršio navodno krivično delo i da li je izgovorio bilo šta što bi se moglo protumačiti kao širenje verske i nacionalne mržnje.

Ako se uzme u obzir i tvrdnja MPC da su svi Manastiri isključivo vlasništvo ove crkve, iako ih je vekovima gradila SPC, pitanje je da li je onda makedonski zakon koji zabranjuje službu izvan verskih objekata restriktivan. Ukoliko su sve crkve i manastiri, dakle verski objekti u Makedoniji isključivo vlasništvo MPC, postavlja se pitanje gde "drugi" vernici, u ovom slučaju takođe pravoslavni, mogu prisustvovati bogosluženju ukoliko to ne mogu da čine na pomenutim mestima.

Ako pak MPC kapelu Vaskrsenja Gospodnjeg ne vidi kao verski objekat već privatan stan, prethodno pitanje postaje još aktuelnije. Moglo bi se postaviti i drugo pitanje. Da li se i prema samom makedonskom Ustavu "jednim" pravoslavcima dopušta ispovedanje vere, a "drugima" ne. To nije slučaj, ali to ne znači da praksa ne može biti drugačija. Sloboda veroispovesti sadržana je i u Evropskoj konvenciji o ljudskim pravima.

- Sama Konvencija je nad unutrašnjim zakonima i mora se poštovati, u slučaju njenog nepoštovanja moglo bi se se govoriti i o kršenju ljudskih prava - objasnio je Nedić.

Višedecenijski sporovi dveju crkava dobili su političku dimenziju, a jedini civilizacijski način njihovih razrešenja je dijalog. Na kraju krajeva crkve bi trebalo da su tu zbog vernika, a oni će sami odabrati onu koju smatraju svojom. Crkve nikako ne bi smele biti korišćene u nacionalne, političke i državne svrhe. Dijalog ne bi bio ni malo lak naročito oko pitanja crkvene imovine, a ovo pitanje, na žalost, hteli ili ne, postalo je državno.

Pismo nije stiglo

Portparol makedonskog predsednika Borisa Trajkovskog Andrej Lepavcev izjavio je da u kabinet predsednika "nije stiglo nikakvo pismeno obraćanje" patrijarha Srpske pravoslavne crkve Pavla. Lepavcev je rekao da Trajkovski, sa obzirom da nije dobio pismo patrijarha Pavla, "nema nikakav stav".
- Ukoliko takav zahtev dobijemo, predsednik će odlučiti u vezi sa tim. Trajkovski je sada na službenom putu u Portugaliji i vratiće se u sredu - rekao je Lepavcev.

(Beta)

Naći takta i mudrosti

- Nadamo se da se Makedonska Vlada koja se podnošenjem Evropskoj zajednici pismenog zahteva za međunarodno priznanje pri tome obavezala da će poštovati ljudska, građanska i setička prava svih građana Makedonije bez razlike, neće rukovoditi notornim lažima koje se emituju kroz štampu i televiziju o arhijerejima pravoslavne Ohridske arhiepiskopije - navodi se u jučerašnjem saopštenju pravoslavne Ohridske Arhiepiskopije koje je potpisao episkop Velički i administrator pološko-kumanovski Joakim.
- Nadamo se takođe da će ona naći dovoljno takta i mudrosti i osloboditi odmah nevino pritvorenog mitropolita Jovana i dozvoliti pravoslavnoj Ohridskoj arhiepiskopiji da nesmetano obavlja svoju spasonosnu misiju - ističe se u saopštenju.

Ivan Stojković


vesti po rubrikama

^društvo

16:21h

Dečjoj internoj klinici još 70.000 dinara

16:30h

Vest o volšebnom nestanku arsenika iz Fabrike kristala uznemirila Zaječarce

16:41h

Šta posle novih slučajeva SARS-a u Kini

16:50h

Milenko Smiljanić: Novoj vladi samo sto dana

17:00h

Sudbina mitropolita Jovana u Makedoniji pokrenulo mnoga pitanja

17:12h

Mitropolit Amfilohije za "Glas": Nasilje komunista

 


     


FastCounter by LinkExchange