[an error occurred while processing this directive]  

[an error occurred while processing this directive]  

I n t e r n e t   i z d a n j e

Utorak, 13. 1. 2004.

 
 
[an error occurred while processing this directive]

vesti dana

arhiva

vaša pisma

istorijat

redakcija

kontakt

pomoć

pišite nam


Radnici "Kristala", "Arsenija Spasića" i KTK najavili blokadu

Sumnjive privatizacije

ZAJEČAR - Radnici fabrika "Kristal", "Arsenije Spasić" i KTK najavili su za četvrtak tročasovnu blokadu grada od 11 do 13 časova. Kako je na jučerašnjoj konferenciji za novinare rekao Srđan Veselinović, predsednik odbora sindikata ASNS za "Kristal", cilj radničkog protesta je da se stane na put raznim lopovlucima i privatizacijama pod sumnjivim okolnostima.

- Vreme je da nadležni počnu da rade, jer narodu je više dosta Janjuševića, Kolesara, Marjanovića... - rekao je Veselinović.
- Fabrika "Kristala" je prodata pod sumnjivim okolnostima bivšem direktoru "Kristala" Milisavu Todoroviću, a 323 radnika su bukvalno ostala na ledu.

Direkoor dolazi samo sredom

Srđan Veselinović je na jučerašnjoj konferenciji za novinare rekao da radnici kristala nemaju nikakve mogućnosti da se sastanu sa trenutnim direktorom u kristalu Benišom Pavlovićem, jer on samo sredom dolazi na posao i na radnom mestu provodi samo dva sata. Veselinović je još rekao i da Pavlović nije ni svake srede na svom radnom mestu.

Veselinović dodaje da je uprkos dokumentaciji koja je dostavljena Agenciji za privatizaciju, bez objašnjenja doneta odluka da "Kristal" ne može na tendersku prodaju. Prodat je na licitaciji bez oglasa o prodaji gospodinu Todoroviću, vlasniku "Eurokristala", koji je imao neka potraživanja od fabrike. Nakon ovoga radnici su tražili da se reši njihov status, da im se isplate 24 zaostale zarade i uplati radni staž za četiri godine. Osim što je u Trgovinskom sudu u Zaječaru obavljen razgovor s njima, gde im je obećano da će uplatiti socijalno i penzijsko, ništa drugo nije urađeno. Kako je rekao Veselinović, radnici žele da znaju kakva je njihova budućnost, jer još uvek nemaju akcionarsko pravo.

Veselinović je juče ukazao na brojne nepravilnosti koje se sprovode u fabrici nakon prodaje, naglašavajući da 46 radnika trenutno obavljaju posao za gospodina Todorovića, ali na račun "Kristala".

Na jučerašnjoj konferenciji za novinare ukazano je na nezakonitu privatizaciju u lokalnom listu Timok i nekim drugim zaječarskim kolektivima.

Odneta burad s arsenikom

Protiv novog vlasnika podneta je prijava Ekološkoj inspekciji u Boru, zbog izvoženja arsenika iz fabričkog kruga bez propratne dokumentacije. Gospodin Todorović je na licitaciji kupio 6.100 kilograma jedinjenja arsenika i 10.000 litara hlorovodonične kiseline, a onda je obio katanac skladišta i odvezao dva bureta u privatnom automobili bez propratne dokumentacije. Radnica koja je dužila ova sredstva podnela je i krivičnu prijavu protiv Todorovića, nakon čega joj je zabranjen ulazak u fabriku


S. Marković


vesti po rubrikama

^Srbija

15:18h

Zaječar: Radnici "Kristala", "Arsenija Spasića" i KTK najavili blokadu

15:24h

Golubac: Radnici "Nate Dugošević" obratili se Trgovinskom sudu

15:30h

Niš: Veća proslava za Srpsku novu

15:36h

Niš: Zajednička izložba niškog i beogradskog muzeja

15:41h

Zaječarci duguju za struju 120 miliona dinara

15:47h

Kruševac: Radnici "22. jula" i "Jastrepca" novu godinu otpočeli protestima

15:52h

Požarevac: U Srbiji će 61 izbeglička porodica dobiti stan

15:58h

Raste broj nezaposlenih u Novom Sadu

16:04h

Poslovanje Rudarsko-topioničarskog basena Bor prošle godine

16:10h

Kikinda: Skromniji doček

16:17h

Novi Sad: Požar oštetio pet stanova i tavanske šupe

16:22h

Kragujevac: Vatrogasci spasili davljenika i psa

16:30h

Hajka na banatsko-stepsku lisicu od 16-17. januara u Alibunaru

16:37h

Mokrin: Počele kvalifikacione borbe gusana

   
 


     


FastCounter by LinkExchange