[an error occurred while processing this directive]  

[an error occurred while processing this directive]  

I n t e r n e t   i z d a n j e

Utorak, 13. 1. 2004.

 
 
[an error occurred while processing this directive]

vesti dana

arhiva

vaša pisma

istorijat

redakcija

kontakt

pomoć

pišite nam


Albanska "nacionalna vojska Crne Gore" ne deluje samo preko sajta

Već viđen i isproban scenario

Preko sajta se na "mala vrata" uvode i politički ciljevi i strategija terorističke organizacije ANA, što je model albanskog delovanja na Balkanu

BEOGRAD - Oglašavanje albanske UKM ( nacionalna vojska Crne Gore) na sajtu i njenog upozorenja da će pokrenuti gerilske akcije protiv vitalnih objekata "srpsko-crnogorske pseudodržave... ako bude nastavljeno potcenjivanje Albanaca u Crnoj Gori", nije ništa novo, osim što to rade putem sajta. Medijsko plasiranje UKM, koja je samo jedan ogranak terorističke organizacije ANA, deo je strategije albanskog separatističkog pokreta koji deluje već dve-tri godine, ali se sada javno definiše. Zbog čega?

Odgovor na ovo pitanje daje politički analitilčar agencije BINA Tomislav Kresović, koji kaže da albanski separatistički faktor želi fazno, ali i kontinuirano, da destabilizuje državnu zajednicu povodom statusa Kosova i Metohije i albanskih zajednica na jugu Srbije i u Crnoj Gori.

Regrutacija

Pripadnici "albanske nacionalne vojske Crne Gore" bili bi "uvezeni" s Kosova i Metohije i iz Albanije. Za početak, stotinak iskusnih pripadnika OVK sa Kosova i Metohije za kratko vreme moglo bi da regrutuje oko 400 Albanaca iz redova narko-mafije u Crnoj Gori. Njihov zadatak, kaže Kresović, bio bi stvaranje međuetničke krize sa ciljem davanja ustupaka albanskom političkom faktoru koji se, po već poznatom scenariju, privremeno distancira od stvaranja UKM i zahteva regionalizaciju.

ANA i u Grčkoj

Ogranak ANA deluje i u severnom Epiru. Jedna albanska partija daje po 15.000 evra svakome ko šest meseci učestvuje u pripremi albanskog ustanka u Grčkoj. U ovoj državi, inače, živi oko 500.000 pripadnika albanske nacionalne manjine.

- Ova strategija povezana je sa albansko-američkim lobijem koji pokušava da, u maksimalističkoj strategiji, postigne realne ciljeve, a oni se kreću od zaštićene regije "Malesije" u Crnoj gori, demilitarizovane zone na jugu Srbije do nezavisnosti Kosova i Metohije i regionalizacije- federalizacije Makedonije, pa sve do internacionalizacije albanskog pitanja u oblasti Ćamrije, odnosno severnog Epira u Grčkoj- kaže Kresović.

- Očigledno je da albanski separatistički faktor zna da, ako se u isto vreme otvori više albanskih opcija na Balkanu, može se brzo doći do nezavisnosti Kosova i Metohije, ali i "smanjenja" međunarodne i regionalne napatosti na zapadnom Balkanu. U isto vreme albanski faktor, pre svega izvan Crne Gore, želi da "probudi" albansku zajednicu koja je značajno do sada bila kooperativna sa Vladom Crne Gore i da se kroz regionalizaciju dođe do zahteva o promeni Ustava CG i formiranja dovdomog parlamenta koji bi onda bitnije otvorio albansko, ali i bošnjačko pitanje u Crnoj Gori. Zato nije slučajno što se UKM prvi put oglašava putem sajta gotovo u isto vreme kada se ispoljavaju i zahtevi za regionalizacijom. Ako neće milom, onda će silom.

- Scenario je već viđen na ovim prostorima.
-Albanske partije progovore kada je već uspostavljena mreža između nevladinih organizacija-ekstremnih grupacija i mafije i kada se uz medijsku strategiju i lobiranje, pre svega u SAD, kreće u političke zahteve - upozorava naš sagovornik i dodaje da se pre ovoga može očekivati homogenizacija albanskog stanovništva u Crnoj Gori.
- Albansko pitanje u suštini može da pokrene i bošnjačko pitanje Sandžaka, odnosno Raške oblasti i da se kroz opciju "velike Bosne" i "velike Albanije", a preko regionalizacije, ljudskih i manjinskih prava, ostvare albanske političke i teritorijalne koncesije. U međuvremenu, deluje se preko sajta ANA za Crnu Goru gde se na "mala vrata" uvode i politički ciljevi i teroristička strategija ANA. A to je zapravo model albanskog delovanja na Balkanu.

LJILJANA STALETOVIĆ

 

Provera

PODGORICA (Beta) - MUP i crnogorska Agencija za radio-difuziju proveravaju ko je na Internetu postavio sajt na kome je predstavljena "Nacionalna vojska Crne Gore". Direktor Agencije za radio-dufuziju Abaz Džafić je za Radio Crne Gore rekao da će poreklo tog sajta proveriti u saradnji sa Agencijom za telekomunikacije. Prema oceni Džafića, "nema razloga za paniku", ali treba utvrditi koji provajder stoji iza sajta. Podgoričke "Vijesti" prenele su ocenu Albanca Nika Đeljošaja, jednog od organizatora potpisivanja peticije na području Malesije za regionalizaciju Crne Gore, da tekst na pomenutom sajtu nije sastavio Albanac.


vesti po rubrikama

^politika

17:10h

Albanska "nacionalna vojska Crne Gore" ne deluje samo preko sajta

17:15h

Situacija u Lipljanu se, posle napada na Srbe, stabilizovala

17:20h

Nastavlja se suđenje Slobodanu Miloševiću u Hagu

17:30h

Srbi iz Kline čekaju na povratak

17:40h

Počela izborna trka za mesto predsednika DS

17:55h

Koalicija SPO -NS i socijalisti juče predali poslaničke liste RIK-u

18:10h

Sutra sednica GO DSS -a kome će se odlučiti sa kime će u koaliciju

23:25h

G17 Plus za demokratsku vladu

23:35h

Marović u Strazburu

   


     


FastCounter by LinkExchange