[an error occurred while processing this directive]  

[an error occurred while processing this directive]  

I n t e r n e t   i z d a n j e

Subota, 10. 1. 2004.

 
 
[an error occurred while processing this directive]

vesti dana

arhiva

vaša pisma

istorijat

redakcija

kontakt

pomoć

pišite nam


Nikolić i Koštunica započeli konsultacije o Skupštini Srbije

Radikali i DSS na pola
puta od koalicije

Radikali spremili novi poslovnik o radu: obavezni TV prenosi, bez novčanih kazni i isključenja sa sednica

BEOGRAD - Tomislav Nikolić, zamenik predsednika SRS i Vojislav Koštunica, predsednik DSS prekjuče su u jednočasovnom razgovoru započeli konsultacije u vezi sa konstituisanjem Skupštine i njeni radom. Ali, kako je juče Nikolić rekao za "Glas", nije bilo reči o formiranju vlade i da Koštuničin odgovor o tome očekuje posle sednice Glavnog odbora DSS.

Nikolić kaže da je on telefonom pozvao predsednika DSS odmah po predaji poslaničkih lista Republičkoj izbornoj Skupštini.
- Obavestio sam ga da je SRS predala svoj spisak poslanika i da pozove Natašu Mićić, jer ima bolju komunikaciju s njom i da joj predloži da sazove sednicu Skupštine za početak iduće nedelje - navodi Nikolić.

Po njegovim rečima, sednica može da se zakaže sa 126 poslanika, a do ponedeljka će RIK-u biti predati spiskovi sa "sigurno više od 200 imena".
- Koštunica se složio sa mnom da je najbitnije da se Skupština što pre formira, a razgovarali smo i o pojedinim detaljima, i on se u načelu složio sa nekim našim predlozima.

S obzirom na to da će u skupštinskim klupama SRS i DSS imati većinu to bi, sudeći po ponuđenim radikalskim predlozima, a uz, po Nikolićevim rečima, načelnu saglasnost čelnika DSS, ubuduće biti obavezni televizijski prenosi skupštinskih sednica. I šta još?

Nikolić kaže da se u SRS privodi kraju pisanje novog demokratskog predloga poslovnika o radu Skupštine, po kome kako navodi, Ş"neće biti vremenskog ograničenja izlaganja za govornicom, opomena predsedavajućeg da se drži teme, isključivanja sa sednice ni novčanih kazni, i da će i poslanici moći da diskutuju o zakonskim predlozima".

Ustav uz ustupke DSS

S obzirom na to da bez poslanika SRS u Skupštini Srbije nije moguće izmeniti Ustav, na pitanje da li je s Koštunicom razgovarao o tome, Nikolić uz napomenu da je "to pitanje potegao onaj ko stalno o tome govori", kaže:
- Naš uslov da učestvujemo u radu Ustavne komisije je da to bude skupštinski odbor za ustavna pitanja, a ne neko posebno telo i da DSS odustane od svog predloga za regionalizaciju Srbije. Mislim da su oni spremni na taj ustupak.

- Radikali će se založiti protiv zakona o lustraciji, s čim je i Koštunica saglasan. Insistiraćemo da se odmah posveti skupštinska pažnja Kosovu i Metohiji, da se odrede poslanici za Skupštinu Srbije i Crne Gore, a da se istovremeno održe i predsednički i izbori za lokalnu samoupravu. Preložio sam i da Vojvodina bude jedna izborna jedinica - nastavlja Nikolić.

Upitan da li su se dogovorili o raspodeli funkcija u budućem parlamentu, Nikolić odgovara:
- Dogovor je da se funkcije podele srazmerno snazi poslaničkih grupa u parlamentu. Ako DSS sa ostalima uspe da formira vladu, radikalima pripada trećina svih funkcija u Skupštini. To bi značilo da bi imali jednog ili dvojicu potpredsednika, što zavisi od toga koliko će ih nova skupština imati.

A ako dođe do udruživanja" DSS i SRS, Nikolić kaže da u tom slučaju mesto predsednika Skupštine pripada stranci koja ima najviše mandata. Da podsetimo, radikali u novom sazivu imaju 82 poslanika, a drugoplasirana je DSS sa 53 mesta.

U centrali DSS, s obzirom na to da je Koštunica bio zauzet, "Glasu" su juče ponovili njegov stav da "dok traju stranački pregovori neće biti otkrivanja detalja razgovora".

Nema urgiranja

Dužnost da sazove sednicu parlamenta na kojoj će biti verifikovani mandati novih poslanika, po zakonu ima stari predsedavajući Skupštine, odnosno Nataša Mićić. U izjavi za "Glas" ona je juče rekla "da će sačekati poslednji rok za predaju izbornih lista svih stranaka, 14. januar, te da će posle toga obaviti konsultacije sa poslaničkim grupama i zakazati sednicu".
- Ne može se konstituisati Skupština sa 126 mandata, nego sa svih 250 - demantovala je Mićićeva Tomislava Nikolića i dodala da je Koštunica nije zvao povodom toga.

V. Nikolić


vesti po rubrikama

^politika

17:10h

Sutra zaseda Glavni odbor Demokratske stranke

17:15h

Predstavnici ambasada ne žele da komentarišu moguć sastav vlade

17:20h

Za Novu godinu u Dubaiju bili Mišković, Ružica Đinđić…

17:35h

G17 plus objavila troškove za izbore

17:40h

Nikolić i Koštunica započeli konsultacije o Skupštini Srbije

17:50h

Prvom čoveku Generalštaba uskoro prestaje aktivna služba

18:00h

Danas se završavaju pregovori demokratskih stranaka o formiranju vlade

18:10h

Fajnenšel tajms o formiranju vlade u Srbiji

23:45h

Koštunica uslovljava demokratski blok

23:50h

Glavni odbori do 14. januara

 


     


FastCounter by LinkExchange