[an error occurred while processing this directive]  

[an error occurred while processing this directive]  

I n t e r n e t   i z d a n j e

Petak, 9. 1. 2004.

 
 
[an error occurred while processing this directive]

vesti dana

arhiva

vaša pisma

istorijat

redakcija

kontakt

pomoć

pišite nam


Mediji o učešću bosanskih muslimana u ratovima

Dobijaju po 40.000 km

BANJALUKA (FoNet) - Mladići koji iz Bosne i Hercegovine odlaze na ratišta Iraka, Avganistana i Čečenije, za to dobijaju po 40.000 KM, objavile su Nezavisne novine.
"Bosanski mladići, uglavnom pripadnici vehabijskog pokreta, dobrovoljno odlaze u Irak, Avganistan i Čečeniju. S druge strane, državljani drugih zemalja dolaze u BiH gde čekaju da budu prebačeni u ove zemlje. Za njihov boravak brinu se tzv. mudžahedini koji su tokom rata došli u BiH, ovde zasnovali porodice i ostali da žive", potvrdio je Nezavisnim novinama izvor blizak SFOR.

Indoktrinacija

Bosanski muslimani prvo se verski indoktriniraju u seoskim mesdžidima čiju izgradnju uglavnom finansira Visoki saudijski komitet ili njima bliske "humanitarne" organizacije. Okupljanja se nastavljaju petkom u džamijama, a radnim danima u Internet klubovima u Tešnju, Zavidovićima, Zenici i Travniku. Jedan takav klub je i Vezir iz Travnika kojeg su Vlada SAD i UN nedavno stavile na listu organizacija i udruženja koja pomažu terorističkoj mreži Al Kaida.

Prema medijima, reč je uglavnom o pripadnicima radikalnog islamskog pokreta vahabita, koji na ratištima provedu oko dve sedmice i dobiju novac u gotovom, a potom se vraćaju u BiH, gde postaju takozvani "spavači". Organizacija koja ih je jednom regrutovala i uputila na ratište može ih ponovo pozvati u bilo kom trenutku i uputiti ih ponovo na neko ratište, tvrde ti izvori.

Istražni organi BiH tvrde da ne poseduju zvanične podatke o tome. Nedavno je sarajevska Slobodna Bosna objavila da su iranske i libijske obaveštajne službe dostavile američkim i britanskim kolegama podatke da su nedavno dve velike grupe terorista iz Irana i Alžira stigle u BiH pod izgovorom da žele da prisustvuju sahrani Alije Izetbegovića, ali da je njihov osnovni zadatak regrutacija muslimanskih mladića.


vesti po rubrikama

^balkan

16:30h

Mediji o učešću bosanskih muslimana u ratovima

   


     


FastCounter by LinkExchange