[an error occurred while processing this directive]  

[an error occurred while processing this directive]  

I n t e r n e t   i z d a n j e

Četvrtak, 8. 1. 2004.

 
 
[an error occurred while processing this directive]

vesti dana

arhiva

vaša pisma

istorijat

redakcija

kontakt

pomoć

pišite nam


Indija i Pakistan počinju nove mirovne pregovore

Najava pomirenja

Nezvanično se saznaje da će se razgovarati o osam pitanja koja uključuju Kašmir i dva druga teritorijalna spora

ISLAMABAD (Beta, Srna) - Dve godine nakon što Indija i Pakistan naoružani atomskim bombama umalo nisu krenuli u novi rat, njihove vođe su se složile da idućeg meseca počnu mirovne pregovore.

"Mislim da je to pobeda za ceo svet", izjavio je pakistanski predsednik general Pervez Mušaraf, mada posmatrači upozoravaju da je do trajnog mira još daleko. Mušaraf i indijski premijer Atal Bihari Vadžpaji složili su se da razgovaraju o miru tokom susreta, iza čvrsto zatvorenih vrata, u pakistanskom glavnom gradu održanih u tajnosti i pod velom velikog regionalog samita.

Anan oduševljen

Generalni sekretar UN-a Kofi Anan izjavio je da je oduševljen razvojem događaja u odnosima Indije i Pakistana i da čestita liderima dve zemlje na preduzetim akcijama, a posebno na uspešnom samitu u Islamabadu. Anan je istakao da će poboljšanje odnosa između Indije i Pakistana mnogo značiti za region i to ne samo zbog popuštanja zategnutosti, već i u ekonomskom i društvenom pogledu.

U zajedničkoj deklaraciji koju su odvojeno pročitali šefovi diplomatija Indije i Pakistana, Mušaraf je naglasio da neće dozvoliti da njegova zemlja bude iskorišćena kao utočište za terorizam, a Vadžpaji je obećao da će tražiti rešenje za Kašmir. Izostalo je uobičajeno pakistansko negiranje da Islamabad podržava islamske militante u borbi protiv indijske vlasti u spornoj himalajskoj oblasti, dok sa druge strane nema više zahteva Indije da se zaustave prekogranični oružani prodori pre nego što dijalog može da počne.

Šef indijske diplomatije Jašvant Sina rekao je da pojedinosti, uključujući mesto razgovora i nivo na kome će biti vođeni, tek treba da se odrede. Nezvanično se iz indijskih izvora saznaje da će se razgovori voditi oko osam pitanja, koja uključuju Kašmir i dva druga teritorijalna spora, terorizam, trgovinu i mere za jačanje uzajamnog poverenja.


vesti po rubrikama

^svet

17:18h

Indija i Pakistan počinju nove mirovne pregovore

17:26h

Mihail Sakašvili novi predsednik Gruzije

17:32h

Pol Bremer najavio amnestiju nekih iračkih zatvorenika

17:40h

Bela kuća o libijskoj nabavci nuklearnog oružja

17:53h

Izraelska vojska ubila trojicu ekstremista

        


FastCounter by LinkExchange