[an error occurred while processing this directive]  

[an error occurred while processing this directive]  

I n t e r n e t   i z d a n j e

Četvrtak, 8. 1. 2004.

 
 
[an error occurred while processing this directive]

vesti dana

arhiva

vaša pisma

istorijat

redakcija

kontakt

pomoć

pišite nam


Neobična sudbina vitraža subotičke Velike većnice

Seobe kraljeva od stakla

Kako je kojoj vlasti odgovaralo, sklanjala je u podrum ili vraćala vredne viraže na prozore

SUBOTICA - Vitraži u Velikoj većnici subotičke Gradske kuće postavljeni su 1912. godine, kada je ova zgrada dovršena. Međutim, nakon Prvog svetskog rata 1919. godine, neko ih je sklonio u podrum jer nisu odgovarali novooformljenoj državi. Tu su čamili čak dve decenije. Mađari su 1941. godine okupirali Suboticu i "oslobodili" vitraže iz podruma, da bi tamo bili ponovo vraćeni 1944. godine. Grupa arhitekata je početkom sedamdesetih radila na revitalizaciji Gradske kuće. Među njima bio je i Bela Duranci, istoričar umetnosti.
- Tumarali smo podrumom i tamo pronašli vitraže u podrumu punom mulja - kaže Duranci.

Tadašnji direktor i arhitekta subotičkog Doma kulture Antun Kovačić i Endre Levai, odlučili su da ih restauriraju i sačuvaju.
- Pokupili smo ih u platnene korpe i pozvali radnju Stanišić iz Sombora, koja se bavila restauracijom vitraža - seća se Duranci.

Majstori iz Sombora bili su skeptici i nisu verovali da se mogu popraviti, ali su mukotrpnim i dugogodišnjim radom uspeli da vrate stari sjaj vitražima.

Neobična sudbina ovih dela ovde se, nažalost, ne završava. Pošto predstavljaju uglavnom mađarske kraljeve i druge istaknute ličnosti, a u vreme socijalizma bilo je nezamislivo da partijskim sastancima "prisustvuju" neki strani elementi poput tamo nekog Franje Josipa i Marije Terezije, svi vitraži su prekriveni lesonit pločama.

Svi partijski i drugi sastanci su i danju održavani pod reflektorima, jer su lesonit ploče sprečavale ulazak dnevne svetlosti.
Konačno, 22. juna 1977. u Suboticu dolazi Josip Vrhovec, tada ministar inostranih poslova SFRJ, sa pratnjom iz Centralnog komiteta. Vrhovec je izrazio želju da se popne na vrh Gradske kuće i sa vidikovca pogleda Suboticu. Bela Duranci, ali u pratnji policije, bio je zadužen da visokom gostu pravi društvo na vidikovcu.

- Bio je zadivljen pogledom, a ja sam mu pričao čitavu istoriju Subotice - kaže Duranci i dodaje - Kada smo ušli u Veliku većnicu Vrhovec upita zašto su ovi prozori prekriveni lesonitom i zašto je mračno. Odgovorio sam da je to zbog vitraža na kojima su mađarski kraljevi i da to nije zgodno zbog sednica odgovarajućeg ranga i nivoa.

Tadašnji ministar inostranih poslova reče: "Teško partiji koja se boji kraljeva od stakla!"
Nakon toga sve je bilo jednostavno. Čim je Vrhovec otišao, ohrabreni njegovim rečima, lesonit je skinut i vitraži su zasijali svojim pravim sjajem.

Tekst i foto: V. Kostadinov


vesti po rubrikama

^Srbija

15:23h

Subotica: Neobična sudbina vitraža subotičke Velike većnice

15:30h

Sećanja na prošlost sabrana u "Vedute starog Niša"

15:37h

Niš: Upozorenja niškog Odbora za zaštitu voda

15:42h

Crna Gora ove godine zatvara sve kolektivne centre za izbeglice

15:50h

HE "Zvornik'' proizvela 436 miliona kilovat sati

15:58h

Novi Sad: Posle tužbi po službenoj dužnosti, slede i privatne

16:05h

Reagovanja na povećanje gradskog prevoza u Nišu

16:11h

Tranzicija u mesnoj industriji Požarevac

   
 


     


FastCounter by LinkExchange