[an error occurred while processing this directive]  

[an error occurred while processing this directive]  

I n t e r n e t   i z d a n j e

Četvrtak, 8. 1. 2004.

 
 
[an error occurred while processing this directive]

vesti dana

arhiva

vaša pisma

istorijat

redakcija

kontakt

pomoć

pišite nam


Nova koreografska predstava Angelina Preljocaja, francuskog koreografa albanskog porekla - "Iskustvo blisko životu"

Biti nag znači predati se

Plesni doživljaj od začeća do rođenja. Muziku komponovala grupa "Air". Nova koreografija manje ratnička

Near Life Experience" nova kreacija Angelina Preljocaja, poznatog francuskog koreografa albanskog porekla koji je u ples stigao preko džudoa, premijerno je prikazana krajem decembra u pariskom Gradskom teatru. Parafrazirajući ulazak u komu i "stanje blisko smrti", Preljocaj je kroz "stanje blisko životu" zaronio u intrauterusni doživljaj od začeća do rođenja.

"Oduvek sam ples video kao borbenu umetnost, kao borbu protiv samog sebe, protiv tuđeg pogleda. Nova koreografija udaljava se od tog koncepta i urađena je manje ratnički i sa više lakoće, rekaoje Preljocaj.

Uzdasi zadovoljstva

Smišljen tokom godine lutanja po Indiji i Africi, balet "Near Life Experience" započinje uzdasima zadovoljstva i orgazmom, simbolima stvaranja života. Komad se završava rođenjem dečaka, prekrivenog beličastom penom, koji biva izbačen iz crvene materice. Priča je međutim malo naivna, a lutanja kroz svest čoveka otrgnutog od samog sebe, čoveka u orgazmu, ekstazi, transu, histeriji, kod Preljocaja su samo izgovor za prikazivanje tela u pokretu. Preljocajevo "Iskustvo blisko životu" takođe bi moglo da nosi naziv "Iskustvo blisko seksu" ne samo po intrauterusnom poprištu, nego i erotizovanom plesu nagih tela.

"Biti nag na sceni znači potpuno predavanja i odbacivanje glume. Znam da svi misle da je golo dupe komercijalno, ali ne treba od nagog tela stvarati samo običan akademizam. Ja se često premišljam da li da plesače ostavim gole, jer se plašim da to ne stvori čitav pravac kod drugih što bi mi smetalo - kaže Preljocaj.

Muziku baleta "Near Life Experience" komponovala je i na predstavama izvodila francuska elektronska grupa "Air". Međutim, ona je predložila toliko različitih tema da se ponekad ima utisak gubljenja niti. Neravnoteža sadržaja i forme često odvlači pažnju gledaoca prema lepim dekorima, osvetljenju i kostimima Žila Rozijea. Ipak, svaka Preljocajeva koreografija, uprkos nedostacima i propustima, ostaje zabeležena kao pomak u odnosu na prethodnu kreaciju, što je slučaj i sa "Iskustvom bliskom životu".

Aleksandar Manić


vesti po rubrikama

^kultura

16:12h

Nova koreografska predstava Angelina Preljocaja, francuskog koreografa albanskog porekla - "Iskustvo blisko životu"

16:20h

U okviru manifestacije "Kritičari su izabrali" izložba u KCB-u

16:29h

Prvi put posle dvadeset godina u Srbiji objavljena knjiga jednog albanskog autora

16:37h

Vlada Srbije zaustavila privatizaciju bioskopa

16:45h

Koncert ansambla "Svetilen"

16:53h

Udruženje holivudskih producenata objavilo nominacije

   


     


FastCounter by LinkExchange