[an error occurred while processing this directive]  

[an error occurred while processing this directive]  

I n t e r n e t   i z d a n j e

Četvrtak, 8. 1. 2004.

 
 
[an error occurred while processing this directive]

vesti dana

arhiva

vaša pisma

istorijat

redakcija

kontakt

pomoć

pišite nam


 

Ekskluzivno: Kurt Valdhajm u svetlu dokumenata CIA (13)

Kurt Valdhajm gubi penziju UN?

Članovi američkog Kongresa rešeni da istraju u svojoj nameri

Odgovor senatoru D'Amatu koji je pisao šefu CIA Vilijamu Kejsiju tražeći razjašnjenje oko Valdhajma, stigao je posle 2 nedelje, 23. aprila 1986. Pismo sa žigom orla, Centralne obaveštajne Agencije u ime Vilijama Kejsija poslao je zamenik direktora za Senatske poslove, Kancelarije kongresnih poslova CIA. Međutim, ime gospodina u pitanju je izbrisano u praznoj zagradi.

Dragi Berni

Pismo je naslovljeno na gospodina Bernarda MekMehona, Direktora štaba Stalnog komiteta za nadzor Obaveštajne službe Senata SAD.
"Dragi gospodine MekMehon ("Gospodine MekMehon" je precrtano linijom i iz poštovanja i prijateljstva, rukom dopisano Berni).
U odgovoru na raspitivanje senatora D'Amata i gospodina Pola Stoktona iz štaba senatora Mojnehena, u vezi sa aktivnošću i predmetom doktora Kurta Valdhajma u Drugom svetskom ratu, sledeća informacija Vam je prosleđena da je prenesete senatoru D'Amatu i gospodinu Stoktonu.

Zanimljivo da je sudbina neprikosnovenog šefa CIA Vilijama Kejsija imala tužan kraj. Novine širom sveta 1996. godine objavile su kratku informaciju da je Vilijam Kejsi pronađen mrtav u svom letnjikovcu. Do danas se razlozi njegove smrti nisu razjašnjeni.

Reagovanje Kurta Valdhajma na sve optužbe, dokaze i činjenice uglavnom su bile - sve je to samo jedna velika kampanja Jevrejskih novina! I to bi bilo sve, ne desetine nego stotine preciznih nemačkih dokumenata, nisu imale nikakvog efekta i vrlo je zanimljivo kako će Kurt Valdhajm reagovati na najnovija dokumenta CIA.

Običan čovek i čitalac često postavi sasvim razumno u normalno pitanje: pa zašto su to Jevreji protiv Kurta Valdhajma? Naravno, odgovor je takođe vrlo jednsotavan i ne može biti prostiji a možda ga je najbolje sažeo dugogodišnji šef Izraelske diplomatije već čuveni Šimon Perez: "Kurt Valdhajm simboliše zlo Drugog svetskog rata". Zaista tim rečima ne bi imalo šta da se doda. Sem toga iz Soluna gde je Kurt Valdhajm bio oficir Abvera nestalo je, odnosno bilo deportovano u Aušvic 40.000 grčkih Jevreja. Na sve to Kurt Valdhajm samo je rekao da pojma nema i da nikada nije video deportacije! Uz činjenicu da je prvi čovek UN prirodno zadužen da bude čovek mira a ne registrovani ratni zločinac od Ujedinjenih nacija.

U tome je i suština zbog čega sada Američki kongres pokreće inicijativu da se Kurtu Valdhajmu oduzme penzija uz fakat da zvanično nosi etiketu osobe koje je zabranjen ulaz na teritoriju SAD od 1987. godine. Uostalom senator Danijel Mojnehen, koji je bio predstavnik SAD u UN od 1975 - 1976. još je 1976. godine, predložio, što je i prihvaćeno u Američkom kongresu da se doprinosu koji SAD daju budžetu UN oduzme američki deo koji ide u penziju Kurtu Valdhajmu.

Otad je prošlo 17,5 godina ali Amerika nikada nije prekinula svoje uplate tako da u tom svetlu, uz najnoviju CIA dokumentaciju, treba gledati inicijativu gospođe Karli Meloni, demokratkinje iz Menhetna, uglednom člana Američkog kongresa koja sada želi ukidanje penzije UN Kurtu Valdhajmu uz njen kratak komentar: Sve je jednostavno. Radi se o najvećoj sramoti, o čoveku koji je stekao poziciju u UN lažima, koji je lagao da je nacista a sad znamo i da je ratni zločinac i povrh svega takav čovek još uvek prima ogroman novac kao penziju od UN!

U međuvremenu Kurt Valdhajm sasvim ugodno mogli bi reći i luksuzno živi po salonima Beča i regularno posećuje sve političke diplomatske i kulturne događaje, u Beču slavnom internacionalnom gradu na lepom plavom Dunavu. Taj grad svetu je dao slavne muzičare porodicu Štraus, Bramsa i Mocarta i začetnika psiho analize Frojda. Valdhajmov dom se nalazi u srcu Beča blizu poznatog Albertina muzeja čuvenom po kolekcije slika Alfreda Direra a poznato je da Valdhajm do sada nije propustio ni jednu sezonu da se skija u čuvenim Tirolskim alpima.

Sada ipak će biti na tapeti njegova penzija UN i uz američkog predstavnika jedan od onih koji će morati da se jasno opredeli biće i predstavnik Srbije i Crne Gore u UN. Ovo iz prostog razloga jer je upitan od novinara da li će UN ukinuti penziju Kurtu Valdhajmu Kofi Anan, prvi čovek UN odbio da da precizan odgovor ali je njegov predstavnik za štampu Fred Ekard rekao da će o tome morati da odluči 190 zemalja koje uplaćuju, preko svojih Vlada pare u budžet UN.

Dakle Jevreji, američki i pre svega Izrael kao država imaju velikog interesa da Kurt Valdhajm bude kažnjen oduzimanjem penzije između ostalog jer su sve rezolucije donete u periodu kada je Kurt Valdhajm bio prvi čovek UN, od 1972 - 1982. bile protiv Izraela a u korist Arapa. U međuvremenu je otkriveno da se uopšte nije radilo o neutralnom generalnom sekretaru UN, već da je Valdhajm bio provereni oficir Abvera i nacista sa dosijeom ratnog zločinca u UN. Zanimljivo je međutim zašto Jugoslavija dosad nije reagovala. Odgovor je prirodan i poznat u trenutku kada je to trebao da učini, kada je bila afera Valdhajm, predsednik Jugoslovenske vlade, Milka Planinc jasno je kazala da je afera Valdhajm unutrašnje pitanje Austrije.

To je bio trenutak kada je i masakr 60.000 ljudi žena i dece, Srba sa Kozare postao unutrašnji problem Austrije. Šef Jugoslovenske diplomatije Budimir Lončar takođe je stopirao sve diskusije u Jugoslaviji a na kraju državnim falsifikatom Valdhajm je i spasen. Sada u 2004. godini, predstavnik SCG ipak će morati da se opredeli tim pre jer je sve počelo od Jugoslavije, čija je Državna komisija, priglasila Valdhajma ratnim zločincem. Mi verujemo da će prvi čovek naše diplomatije, za sada je to Goran Svilanović umeti da bude mudar.

Piše: Danko R. Vasović
Sutra: Ilaj Rozenbaum piše CIA


vesti po rubrikama

^feljton

17:10h

Ekskluzivno: Kurt Valdhajm u svetlu dokumenata CIA (13)

17:25h

Crveni uragan nad Beogradom 1944 - 1945. (43)

   


     


FastCounter by LinkExchange