[an error occurred while processing this directive]  

[an error occurred while processing this directive]  

I n t e r n e t   i z d a n j e

Četvrtak, 8. 1. 2004.

 
 
[an error occurred while processing this directive]

vesti dana

arhiva

vaša pisma

istorijat

redakcija

kontakt

pomoć

pišite nam


Tradicionalno lomljenje česnice kod Terazijske česme

Tina pronašla dukat

Ove godine beogradski pekari pripremili česnicu tešku 15 kilograma, prečnika 1, 2 metra

Od nekoliko stotina sugrađana, koji su se juče okupili na platou kod Terazijske česme, najviše sreće je imala desetogodišnja Tina Ćosić, koja je u svom parčetu česnice pronašla dukat sa likom Cara Lazara. Tina je stidljivo držala dukat u ruci i nije progovarala ni reč, a njena majka nam je rekla da je ovo prvi put da Božić provode u gradu.
- Srećne smo, mada smo umalo odustale jer je bilo hladno, a i gužva je bila velika. Tina za nekoliko dana puni 10 godina, pa će joj ovaj zlatnik biti najlepši rođendanski poklon-rekla je Zora Ćosić.

Tradicionalno, četrnaesto po redu, lomljenje božićne česnice organizovali su Unija pekara, Turistička organizacija Beograda, Sekretarijat za saobraćaj i Hotel "Moskva".

Ni hladnoća, ni gužva, ni kašnjenje, nisu omeli sugrađane da učestvuju u ovom običaju. Deca, sa kapama i šalovima i obrazima rumenim od mraza pozdravila su česnicu tešku 15 kilograma i prečnika 1, 2 metra koju su ispred Terazijske česme izneli beogradski pekari. Zatim je nekoliko klinaca izlomilo ukrašenu česnicu, sa bosiljkom na sredini, i podelilo parčad okupljenim ljudima.

Beograđani su, zahvaljujući dobroj organizaciji ove godine, uzimali hleb iz dečijih ruku, komadali ga na još manje delove i delili međusobno. U jednom trenutku je došlo do incidenta kada se začuo plač deteta, koje je bilo priklješteno između zaštitne ograde i drugih ljudi, ali je brzom intervencijom obezbeđenja devojčica sklonjena iz gužve nepovređena.

Krenula je potraga za dukatom sa likom cara Lazara, čija je vrednost 100 evra i poklon je zlatare "Stefanović". Začulo se nekoliko povika "evo ga", ali tek kad je Zora Ćosić podigla dukat iznad svoje glave, začuo se aplauz i ljudi su krenuli da čestitaju njenoj kćerki Tini.

Đorđe Ilić, predsednik Unije pekara, zahvalio se svima koji su pomogli u organizaciji ove manifestacije, kao i prisutnim građanima koji su uveličali slavlje pekara.
- Lomljenje česnice je već postalo tradicija, a drago mi je da je sve prošlo svečano u duhu najradosnijeg hrišćanskog praznika-rekao je Ilić.

M. Jakovljević

 

Badnji dan

Javno komunalno preduzeće "Zelenilo Beograd" i izdavačka kuća "Zvonik", organizovali su preksinoć priredbu "Badnji dan" na Cvetnom trgu". Učesnici su bili učenici beogradskih osnovnih i srednjih škola, koji su recitovali i pevali pesme posvećene Badnjem danu i Božiću. JKP "Zelenilo Beograd" pomoglo je ovaj događaj donošenjem slame i badnjaka, a svi učesnici programa su dobili na poklon knjige i slatkiše. Ovo nije prvi put da izdavačka kuća "Zvonik" učestvuje u organizaciji priredbe sličnog karaktera, a cilj je bio da približi verske praznike što većem broju ljudi.

S. N.


vesti po rubrikama

^Beograd

21:12h

Tradicionalno lomljenje česnice kod Terazijske česme

21:19h

Konkurs za idejno rešenje "socijalnih" stanova

21:27h

Promene u gradskom saobraćaju

21:34h

GUP na CD-u po ceni od 200 dinara

21:41h

Poezija Milana Radulovića Raduleta

   


     


FastCounter by LinkExchange