[an error occurred while processing this directive]  

[an error occurred while processing this directive]  

I n t e r n e t   i z d a n j e

Utorak, 6. 1. 2004.
Sreda, 7. 1. 2004.

 
 
[an error occurred while processing this directive]

vesti dana

arhiva

vaša pisma

istorijat

redakcija

kontakt

pomoć

pišite nam


Miahil Sakašvili dobio 95 odsto glasova na predsedničkim izborima

Izvestan pobednik

Novog predsednika čeka težak zadatak da osigura stabilnost i prosperitet nestabilnoj Gruziji, ocenjuju analitičari

TBILISI (Beta-AFP, Tanjug) - Lider gruzijskog Nacionalnog pokreta Mihail Sakašvili dobio je 95 odsto glasova na vanrednim predsedničkim izborima u toj zemlji, saopštio je juče zvanične delimične rezultate predsednik izborne komisije Zurab Kjaberašvili.

Sakašvili je u međuvremenu izjavio da će Gruzija zadržati kurs ka evroatlantskim strukturama i da namerava da uspostavi tople i prijateljske odnose sa Rusijom. On je takođe rekao da će v.d. predsednika Gruzije Nino Burdžanadze, do inauguracije novog predsednika 25. januara, odrediti datum održavanja parlamentarnih izbora.

Sakašvili je kazao da će mu prva stvar na mestu predsednika Gruzije biti da pojača borbu protiv korupcije i da usvoji odgovarajuće zakone a obećao je i ustavne reforme. "Najvažnije je da je gruzijsko društvo jedinstvenije nego ikada do sada", rekao je on i dodao da će mu glavni zadatak biti da sačuva to jedinstvo i učini sve da Gruzija bude srećna i stabilna zemlja.

Povlastica

Bivšem predsedniku Gruzije Eduardu Ševardnadzeu biće omogućeno da ostane u vladinoj rezidenciji Krčanisi, a biće mu ostavljen i telohranitelji, izjavio Mihail Sakašvili. "Međutim, mi ne bismo želeli da ubuduće mnogo razmišljamo o gospodinu Ševardnadzeu, niti o prošlosti. Potrebno je okrenuti se novoj Gruziji", rekao je Sakašvili. Ševardnadze sada živi sa suprugom u kući na teritoriji vladine rezidencije u Krčanisiju.

Već izvesnog novog predsednika Gruzije Sakašvilija čeka dosta težak zadatak da osigura stabilnost i prosperitet svojoj nestabilnoj domovini, ocenjuju analitičari. NJegova glavna briga, prema opštim ocenama, biće odnosi Tbilisija sa Abhazijom i Južnom Osetijom, pokrajinama koje su zasad izvan kontrole centralne vlasti. Sakašvili se takođe nada da će SAD, koje mu daju podršku, pomoći da preko teritorije Gruzije prolazi međunarodni naftovod od Kaspijskog jezera do Mediterana, što bi bilo od izuzetne koristi za njegovu zemlju, ne samo sa ekonomskog stanovišta.


vesti po rubrikama

^svet

16:31h

Miahil Sakašvili dobio 95 odsto glasova na predsedničkim izborima

16:40h

Džek Stro ne sumnja u autentičnost poruke Osame bin Ladena

16:49h

Jap de Hop Šefer preuzeo dužnost u NATO

17:05h

Novi propisi na američkim aerodromima

17:13h

Britanski vojnici ostaju u Iraku još tri godine

        


FastCounter by LinkExchange