[an error occurred while processing this directive]  

[an error occurred while processing this directive]  

I n t e r n e t   i z d a n j e

Utorak, 6. 1. 2004.
Sreda, 7. 1. 2004.

 
 
[an error occurred while processing this directive]

vesti dana

arhiva

vaša pisma

istorijat

redakcija

kontakt

pomoć

pišite nam


Otvoreno pismo vladike Artemija svetskoj javnosti

Pravoslavnom nasleđu

preti da bude pokradeno

PRIŠTINA (SRNA) - Episkop raško-prizrenski Artemije je u otvorenom pismu srpskoj i međunarodnoj javnosti upozorio na novi pokušaj uzurpacije crkvene imovine na Kosmetu i pozvao na zaštitu srpskog duhovnog i kulturnog nasleđa u pokrajini.

- Najnoviji pokušaj Skupštine opštine Priština, Prištinskog univerziteta i ministarstva obrazovanja da uzurpiraju imovinu SPC u samom centru Prištine, i to u predvečerje Božićnih praznika, još je jedan u nizu primera otvorene institucionalne represije koju provode albanske institucije na Kosovu i Metohiji- kaže se u pismu.

Saznao iz novina

Vladika Artemije je dan pre sednice SO Priština napisao pismo prištinskom gradonačelniku Ismetu Bećiriju, tražeći od njega da ne podrži zahtev Univerziteta i ministarstva obrazovanja, kojim se traži oduzimanje zemlje na kojoj je podignut hram Hrista Spasa. Odgovor nije dobio, ali je mogao da pročita u novinama od 31. decembra 2003. godine da je Skupština opštine oduzela jednu od crkava.

Vladika Artemije konstatuje da je ovo, takođe, ozbiljno upozorenje međunarodnoj zajednici kakvu vrstu društva albanske vođe žele da izgrade pod vlašću misije UN i pred očima celog demokratskog sveta. On je napomenuo da je tragično da u Evropi 21. veka univerziteti postaju oruđe u borbi protiv hrišćanskih vrednosti na kojima počiva evropska civilizacija i kultura.
- Dok velelepne crkve i kapele stoje uz najstarije evropske univerzitete, albanski Univerzitet u Prištini nastavlja svoju besomučnu kampanju sa ciljem da ukloni hram Hrista Spasa ili ga uzurpira za svoje navodne potrebe- stoji u pismu episkopa.

Očekujući hitnu reakciju vlasti Srbije i SCG kao i ostalih srpskih institucija, vladika Artemije je uputio apel i predstavnicima UN, Evropske unije, Saveta Evrope, NATO-a i svih kulturnih ustanova u Evropi i svetu da odlučno stanu u zaštitu srpskog pravoslavnog duhovnog i kulturnog nasleđa na Kosovu i Metohiji, "koje je u opasnosti da bude potpuno pokradeno ili uništeno od strane albanskih ekstremista i nacionalista".
- Braneći hram Hrista Spasa, branimo svoje elementarno ljudsko pravo da živimo u slobodi i demokratiji i, kao narod koji ovde vekovima živi, očuvamo svoj verski, kulturni i nacionalni identitet- zaključuje vladika Artemije.


vesti po rubrikama

^politika

17:15h

Započeli pregovori parlamentarnih stranaka oko formiranja koncentracione vlade

17:20h

Konstitutivna sednica republičkog parlamenta najkasnije 27. januara

17:35h

Nezvanični razgovori o budućoj koaliciji od juče imaju formalni karakter

17:40h

Evropska unija ne vrši pritisak na Srbiju

17:45h

U Mitrovici razgovarano o bezbednosti i standardima

18:00h

Sastanak kosmetskih Srba sa Holkerijem krajem nedelje

18:10h

Neizvestan nastavak razgovora između Beograda i Prištine

18:20h

Otvoreno pismo vladike Artemija svetskoj javnosti

23:15h

DS: Samo sa demokratskim strankama

23:25h

SRS: Neprihvatljiva ponuda

   


     


FastCounter by LinkExchange