[an error occurred while processing this directive]  

[an error occurred while processing this directive]  

I n t e r n e t   i z d a n j e

Utorak, 6. 1. 2004.
Sreda, 7. 1. 2004.

 
 
[an error occurred while processing this directive]

vesti dana

arhiva

vaša pisma

istorijat

redakcija

kontakt

pomoć

pišite nam


Neizvestan nastavak razgovora između Beograda i Prištine

Druga runda na proleće ?

Još nisu formirane ni grupe koje bi se redovno sastajale i razmatrale tehnička pitanja

BEOGRAD - Izbori u Srbiji stavili su u drugi plan Kosovo i Metohiju, a razgovore između Prištine i Beograda gotovo niko i ne pominje. Dugo najavljivani i očekivani prvi susret na visokom nivou između predstavnika Beograda i Prištine trebalo je da predstavlja početak razgovora o tehničkim pitanjima, odnosno povratku raseljenih, problemu nestalih, energetici i saobraćaju.

Do susreta je došlo 14. oktobra prošle godine u sedištu austrijske vlade u Beču, uz prisustvo visokih zvaničnika UN, EU, OEBS-a, Unmika i Kontakt grupe, ali je sve ostalo na razmeni mišljenja. Ni do danas nisu formirane grupe koje bi se redovno sastajale i razmatrale tehnička pitanja, iako je to trebalo da se dogodi najkasnije u decembru. Kako će se stvari dalje odvijati pokazaće vreme.

O statusu 2005.

Razgovori o tehničkim pitanjima trebalo bi da se nastave na proleće, a oni o statusu očekuju se 2005. godine. Do tada će se i među kosovskim Albancima, odnosno njihovim političarima, mnogo toga razjasniti, tim pre što do kraja godine treba da se održe parlamentarni izbori.

U svakom slučaju, razgovori u Beču delovali su razočaravajuće na međunarodnu zajednicu, a Lari Rosin, pomoćnik američkog državnog sekretara za Evroaziju, okarakterisao je delegaciju iz Prištine kao "nekonstruktivnu".

Čini se da posle Beča međunarodna zajednica počinje da shvata duboku podeljenost koja vlada između srpske i albanske strane i, prema saznanjima "Glasa", pre nove runde razgovora, do koje bi moglo da dođe do proleća, jasno će staviti do znanja šta očekuje od obe strane, posebno od albanske, koja će morati da pristane na ozbiljne bilateralne razgovore sa Beogradom.

Na ovo je nedavno upozorio i politički analitičar iz Vašingtona Džon Zavales, koji je mišljenja da kosovski Albanci greše ako misle da će im međunarodna zajednica podariti nezavisnost bez bilateralnih razgovora sa Srbijom i Crnom Gorom.

U međuvremenu, šef Unmika Hari Holkeri nastavio je da prenosi ovlašćenja na privremene kosovske institucije, što je naljutilo kosovske Srbe čiji predstavnici, uprkos nezvaničnim najavama, nemaju nameru da napuštaju skupštinske klupe.

Lj. Staletović


vesti po rubrikama

^politika

17:15h

Započeli pregovori parlamentarnih stranaka oko formiranja koncentracione vlade

17:20h

Konstitutivna sednica republičkog parlamenta najkasnije 27. januara

17:35h

Nezvanični razgovori o budućoj koaliciji od juče imaju formalni karakter

17:40h

Evropska unija ne vrši pritisak na Srbiju

17:45h

U Mitrovici razgovarano o bezbednosti i standardima

18:00h

Sastanak kosmetskih Srba sa Holkerijem krajem nedelje

18:10h

Neizvestan nastavak razgovora između Beograda i Prištine

18:20h

Otvoreno pismo vladike Artemija svetskoj javnosti

23:15h

DS: Samo sa demokratskim strankama

23:25h

SRS: Neprihvatljiva ponuda

   


     


FastCounter by LinkExchange