[an error occurred while processing this directive]  

[an error occurred while processing this directive]  

I n t e r n e t   i z d a n j e

Utorak, 6. 1. 2004.
Sreda, 7. 1. 2004.

 
 
[an error occurred while processing this directive]

vesti dana

arhiva

vaša pisma

istorijat

redakcija

kontakt

pomoć

pišite nam


Nezvanični razgovori o budućoj koaliciji od juče imaju formalni karakter

Počeli pregovori
o formiranju vlade

BEOGRAD - Zvanični pregovori parlamentarnih stranaka vezani za zakazivanje konstitutivne sednice Narodne skupštine i za formiranje nove srpske vlade zvanično su počeli juče, iako neformalni razgovori traju već danima. Prema nekim procenama, pregovori bi mogli da budu završeni do kraja ove nedelje, posle čega bi na sednicama stranačkih organa bio zauzet zvanični stav o tome koja im je varijanta prihvatljiva.

G 17 Plus proglasio postizbornu ćutnju

Stav predstavnika G 17 Plus je da ne daju nikakve izjave dok traju pregovori. Predsednik Izvršnog odbora G 17 Plus, Goran Paunović, rekao je da se logično nameće da će ih DSS pozvati na pregovore i dodao da će biti višestrukih razgovora između četiri stranke demokratske orijentacije.
Iz koalicije SPO-NS poručuju da ih u ovom trenutku ne zanima nijedna druga kombinacija, osim one u kojoj će se naći DSS, DS, G 17 Plus i SPO-NS, kao i da je minimum koji će tražiti dogovor oko usvajanja novog ustava, formiranja demokratskih institucija države, nove diplomatije, pokretanja privrede i rasta zaposlenosti.

Jedinu zvaničnu ponudu, da podsetimo, dobila je Demokratska stranka Srbije, koju su radikali pozvali da zajedno formiraju izvršnu vlast. Za sada, iz DSS-a se ne izjašnjavaju da li su bliži koaliciji sa Šešeljevom partijom ili sa strankama tzv. demokratskog bloka. Pregovori između stranaka biće bilateralni i multilateralni, a iz njih će najverovatnije biti isključen SPS. Predsednik GO SPS, Ivica Dačić, potvrdio je da ta stranka ni od koga nije dobila poziv za razgovore. Odnos snaga u parlamentu je takav da u skoro svakoj opciji, vlada može da dobije podršku bez glasova socijalista. Jedina situacija u kojoj bi i sa njima bili vođeni pregovori je ako bi predlog DSS-a o koncentracionoj vladi naišao na podršku kod ostalih stranaka. Za sada, one se protive vladi u koju bi ušlo svih šest partija.

Nebojša Bakarec, visoki funkcioner DSS-a, kaže da su za tu stranku sve ponuđene opcije za formiranje vlade "podjednako ravnopravne" i da su moguća i iznenađenja. Prema njegovim rečima, kakav god da bude budući vladajući savez, koalicioni sporazum iza kojeg bi stala DSS, mora da, između ostalog, sadrži stavke kao što su novi republički ustav, donošenje paketa antikorupcijskih zakona, novi poslovnik Narodne skupštine i novi izborni zakon.

I Lista za Sandžak hoće u vladu

Dve stranke članice koalicije Lista za Sandžak, koje su postale parlamentarne stranke kroz DS, zainteresovane su za učešće u budućoj vladi, izjavio je juče funkcioner koalicije Esad Džudžević.
- Prvenstveno smo zainteresovani za razgovore sa DS, ali hoćemo da razgovaramo sa svim partijama iz demokratskog bloka - rekao je Džudžević na konferenciji za novinare.

- Smatramo da bi koncentraciona vlada bila dobro rešenje. Ona bi bila vremenski oročena i trebalo bi da obavi neke urgentne poslove. Da bismo dobili takvu vladu, sve stranke morale bi da se liše dela svojih interesa i sujete. Svi treba nešto da žrtvujemo, ako će to biti najbolje za narod - smatra Bakarec.

Demokratska stranka je dobila nekoliko neformalnih poziva za razgovore o budućoj vladi, ali zvaničnih poziva još nema. Potpredsednik DS Zoran Živković rekao je da postoji stav da ta partija ne treba da ulazi u novu vladu zbog toga što su sve stranke svoje predizborne kampanje posvetile najgorim kritikama na njen račun, ali da će konačnu odluku doneti Glavni odbor stranke, 11. januara. DS je za sada, prema njegovim rečima, za to da podrži manjinsku vladu demokratskih snaga, ali je ipak postavio pitanje koliko je moguće nastaviti reforme u Srbiji bez DS.

J. Mitić


vesti po rubrikama

^politika

17:15h

Započeli pregovori parlamentarnih stranaka oko formiranja koncentracione vlade

17:20h

Konstitutivna sednica republičkog parlamenta najkasnije 27. januara

17:35h

Nezvanični razgovori o budućoj koaliciji od juče imaju formalni karakter

17:40h

Evropska unija ne vrši pritisak na Srbiju

17:45h

U Mitrovici razgovarano o bezbednosti i standardima

18:00h

Sastanak kosmetskih Srba sa Holkerijem krajem nedelje

18:10h

Neizvestan nastavak razgovora između Beograda i Prištine

18:20h

Otvoreno pismo vladike Artemija svetskoj javnosti

23:15h

DS: Samo sa demokratskim strankama

23:25h

SRS: Neprihvatljiva ponuda

   


     


FastCounter by LinkExchange