[an error occurred while processing this directive]  

[an error occurred while processing this directive]  

I n t e r n e t   i z d a n j e

Utorak, 6. 1. 2004.
Sreda, 7. 1. 2004.

 
 
[an error occurred while processing this directive]

vesti dana

arhiva

vaša pisma

istorijat

redakcija

kontakt

pomoć

pišite nam


Započeli pregovori parlamentarnih stranaka oko formiranja koncentracione vlade

Do novog ustava preko
koncentracione vlade

Lider DSS Vojislav Koštunica kaže da postoji mogućnost i novih izbora ukoliko razgovori ne uspeju, ali to ne bi bilo dobro

BEOGRAD - Demokratska stranka Srbije započela je juče pregovore sa parlamentranim strankama oko formiranja koncentracione vlade. DSS će, kako je izjavio njen lider Vojislav Koštunica, prvo razgovarati sa predstavnicima G 17 plus. Koštunica očekuje da će se razgovori sa svim strankama završiti dan posle Božića, kako bi Glavni odbor njegove stranke krajem ove ili početkom sledeće nedelje mogao da raspravlja o rezultatima tih pregovora.

- Prioritet koncentracione vlade u koju bi ušli predstavnici svih parlamentarnih stranaka trebalo bi da bude novi ustav Srbije - naglasio je Koštunica na jučerašnjoj konfrenciji za novinare, dodajući da je koncentraciona vlada jedno od najjednostavnijih rešenja da se dođe do novog ustava .
- Ako nije moguće naći dogovor za formiranje takve vlade, pristupiće se formiranju nekakve druge, a konsenzus o novom ustavu mora da bude postignut u Skupštini Srbije - istakao je on, ne isključujući ni mogućnost novih parlamentarnih izbora.

Izbori na jesen
Košunica kaže da bi izbori za predsednika Srbije trebalo da budu održani dva meseca od konstituisanja nove Skupštine, kako predviđa Ustav Srbije, ali prema njegovim rečima, celishodnije je da se ti izbori održe na jesen, posle donošenja novog ustava zemlje, zajedno sa opštinskim i pokrajinskim izborima. Koštunica je ocenio da je Srbija upala u "besporedak i pravni haos" i da je teško sada izaći iz njega.

Nema podela
Na novinarsko pitanje da postoje podele unutar Demokratske stranke Srbije zbog različitih gledišta oko formiranja nove vlade, Koštunica je kratko odgovorio:" Nije tačno".

Koštunica je naveo da je najvažnije pitanje da li će Srbija za koji mesec dobiti ustav.
- Ukoliko se pokaže da ni Skupština ne može da donese novi ustav to je onda pokazatelj nemoći i znak da se nalazimo u dubokoj krizi, mnogo dubljoj nego što se misli. To bi bio poraz svih - rekao je on.

Lider DSS je naglasio da će prilikom razgovora sa predstavnicima parlamentarnih stranaka insistirati ne samo na rešenju oko formiranja koncentracione vlade već i na pitanjima kako doći do valjanih izbornih zakona, poslovnika koji Skupštinu treba da učini radnim telom… On je naveo da treba usaglasiti stavove o državnoj zajednici SCG, statusu Kosova i Metohije i saradnji sa Haškim tribunalom.

On smatra da su ovi izbori onemogućili da nacionalne manjine po uobičajenim standardima budu predstavljene u parlamentu, što može doprineti nestabilnosti u Srbiji, napominjući da je DSS na to upozoravala i pre izbora. On nije hteo da komentariše spekulacije u javnosti oko različitih mogućnosti za formiranje vlade, uz obrazloženje da se određene odluke mogu doneti tek kada razgovori započnu. Koštunica je odbacio sve kritike na račune koncentracione vlade koje su se pojavile u javnosti.

D. Gavrilović


vesti po rubrikama

^politika

17:15h

Započeli pregovori parlamentarnih stranaka oko formiranja koncentracione vlade

17:20h

Konstitutivna sednica republičkog parlamenta najkasnije 27. januara

17:35h

Nezvanični razgovori o budućoj koaliciji od juče imaju formalni karakter

17:40h

Evropska unija ne vrši pritisak na Srbiju

17:45h

U Mitrovici razgovarano o bezbednosti i standardima

18:00h

Sastanak kosmetskih Srba sa Holkerijem krajem nedelje

18:10h

Neizvestan nastavak razgovora između Beograda i Prištine

18:20h

Otvoreno pismo vladike Artemija svetskoj javnosti

23:15h

DS: Samo sa demokratskim strankama

23:25h

SRS: Neprihvatljiva ponuda

   


     


FastCounter by LinkExchange