[an error occurred while processing this directive]  

[an error occurred while processing this directive]  

I n t e r n e t   i z d a n j e

Ponedeljak, 5. 1. 2004.

 
 
[an error occurred while processing this directive]

vesti dana

arhiva

vaša pisma

istorijat

redakcija

kontakt

pomoć

pišite nam


Pijanistkinja Biljana Gorunović, posle povratka na koncertne podijume

Izneću klavir na ulicu

Uskoro gostovanje u Oslu. U svakoj drugoj zemlji bi moju rusku školu više cenili!

Sve tajne pijanističkog umeća Biljana Gorunović je naučila kod Larise Mohelj, a potom i kod Gleba Akselroda, na čuvenom Konzervatorijumu "Čajkovski", u nekadašnjem Sovjetskom Savezu. Vršnjakinja Ivana Tasovca, sadašnjeg direktora Beogradske filharmonije, koji se u isto vreme s njom školovao u Moskvi, Gorunovićeva je pripadala onoj generaciji koja je kroz svet hodala hitro grabeći nova znanja. A to čudo od muzike koju ima u prstima nismo bili u prilici da čujemo skoro četiri godine, jer Biljana je u međuvremenu postala mama, posvetila se pedagogiji na Akademiji u Novom Sadu i poželela da se privremeno odmori od scene.

Krajem novembra se ponovo vratila na koncertni podijum zahvaljujući dobrom sluhu direktorke "Jugokoncerta" i to sa ruskim repertoarom, a u roku od četiri dana održala je i drugi koncert sa Simfonijskim orkestrom RTS-a pod upravom Stanka Jovanovića.

- Prvi put sam sada nastupala sa Stankom i bila sam oduševljena našom saradnjom, ne zato što mi je vršnjak, već zbog njegove zdrave energije! Izvodili smo Mocarta. A na drugom koncertu mi je gošća bila primadona beogradske Opere Jelena Vlahović. Neki su me hvalili što sam se posle pauze vratila u javnost s dva velika koncerta u roku od četiri dana, a drugi su mi zamerali. Mislim da je to, ipak, bio pravi potez. Ako kvalitetno svirate, nije važno koliko često nastupate!

Mladost u Rusiji

Kad dođe period da moram da radim i ono što ne treba, pomislim - Zašto sam napravila grešku da se vratim ovde? Ali, to što sam jedanaest godina provela u Rusiji, to je moja sreća, i meni i mom ocu koji je smogao snage da devojčurka od 16 godina pošalje u svet. Zahvalna sam sudbini što mi je poslala Larisu. Nikad nisam zažalila zbog toga što sam mladost provela u Rusiji.

Kako Vi gledate na ovu svoju pauzu?
- Eto, u tom periodu sam predavala na Akademiji u Novom Sadu, imam svoju klasu, docent sam, predajem i metodiku nastave klavira. Pauza je nastala slučajno, a i želela sam da sa malim Milutinom provodim što više vremena. Ali, ono što se namerno dešava u ovom periodu - to je neka milost ili nemilost naših koncertnih kuća! Kad se ovde predstavite svima da živite i radite u inostranstvu onda vas više cene. Kao da je to prestiž! U situaciji sam da objašnjavam: "Znate, ja živim ovde!" U tom nekom revoltu da mi možda onemoguće da nastupam rekla sam: "Izneću klavir na ulicu i sviraću! Ne mogu me zaustaviti!"

Šta dalje, da li treba razmišljati o inostranstvu?
- Izaći iz zemlje? Nemam menadžera. To što dobro sviram treba sačuvati, ali naći vreme i za promovisanje istog. Moju rusku školu bi u bilo kojoj drugoj zemlji više cenili. Ali sama sam odlučila da se vratim u domovinu i nosim isti krst kao i ostali. Sada pravim planove o muziciranju sa velikim ansamblima, svirala sam i u unutrašnjosti. Volela bih da program s ruskom muzikom snimim na kompakt disk, a krajem januara 2004. putujem u Oslo, gde ću se predstaviti zahvaljujući angažovanju Vide Ognjenović, naše ambasadorke.

B. Lijeskić


vesti po rubrikama

^kultura

16:20h

Uz decembarsku izložbu Gorana Kosanovića u Galeriji "Zvono": Grad ljubavi

16:29h

Pijanistkinja Biljana Gorunović, posle povratka na koncertne podijume

16:37h

Nagrade američkog Nacionalnog udruženja kritičara

16:45h

Triler Marte Grajms "Trezni Moris"

16:53h

Treći tom sage "Prvi čovek Rima" Kolin Mekalou

17:01h

Humoristički list "Ošišani jež" slavi 69. rođendan

 


     


FastCounter by LinkExchange