[an error occurred while processing this directive]  

[an error occurred while processing this directive]  

I n t e r n e t   i z d a n j e

Nedelja, 4. 1. 2004.

 
 
[an error occurred while processing this directive]

vesti dana

arhiva

vaša pisma

istorijat

redakcija

kontakt

pomoć

pišite nam


Zipi Čipi ulazi u istoriju kroz zadnja vrata

Rođeni gubitnik

Priča o trkačkom konju koji nije pobedio u gotovo stotinu trka.

Olimpijska krilatica "Brže, bolje, jače" moto je svih sportista. Pobede i rekordi njihov su cilj, a oni koji dođu do njega postaju heroji i idoli mnogih običnih smrtnika. Ali, među sportistima ima i anti-heroja, odnosno onih koji su postali poznati sledeći jednu drugu krilaticu, onu Kubertenovu - "Važno je učestvovati…", uz amandman "… a još važnije je ubedljivo gubiti".

Sećate li se Edija Edvardsa, prvog i jedinog Britanca koji se sredinom osamdesetih takmičio u ski-skokovima? Dok su ostali takmičari sa lakoćom leteli na daljine od gotovo 200 metara, Edi "Orao" - kako ga je nazvala štampa i upamtila svetska javnost - padao je već posle 60-70 metara, a svaki njegov skok bio je bezbednosni rizik ne samo po njega, već i po publiku koja se nalazila ispod skakaonice.

Noviji anti-heroj je Erik Musambani, mladić iz Ekvatirojalne Gvineje, koji je na poslednjim Olimpijskim igrama u Sidneju učestvovao u plivačkom takmičenju na 100 metara i - zamalo se nije udavio. Njegov stil plivanja bi se najbliže mogao opisati kao kereći, što i nije čudo, jer je počeo da pliva tek dva meseca uoči igara. Da su bili prosečni sportisti, ni Edija, ni Erika niko se ne bi ni sećao. Ovako, kao ubedljivo najgori, gotovo su ušli u sportsku istoriju.

Verovatno ste već pomislili da ova priča nema veze sa konjima (mada oni plivaju stilom sličnim Musambanijevom). Ipak, prevarili ste se. I punokrvni galoperi imaju svog anti-heroja. Među mnogim lošim trkačima, jedan je ubedljivo najgori.

Problem u glavi

Zaradio 30.000 dolara

U celoj karijeri Zipi Čipi je u trkama zaradio 30.000 dolara. Devet puta je bio nadomak pobede, ali je završavao na drugom mestu, dok je dvanaest puta bio trećeplasiran.

Zipi Čipi je trkački konj - mada bi se mnogi usprotivili takvoj definiciji ovog četvoronošca - sa najdužim nizom trka bez pobeda u dugoj istoriji galopskog sporta u Sjedinjenim Državama. U deset godina dugoj karijeri, Zipi Čipi nije dobio ni jednu jedinu trku! A izgubio ih je ukupno devedesetosam.
- Svaki put kad ga upitam "U čemu je problem?", on ne odgovara, šali se njegov vlasnik i trener Feliks Monserat.

Njegov problem definitivno nije u krvi. Zipi Čipi je unuk najboljeg pastuva svih vremena i pobednika "Kentaki Derbija" 1964. godine, Nordern Dansera. Ali, krv šampiona nije mu mnogo pomogla, jer njegov najveći problem leži tačno između njegovih ušiju. Zipi jednostavno nije stvoren da bi se takmičio i pobeđivao. On je zadovoljan, opušten i trči koliko mu se trči i kada mu se trči.

Trčati devedesetosam puta i ne pobediti baš ni jednom nije baš lako. Ali, Zipi Čipi kao da je pronašao recept. Jednom izgubi trku u finišu, drugi put samo odustane u toku trke, nekad kasno iskoči iz start-mašine, a ponekad uopšte i ne izađe iz nje. Ipak, najčešće je jednostavno suviše spor.

I čovek brži od njega

Ako bismo uzeli u obzir i nezvanične trke, Zipi Čipi je ipak uspeo da pobedi. Ali - u trci protiv čoveka! Posle osamdeset i šestog poraza od pripadnika svoje vrste, Zipi Čipi je dobio priliku da se oproba protiv dvonožnog protivnika. Međutim, i igrač lokalnog nižerazrednog bejzbol kluba je, u trci na 40 jardi (oko 35 metara), bio suviše brz za Zipi Čipija. Zlobnici su govorili da bi bila druga priča da je i čovek morao da nosi jahača na sebi. Tek je u revanšu, na 10 jardi dužoj stazi, Zipi Čipi uspeo da prvi put u karijeri kao pobednik prođe kroz cilj. I majstoricu serijala, koji su Amerikanci pompezno i podsmešljivo nazvali "Čovek protiv zveri", Zipi Čipi je rešio u svoju korist. Naš junak trčao je i revijalne trke protiv kasača-pasgera, takođe sa promenljivim uspehom - po jedna pobeda i poraz.

Pedesetosmogodišnji Feliks Monserat kupio ga je pre osam godina. Tačnije, za njega je trampio Fordov kombi. Pošto je već bio u njegovoj štali, Monserat je tačno znao u šta se upustio, ali se nije pokajao, mada, priznaje, Zipi Čipi zna i da ugrize ako je ustao na levu nogu. Ipak, on kaže da jednostavno voli tog konja.

Kada biste imali tri sina i kada bi dvojica bili advokati, a treći samo obični prodavac, ne verujem da biste tog poslednjeg izbacili iz kuće zbog toga.

Nije najgori

Sa svojih devedesetosam uzastopnih poraza, Zipi Čipi ipak nema najgori skor na svetu. Njegov engleski "rival" Kviksol Korzet je od 1990-2001. godine sakupio ravno stotinu poraza. Neslavni svetski rekorder ipak je australijski Uroen, koji od 1976-1983. godine nije pobedio u 124 trke.

Zbog svoje nezgodne naravi (jednom je čak pokušao da ugrize drugog konja pri prolasku kroz cilj) i navike da ne iskače iz start-mašine, Zipi Čipiju su zabranjeni nastupi na lokalnom hipodromu Fingers Lejk u Farmingtonu kraj Njujorka. Zvaničnici hipodroma priznaju da zaštita kladilaca nije jedini razlog za ovu suspenziju. Činjenica da je jedan gubitnik poput Zipi Čipija postao kultna figura nikako ne odgovara imidžu ovog sporta. Njihov primer sledilo je još nekoliko trkališta, pa je vlasniku i treneru sve teže da nađe mesto na kome bi Zipi Čipi mogao da trči.

Gde sad u penziju?

Iako će sledeće godine Zipi Čipi napuniti trinaest leta, Monserat ne namerava da ga povuče sa staze. On još uvek veruje da će njegov ljubimac jednom uspeti da pobedi. Poslednji start u septembru daje mu dodatnu nadu. Tada je Zipi Čipi izgubio u poslednjim metrima, mada je vodio od starta i imao pet dužina prednosti tokom trke. Posle cilja, jahač trećeplasiranog grla uložio je protest protiv pobednika. Sudije ipak nisu distancirale prvoplasiranog, te je Zipi ponovo ostao kratkih rukava. Možda je u tih pet minuta sudijskog većanja Zipi Čipi bio bliže pobedi nego ikada pre.

Zaista sam mislio da će pobediti, kaže Monserat. Srećan sam, jer je jako dobro trčao. Kada konj tako trči jasno je da želi da pobedi. Zar sada da ga zaustavim?

Videvši da je konj željan trčanja, Monserat je ga je odmah upisao u trku za sledeći vikend, ali je trkački dan bio otkazan zbog kiše.
Zipi Čipi se zahvaljujući ljubavi svog vlasnika može nadati lepoj i sigurnoj starosti. Feliks Monserat dovoljno voli večitog gubitnika.
Čak i da nikada ne pobedi, Zipi Čipi će ostati da živi kod nas. On ne mora da se plaši da će završiti na klanici.

R. Grujić


vesti po rubrikama

^hipodrom

15:26h

Zipi Čipi ulazi u istoriju kroz zadnja vrata

15:32h

U štale "Sport lajn" i "Hiko" stigle prinove

15:40h

Jubilarna deseta dodela nagrada emisije "Konji ponovo jure"     


FastCounter by LinkExchange