[an error occurred while processing this directive]  

[an error occurred while processing this directive]  

I n t e r n e t   i z d a n j e

Nedelja, 4. 1. 2004.

 
 
[an error occurred while processing this directive]

vesti dana

arhiva

vaša pisma

istorijat

redakcija

kontakt

pomoć

pišite nam


Kako je nastalo Udruženje poslovnih žena na Kosmetu?

Ženska oaza života

Udruženje poslovnih žena je pokretačka snaga za sve žene koje žele da uzmu sudbinu u svoje ruke. To može omogućiti povratak na Kosovo, zaposlenje, egzistenciju, život

Da sa Kosova i Metohije ne moraju da stižu samo loše vesti uverili smo se ovih dana boraveći u Lapljem Selu, jednoj od srpskih enklava u blizini Prištine. Žene su shvatile da mogu da se na svoj način organizuju i finansijski pomognu sebi i svojoj porodici na najbolji način. Inače, položaj žene, naročito na selu, i u ranijem periodu a i sada, bio je podređen u svakom smislu, tako da je formiranjem Udruženja poslovnih žena okrenut neki novi list i rezultati su očigledni.

Predsednik Udruženja, Gordana Đorić, priča šta i kako ih je podstaklo da se, u zaista teškim kosmetskim vremenima, odluče na ovaj korak:
- Dovoljno se zna o onome šta se od 1999. godine dešavalo na ovim prostorima i u kojoj situaciji su se našli Srbi. Zato smo, ja i još nekoliko žena koje su me podržale, formirale Udruženje poslovnih žena Kosova i Metohije. Zbog svih okolnosti, osećaja neke bezizlaznosti, došle smo na ideju da treba nešto same da uradimo, da se udružimo i da nam to pruži nadu za budućnost na ovim prostorima. Razmatrale smo mogućnosti kako da započnemo neki manji biznis, kako da dođemo do donatora i agencije koje će nas finansirati i naučiti kako da poslujemo.

Prodaja ručnih radova

Letos je ovo udruženje imalo prezentaciju ručnih radova žena koje se time bave.
- U okviru Udruženja imamo žena koje se bave ručnim radovima, kaže Gordana Đorić. Letos smo imali prodajnu izložbu u francuskom kampu, gde su naše članice imale priliku da prezentuju sva ona bogatstva ručnih radova. Bilo je i prodaje a i novih narudžbina. Nadamo se da će ovi, za sada skromni, rezultati podstaći sve nas da istrajemo i da naš ostanak bude vezan za ekonomski prosperitet, a ne za neku priču od koje ne može da se živi.

Za godinu dana rada urađeno je dosta toga, i sami smo se na licu mesta uverili. Udruženje veoma aktivno funkcioniše.
Programi kojima smo konkurisali već funkcionišu, objašnjava gospođa Đorić.

Naše Udruženje ima do sada 170 članova, koji su podneli 10 odsto programa, a od toga 30 odsto je već zaživelo. Programi su različiti - od radionice kolača do tova junadi, šivenja posteljine, taksi službe. Naše žene mogu sve. Jedna od njih je, recimo, nasledila stolarsku radionicu, pa sada sa sinom, uz ovaj program, nastavlja da radi i širi posao. Neki programi, moram s ponosom da kažem, već rade punom parom, jer su i angažovali određeni broj radnika.

Podnose se programi uslužne delatnosti, zatim vođenje knjigovodstva i drugo. Ovih dana treba da realizujemo program šivenja posteljina. Mi imamo članice koje nisu u mogućnosti da same započnu neki posao a to žele. Došli smo, tako, zajedno na ideju i konkurisali za ovaj program šivenja posteljina, koji može da zaposli 25 radnica i da na ovaj način same kreiraju svoju budućnost. Mora se priznati da to nije mala stvar, naročito ovde gde su uslovi katastrofalni, gde nema struje, gde nema vode, gde nema slobodnog kretanja. U tom smislu imamo odličnu saradnju

sa Američkom međunarodnom asocijacijom za razvoj, čiji saradnici preko KBS (Podrška kosovskom biznisu) dolaze u naše Udruženje i drže treninge iz oblasti računovodstva, marketinga, organizuju skupove, povezuju sve regione bivše Jugoslavije. Mi smo već učestvovali na nekoliko takvih skupova, bili smo u Makedoniji, u Prištini u "Grand" hotelu, gde su došli privrednici iz Srbije, Slovenije, Makedonije. Organizovali smo i kurs engleskog jezika i informatike, jer je ovde nemoguće raditi bez toga.

Da li ovo Udruženje poslovnih žena, s obzirom na to da radi u srpskoj enklavi, otvara vrata i drugim nacionalnostima?
- U Udruženju su žene, uglavnom, srpske nacionalnosti, ali ima i drugih, sami ste se uverili da su dolazile žene muslimanske, turske i romske nacionalnosti. Mi smo otvorene za sve. Naš poziv je upućen svima jer biznis, zna se, nema granica, a ko će naći svoj interes to zavisi od pojedinca.

Kakva je vaša saradnja sa međunarodnom zajednicom na ovim prostorima. Kolika je i da li postoji podrška iz Srbije?
- Naše Udruženje je neka pokretačka snaga za sve ove žene koje žele da uzmu svoju sudbinu u svoje ruke. Mi imamo odličnu saradnju sa Kforom, koji je za godinu dana našeg rada našao donatore za finansiranje 90 odsto programa, takođe imamo dobre odnose sa IOM-om, koji nam daje kredite. Radi se o sredstvima gde je 60 odsto bespovratnih kredita, a 40 odsto je kredit bez kamate. IOM, inače, daje kredite od 2.000 do 10.000 evra. Što se tiče pomoći naše države, ona je nikakva. Na sve načine smo pokušali da stupimo u kontakt sa Fondom za razvoj i Koordinacionim centrom, sa načelnikom Kosovskog okruga

i drugim ministarstvima kako bi našli načina da nas isfinansiraju. Bez ekonomskog razvoja mi ne možemo ni da razgovaramo o našem opstanku i ostanku. Ako ekonomski ojačamo omogućićemo i povratak drugih, jer to znači zaposlenje, to znači egzistenciju, znači život. Moramo da nađemo načina da preživimo, smatramo da je preduzetništvo, ovako kako mi pokušavamo, jedan od tih načina. Činjenica je da nam niko iz Srbije nije pomogao, a pokušavali smo na sve moguće načine i preko Privredne komore i drugih.

S obzirom na ograničeno kretanje, da li je moguće obezbediti plasman proizvoda, jer bez toga je besmisleno uopšte pričati o biznisu?
- Ne bismo ni krenuli s tim programom ako nismo sigurni da možemo te proizvode da plasiramo. U našem udruženju imamo članice svih profila, ekonomiste, pravnike, stručnih i u marketinškom delu ne samo za ovo područje, već i dalje za Srbiju, Makedoniju, Bugarsku, a kasnije ko zna. Nama je važno da počnemo, da imamo neke podsticajne rezultate i veru da ćemo uspeti.

Vama je dao podršku i general Kfora Fabio Mini, koji je pre odlaska posetio Udruženje?
- Zaista je došao na naš poziv i dao nam je podršku. Mi znamo da je pomoć svima potrebna - i zdravstvu, i školstvu, i deci. Pomoć je pružena Ekonomskoj školi, kojoj je obezbeđeno sedam računara i četiri kontejnera za smeštaj odeljenja za hendikepiranu decu. Do tada su ova deca bila u običnim odeljenjima, a zna se da je njima neophodna posebna vrsta obrazovanja. Sada imaju svoj prostor za rad. Gospodin Mini je tada obećao da će dovesti italijanske preduzetnike da budu naši gosti i da se dogovorimo o nekoj saradnji. Nažalost, do danas niko nas nije kontaktirao.

Tekst i foto:

Guljšen Reufi - Prlinčević


vesti po rubrikama

^tema

17:10h

Kako je nastalo Udruženje poslovnih žena na Kosmetu?

17:25h

SRS: Geneza uspeha i apsurda

   


     


FastCounter by LinkExchange