[an error occurred while processing this directive]  

[an error occurred while processing this directive]  

I n t e r n e t   i z d a n j e

Nedelja, 4. 1. 2004.

 
 
[an error occurred while processing this directive]

vesti dana

arhiva

vaša pisma

istorijat

redakcija

kontakt

pomoć

pišite nam


Ekskluzivno: Kurt Valdhajm u svetlu dokumenata cia (10)

I jugoslovenska
vlada krila istinu

Od Komiteta je tražen odgovor na tri osnovna pitanja

Ovo ljubazno pismo kongresmena Stivena Solarca je izuzetno razorno, jer korišćenjem činjenica i logičnim razmišljanjem u seriji pitanja Solarc dokazuje skrivanje istine, sada ne samo u CIA, već i u jugoslovenskoj vladi.

Zapravo sada može sa sigurnošću da se kaže, prateći strogo poverljiva državna dokumenta SSIP, Predsedništva SFRJ i Vlade Jugoslavije, da je Jugoslavija bila ključni faktor ne samo u skrivanju istine već što ćemo kasnije obelodaniti u strogo poverljivoj dokumentaciji kako je u jednoj neverovatnoj obaveštajnoj operaciji, pravljenjem državnog falsifikata spasen Kurt Valdhajm.

Dikretor CIA je tačno posle mesec dana odgovorio na pismo kongresmena Solarca. Preko svog direktora za kongresne poslove Džona L.Helgersona poslao je odgovore na sve navode Solarca.

Dragi gospodine Solarc,
Direktor je tražio da odgovorim na vaše pismo od 03. 5. 1988. u kome ste izrazili vašu brigu za onim što poseduje Centralna obaveštajna agencija o Kurtu Valhajmu, kao i naše prethodne odgovore na vaše traženje.

Tri Nemca - Kurta

Ova agencija pretresla je Berlinski dokumentacioni centar 1972. godine kada su početne optužbe protiv Kurta Valdhajma o njegovoj povezanosti s nacistima izašle na površinu u Ujedinjenim nacijama.

Ova potraga otkrila je tri Nemca sa imenom Kurt Valdhajm sa različitim datumima i mestima rođenja, koji su bili identifikovani kao članovi različitih nacističkih organizacija. Zasnovane na raspoloživim informacijama nema i nastavlja da bude, nema dokaza da je bilo ko od ovih pojedinaca nekadašnji generalni sekretar UN Austrijanac.

WAST sistem dosijea u Zapadnom Berlinu nije bio proveren kada smo pripremali odgovor na vaše raspitivanje 1980. godine. Normalno, mi ne proširujemo istragu dosijea tako da ona uključuje ono što poseduje i čega ima u dosijeima stranih arhiva, kao što je WAST, o pojedincima od operativnog interesa pod krivičnom istragom. Generalno ova Agencija nije organizacija odgovorna za svetsku potragu za pojedincima koji su bili optuženi za kriminalne aktivnosti za vreme nacističke ere.

U vezi vašeg pitanja koje se odnosi na činjenicu da ga Jugoslavija sumnjiči za ubistvo, ova Agencija nema informaciju o toj stvari.
Mi nismo u mogućnosti da omogućimo informaciju na vaše pitanje o ispitivanju gospodina Valhajma od američke obaveštajne službe 1945. godine. Operativni dosijei OSS bili su vraćeni Nacionalnom arhivu. Možda biste želeli da kontaktirate gospodina Džona Tejlora, koji čuva OSS arhivu na 523-3340 koji će možda biti u mogućnosti da vas snabde sa informacijom koju tražite o Kurtu Valdhajmu. Moja druga sugestija bila bi da kontaktirate Armijski centar vojne istorije da biste ustanovili da li su arhivi o ispitivanjima iz 1945. godine još uvek na raspolaganju.

U vezi pitanja o Kurtu Valdhajmu i Vočlisti državnog tužioca, proverili smo sa Kancelarijom za specijalna istraživanja u Ministarstvu pravde da bi ustanovili da li je CIA bila umešana u dodavanje gospodina Valdhajma ovoj listi. Posle diskusije sa direktorom te kancelarije mi nismo pronašli ništa što bi sugerisalo umešanost Agencije u slučaju Valdhajm.

Jako mi je žao ako su naši odgovori o gospodinu Valdhajmu prouzrokovali konfuziju ja se nadam da dodatni odgovori mogu da odgovore vašoj zabrinutosti.

Ovakav odgovor CIA kongresmenu Solarcu po načinu i tonu zaista ne može drugačije da se okarakteriše nego kao ravno, glatko odbijanje. Uostalom, svaki stranac kad želi da ode u SAD i dobije vizu, mora da popuni klasični formular, tipski, u kome jasno piše i na koji se traži odgovor na pitanje - da li ste bili povezani sa nacističkom ili nekom drugom kriminalnom organizacijom, uz upozorenje da je tačan odgovor obaveza. Jasno je, dakle, da Kurt Valdhajm nikada ne bi ni mogao da uđe u SAD posle rata, a kamo li da postane generalni sekretar UN.

U tom svetlu odgovor CIA kongresmenu Solarcu zaista je zbunjujući, diplomatski rečeno. Istovremeno, to je trenutak kada je vladina Agencija, čija je dužnost da olakša posao i, pre svega, snabde informacijama članove vlade i Kongresa koji na to imaju zakonsko pravo i obavezu, postala uzrok problema. Jednostavno, teško je bilo koga ubediti u suprotno, sem u osnovno da je posao CIA i dužnost da mora da ima tako važnu informaciju o generalnom sekretaru UN. Štaviše, tačno je i istina da se takva informacija i dokument već nalazio u njegovom posedu i arhivi.

Časnom g. Kejsiju

Li H. Hemilton, ugledni dugogodišnji predsedavajući Stalnog komiteta Predstavničkog doma Kongresa SAD, zaduženog za nadzor Obaveštajne službe, potpisao je pismo adresirano lično direktoru Centralne obaveštajne agencije, časnom Vilijamu J. Kejsiju.

Dragi gospodine Kejsi,
Stalni Komitet za nadzor Obaveštajne službe bio je upitan da proveri navode da je Kurt Valdhajm, nekadašnji Generalni sekretar Ujedinjenih nacija bio povezan sa radnim zločinima protiv Jevreja, Srba i Cigana u Hrvatskoj za vreme Drugog svetskog rata.

Komitet je video navode sa ovakvim sadržajem u novinskim izveštajima ali nema znanja da li su ove optužbe tačne. Prema tome, tražim da dostavite Komitetu odgovor na sledeća tri pitanja:

Da li Obaveštajna zajednica ima bilo kakvu informaciju koja se odnosi na optužbe protiv gospodina Valdhajma?
Da li je Obaveštajna zajednica ikad primila zahtev od bilo kog odeljenja ili agencije Vlade Sjedinjenih Država u kome se traži ifnoramcija o gospodinu Valdhajmu pre njegovog izbora na mestu Generalnog sekretara UN?

Da li je Obaveštajna zajednica ikada omogućila bilo kakvu inforamciju u vezi gospodina Valdhajma bilo kom odeljenju ili agenciji SAD u vezi gospodina Valdhajma?

Piše: Danko R. Vasović
Sutra: Važan žig CIA izuzeci


vesti po rubrikama

^feljton

17:08h

Ekskluzivno: Kurt Valdhajm u svetlu dokumenata cia (10)

17:16h

Crveni uragan nad Beogradom 1944 - 1945. (40)

   


     


FastCounter by LinkExchange