[an error occurred while processing this directive]  

[an error occurred while processing this directive]  

I n t e r n e t   i z d a n j e

Nedelja, 4. 1. 2004.

 
 
[an error occurred while processing this directive]

vesti dana

arhiva

vaša pisma

istorijat

redakcija

kontakt

pomoć

pišite nam


Međunarodni tribunal zainteresovan da ispita dva policijska funkcionera

Novogodišnje čestitke iz Haga

Bivši pomoćnik ministra unutrašnjih poslova Marijan Benko i bivši komandant Antiterorističke jedinice Lučko, a sada komandant Interventne policije Josip Turkalj pozvani na informativni razgovor

ZAGREB (Tanjug) - Haški sud uručio je pozive dvojici svojevremenih policijskih funkcionera na informativni razgovor u vezi s vojnim akcijama Hrvatske od 1993. do 1995.

Pozive su primili bivši pomoćnik ministra unutrašnjih poslova za kriminalističku policiju Marijan Benko koji je penzionisan 1998. godine i bivši komandant Antiterorostičke jedinice Lučko, a sada komandant Interventne policije Josip Turkalj.

Stradanja Srba

Za operaciju Medački džep 1993. kada je u 15 sela oko Gospića ubijeno 100 srpskih civila i zarobljenih vojnika, a nekoliko stotina kuća srušeno tek se vodi istraga, ali ona napreduje vrlo sporo. U vojnoj-policijskoj operaciji Oluja u leto 1995. ubijeno je oko 700 civila i neutvrđen broj zarobljenika, dok je preko 20.000 kuća uništeno.

Pozivi tim policijskih funkcionera, od kojih je jedan sada u penziji, uručeni su putem Ureda za saradnju s Haškim sudom hrvatske vlade, oni se tretiraju kao svedoci, a istražitelji tužilaštva će sa njima razgovarati tokom februara u Zagrebu.

Njih dvojica će tokom februara s haškim istražiteljima da rasvetle period od 1993. do 1995. (operacije Medački džep i Oluja), odnosno učešća snaga ministarstva unutrašnjih poslova, pre svega Specijalne policije.

Benko je u to vreme kao pomoćnik ministra za kriminalističku policiju, trebao da bude upućen u eventualna kršenja zakona na područjima koja su osvojile hrvatske oružane snage. Turkalj je naredbe komandanta tadašnjeg Sektora specijalne policije i načelnika štaba prosleđivao komandnom kadru jedinica Specijalne policije i ATJ Lučko, odnosno obavljao je administrativni deo posla.


vesti po rubrikama

^balkan

16:23h

Međunarodni tribunal zainteresovan da ispita dva policijska funkcionera

16:30h

Bugarska preuzima predsedavanje OEBS-om

16:39h

Slovenija: Protest zbog odluke da se neupisani građani evidentiraju

16:47h

Busek: Mogućnost prijema u EU važna za zemlje Balkana

   


     


FastCounter by LinkExchange