[an error occurred while processing this directive]  

[an error occurred while processing this directive]  

I n t e r n e t   i z d a n j e

Nedelja, 14. 12. 2003.

 
 
[an error occurred while processing this directive]

vesti dana

arhiva

vaša pisma

istorijat

redakcija

kontakt

pomoć

pišite nam


Koordinator Foruma za etničke odnose Dušan Janjić

Cenzus od pet odsto
diskriminatorski

Vinovnici toga su na listama "Zajedno za toleranciju" i DS

NIŠ - Zakonski cenzus od pet odsto za ulazak u srpski parlament je diskriminatorski, a paradoks je da podjednaku odgovornost snosi i većina i manjina. A vinovnici takve greške se nalaze na listi "Zajedno za toleranciju" i listi Demokratske stranke, rekao je koordinator Foruma za etničke odnose Dušan Janjić, otvarajući juče u Nišu dvodnevni okrugli sto o demokratskoj manjinskoj politici.

On je upozorio da nakon predstojećih vanrednih parlamentarnih izbora Srbija može biti izložena žestokoj kritici jer nije obezbedila minimum učešća manjina u vlasti. A to je, po ocenama Janjića, tipičan primer šta se dešava kada se nad interesima čitave zajednice prednost daje partijskim interesima i vođama.

Janjić je još rekao da je osnivanje nacionalnih saveta manjina dobro, ali da nije dobro kada se ti saveti stavljaju u funkciju paradržavnih organa i kada ne znaju domen svog rada, niti imaju sredstva za svoje funkcionisanje.

Okruglom stolu u Nišu, koji završava rad danas, prisustvuju predstavnici Evropske komisije nacionalnih manjina i nevladinih organizacija. To je nastavak projekta "Nediskriminatorski pregled", pod pokroviteljstvom Pakta za stabilnost u jugoistočnoj Evropi, a uz podršku Saveta Evrope. Cilj projekta je da se preko Stalnog okruglog stola lidera vlasti, manjina i civilnog društva propagira i afirmiše demokratska manjinska politika.

M. Doderović


vesti po rubrikama

^društvo

16:09h

Zašto predstavnici demokratske političke opcije često izbegavaju direktan odgovor na pitanje saradnje s Hagom

16:17h

Dušan Janjić: Cenzus od pet odsto diskriminatorski

16:25h

Istoričar Radivoj Radić o mitovima o starosti Srba

16:33h

Pomoć Institutu za majku i dete

17:41h

Vojni penzioneri prete radikalnim merama

 


     


FastCounter by LinkExchange