[an error occurred while processing this directive]  

[an error occurred while processing this directive]  

I n t e r n e t   i z d a n j e

Četvrtak, 11. 12. 2003.

 
 
[an error occurred while processing this directive]

vesti dana

arhiva

vaša pisma

istorijat

redakcija

kontakt

pomoć

pišite nam


Tri miliona kamera postavljenih na javnim mestima svakodnevno posmatra Britance

Špijunirani na
svakom koraku

"Bube" u prodavnicama i čip-karte za javni prevoz uskoro će oživeti Orvelovog "Velikog brata"

Britance svakodnevno "špijunira" oko tri miliona kamera, snimajući praktično svaki njihov korak, čak i u metrou, što su neka udruženja za odbranu građanskih prava, pre svega "Liberti", okarakterisala kao atak na privatnost, upoređujući ga sa fenomenom Velikog brata iz Orvelovog romana "1984". Velika Britanija se po tome nalazi na prvom mestu u svetu,

jer je u zemlji instalirano 10 odsto svih kamera za nadzor na planeti, i to kako u preduzećima, tako i na ulicama, u vozovima, autobusima, tržnim centrima i stadionima. Tako se slobodno može reći, kako primećuje agencija AFP, da su Britanci "najviše špijunirani građani na svetu", što tvrdi Mark Litleton, broj dva u udruženju Liberti.

U Britaniji će broj televizijskih zatvorenih nadzornih sistema 2007. godine dostići 25 miliona, što znači da će jedna kamera doći na dva odrasla stanovnika, tvrdi "Liberti" na osnovu predviđanja iz industrijskog sektora.

Svaki pešak u Engleskoj se više puta nedeljno nađe na snimcima bezbedonosnih kamera, ali i vozači se sada često "slikaju", naročito od februara ove godine, kada je uvedena neka vrsta elektronskog plaćanja za one vozače koji žele da se svojim automobilom voze po centru Londona u vreme saobraćajnih špiceva.

Mera je uvedena u cilju smanjenja saobraćaja u samom centru Londona i sprečavanja zagušenja. Svi vozači koji ipak žele da idu kolima u centar, moraju da plate pet funti (7,5 evra) svakog dana. Tu takozvanu "taksu na zagušenja" plaćaju preko elektronske kartice.

Da bi se registrovali oni koji izbegavaju da je plate, instalirano je oko 800 kamera po ulicama glavnog grada. Sem toga, van Londona postoji oko 5.000 automatizovanih radara duž puteva i autoputeva, čiji je zadatak da "uslikaju" vozače koji imaju "tešku nogu na gasu". Broj tih radara bi za 10 godina mogao da pređe 20.000, žale se iz Kraljevskog automobilskog kluba RAC.

Može se tako reći da su Britanci pod 24-časovnim nadzorom. Tome u prilog ide i sve prisutnija Oister Kard, najnoviji izum za gradski prevoz Londonaca, koja će do kraja sledeće godine potpuno zameniti papirnate karte. Zahvaljujući elektronskom čipu ugrađenom u toj elektronskoj karti biće moguće, skoro trenutno, da se lokalizuje oko tri miliona stanovnika Londona, svaki put kada uđu u autobus ili metro.

Uskoro će i svaki automobil u Velikoj Britaniji moći da se lokalizuje zahvaljujući satelitskom nadzoru koji će biti uspostavljen zbog nezaobilazne borbe protiv zagađenja. Prema jednom od nedavno objavljenih predloga za kontrolu izduvnih gasova automobila, svaki automobil bio bi snabdeven nekom vrstom satelitske baze tako da će preko satelita u svakom trenutku moći da bude ustanovljeno koliko je automobila na putevima i u koje vreme.

Na osnovu tih podataka porez bi bio znatno veći za one vozače koji koriste svoj automobil u vreme saobraćajnih špiceva ili u oblastima gde je došlo do saobraćajnog zagušenja. Međutim, postoji još jedan vid "nedoličnog špijuniranja" građana, bar prema udruženju "Liberti", u radnjama velikih lanaca robnih kuća kao što su "Marks end Spenser" ili "Tesko". Pre svega zbog njihovih planova da svaki odevni predmet koji je na prodaju u njihovim radnjama snabdeju minijaturnom "buvom" veličine zrnca peska, koja emituje nečujni radio-signal.

To se zvanično pravda željom da se u svakom trenutku zna tačan broj proizvoda na svakom odeljenju. Međutim, protivnici tog načina nadzora strahuju da će to omogućiti praćenje kupaca dok god imaju njihove proizvode.

A.T.


vesti po rubrikama

^ljudi i događaji

15:46h

Mis SCG Bojana Vujadinović o utiscima sa izbora za najlepšu devojku sveta u Kini

16:08h

Životna priča karikaturiste Aleksandra Blatnika, ovogodišnjeg "Pjerovca"

16:32h

Tri miliona kamera postavljenih na javnim mestima svakodnevno posmatra Britance

   
 


     


FastCounter by LinkExchange