[an error occurred while processing this directive]  

[an error occurred while processing this directive]  

I n t e r n e t   i z d a n j e

Ponedeljak, 8. 12. 2003.

 
 
[an error occurred while processing this directive]

vesti dana

arhiva

vaša pisma

istorijat

redakcija

kontakt

pomoć

pišite nam


Reditelju Stefanu Arsenijeviću evropska filmska nagrada

Druga pobeda "(A) Torzije"

BERLIN (Beta) - Nemačka komedija "Zbogom, Lenjine" Volfganga Bekera proglašena je za najbolji evropski film 2003, na dodeli evropskih filmskih nagrada u Berlinu, a nagradu za najbolji kratkometražni film dobio je Stefan Arsenijević za "(A)Torziju".

Beogradski reditelj Stefan Arsenijević je za "(A) Torziju", čiji je scenarista sarajevski književnik Abdulah Sidran, već osvojio Zlatnog medveda, februara ove godine na Berlinskom festivalu. On je svoj dokumentarac snimio u slovenačkoj produkciji.

"Zbogom, Lenjine" je prvi nemački film koji je osvojio najviše priznanje od kada je 1988. osnovana Akademija evropskog filma.
Bekerov film je dobio ukupno šest evropskih Oskara: uz nagradu žirija za najbolji film, žiri je nagradio i scenario, a Danijel Bril je nagrađen za glavnu ulogu. Beker je dobio nagradu publike kao najbolji režiser, Bril je i u izboru publike bio najbolji glumac, a Katrin Sas je po izboru publike proglašena za najbolju glumicu.

Žiri je za najboljeg režisera proglasio Larsa von Trira za film "Dogvil" u kojem glavnu ulogu igra Nikol Kidman. Von Trirov film je dobio i nagradu za kameru. Za najbolju glumicu proglašena je Šarlota Rempling za ulogu u filmu "Bazen". Evropska akademija ove godine je priznanje za životno delo dodelila francuskom sineasti Klodu Šabrolu, jednom od začetnika Novog talasa.
Evropska filmska akademija, kojom predsedava nemački režiser Vim Venders, iduće godine nagrade će dodeliti u Barseloni, u Španiji.


vesti po rubrikama

^kultura

16:13h

Književnik Radoslav Bratić protestovao zbog blaćenja Danila Kiša

16:20h

Reditelju Stefanu Arsenijeviću evropska filmska nagrada

16:35h

Bojan Zulfikarpašić, beogradski džez pijanista, o novom albumu i radu u Francuskoj

 


     


FastCounter by LinkExchange