[an error occurred while processing this directive]  

[an error occurred while processing this directive]  

I n t e r n e t   i z d a n j e

Ponedeljak, 8. 12. 2003.

 
 
[an error occurred while processing this directive]

vesti dana

arhiva

vaša pisma

istorijat

redakcija

kontakt

pomoć

pišite nam


Književnik Radoslav Bratić protestovao zbog blaćenja Danila Kiša

Prljavi prsti "pariskih prijatelja"

SUBOTICA (Tanjug) - Književnik Radoslav Bratić, prilikom gostovanja na tribini Srpskog kulturnog centra "Sveti Sava", uputio je oštar protest pojedinim članovima Komisije za dodelu naziva ulica Subotice, koji su predložili da se sa liste skine ime našeg velikog pisca Danila Kiša.

Prilikom utvrđivanja predloga za imena subotičkih ulica, neimenovani član Opštinske komisije insistirao je da se s liste skine Kišovo ime, jer mu je navodno "jedan pariski prijatelj" rekao da se radi "o dokazanom plagijatoru". Taj stav je kasnije, na sednici Skupštine opštine, prihvatila većina u lokalnom parlamentu, uprkos oštrom protivljenju i argumentaciji odbornika Demokratske stranke. Bratić je izrazio zaprepašćenje što se proteklih nedelja tim povodom nije oglasio ni jedan pisac iz Subotice i Vojvodine i najoštrije osudio "ovakvu sramotu".

Kiš je jedan od naših i svetski najznačajnijih pisaca dvadesetog veka, koji se posebno odužio ovim prostorima i nacionalnoj kulturi, iz koje ovakva blaćenja potiču, rekao je Bratić na tribini, i dodao da je utoliko žalosnije "dozivanje jedne sramne polemike, koja je završena blistavom odbranom jednog novog koncepta literature".

"Dokle će u tako važnim komisijama i odborima sediti potpune neznalice i nekopetentne osobe. Dokle će blatiti našu tradiciju i kulturu", upitao je Bratić i dodao da "Kiš ima cele ulice i bulevare, s policama veoma čitanih knjiga, u najznačajnijim bibliotekama.


vesti po rubrikama

^kultura

16:13h

Književnik Radoslav Bratić protestovao zbog blaćenja Danila Kiša

16:20h

Reditelju Stefanu Arsenijeviću evropska filmska nagrada

16:35h

Bojan Zulfikarpašić, beogradski džez pijanista, o novom albumu i radu u Francuskoj

 


     


FastCounter by LinkExchange